12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSituaţie grea la CEO

Situaţie grea la CEO

Minerii vor reveni în Piaţa Prefecturii
Minerii vor reveni în Piaţa Prefecturii

Sindicatele din minerit şi energie vor să protesteze în faţa sediului Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia, împotriva conducerii companiei, care a propus o serie de reduceri de cheltuieli cu personalul şi cu alte activităţi. Cea mai importantă propunere vizează însă reducerea bugetului pentru salarii, scăderea fiind de peste 12%. La aceasta se adaugă diminuarea sau eliminarea unor cheltueili cu transportul, primele, sporurile sau cota de combustibil. Cele patru federaţii sindicale reprezentative de la nivelul Complexului Energetic Oltenia (CEO) au depus ieri, la sediul Primăriei Târgu Jiu, o cerere de organizare a unui miting de 5.000 de persoane, în Piaţa Prefecturii. Potrivit solicitării, la mitingul programat pentru joi după-amiază vor participa persoane din cadrul Federaţiilor „Univers“, „Electrica“, Petrom, precum şi din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie. Protestul este cel mai mare de acest fel programat la Târgu Jiu, în ultimii ani.

FMI a cerut reorganizarea CEO

În timp ce sindicatele se opun oricăror reduceri de cheltuieli, administraţia susţine că fără implementarea programului respectiv compania ar putea intra în insolvenţă. Lucrurile s-au schimbat însă la finalul săptămânii trecute şi, potrivit managerului Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, reducerile ar putea fi şi mai mari. Laurenţiu Ciurel a participat la întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, unde s-ar fi cerut o reorganizare amplă a activităţii Complexului Energetic Oltenia, pentru a se reduce costurile şi pierderile. Actuala configuraţie a sistemului energetic românesc dezavantajează producătorii de energie electrică pe cărbune. De asemenea, în viitorul apropiat se prevede o scumpire a certificatelor de CO2, astfel încât nu va mai fi rentabilă producerea de energie de către unităţi care poluează. Laurenţiu Ciurel a precizat: „Sistemul energetic românesc este în situaţia de a vedea toate termocentralele şi chiar hidrocentralele oprite. Se preconizează perioade lungi de timp în care nevoia de energie va fi acoperită doar de regenerabile şi de nuclear“.

Călinoiu susţine că nu vor fi concedieri

În prezent, reducerea de cheltuieli cu personalul ar fi o problemă care ar pica în plan secund, faţă de o eventuală situaţie în care ar fi necesară închiderea unor grupuri energetice sau cariere din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Administraţia Complexului Energetic Oltenia a avansat de mai mult timp soluţia constituirii unui mix energetic – termocentrale plus hidrocentrale, însă totul a rămas în fază de proiect. La rândul său, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a precizat că minerii şi energeticienii nu îşi vor pierde locurile de muncă. Administraţia a propus reduceri de personal cu 2.000 de persoane. Jumătate nu vor mai lucra pentru companie, după ce va fi externalizată cariera Berbeşti, Vâlcea, care ar urma să fie folosită de CET Govora. De asemenea, va mai fi închisă şi sucursala de la Brăila, iar restul disponibilizărilor îi vor viza pe angajaţii care mai au un an sau doi până la pensie. Interesant este că la mitingul de la Târgu Jiu şi-au anunţat participarea şi mineri din Valea Jiului, Hunedoara, acolo unde sunt, de asemenea, mari probleme în ceea ce priveşte eficienţa activităţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS