18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJaf de milioane de euro în bugetul Termoficării din Craiova

Jaf de milioane de euro în bugetul Termoficării din Craiova

Termoficarea a dat apă la moară fraudelor comise de administratorii asociaţiilor de proprietari furnizându-le căldură şi apă caldă, deşi „uitaseră“ să plătească facturile (Foto: Arhiva GdS)
Termoficarea a dat apă la moară fraudelor comise de administratorii asociaţiilor
de proprietari furnizându-le căldură şi apă caldă, deşi „uitaseră“ să plătească facturile (Foto: Arhiva GdS)

Un raport incendiar al unei instituții de control din România dezvăluie motivele pentru care SC Termo SRL, societatea care furnizează căldura și apa caldă din apartamentele craiovenilor, a ajuns în pragul falimentului. Conform raportului, aproape un sfert din datoriile de 63 de milioane de euro provin din fraudele comise de administratorii de la asociațiile de proprietari și din cauza indiferenței fostei conduceri a regiei de termoficare și a primăriei. Jaful este atât de mare, încât în Craiova o asociație de proprietari avea datorii la întreținere de aproape 14 milioane de lei (circa 3,5 milioane de euro) la finalul anului 2012.

SC Termo Craiova SRL, fosta regie de termoficare a orașului, este cu un picior în groapă, după ce Complexul Energetic Oltenia i-a cerut insolvența la începutul anului din cauza datoriilor de 277 de milioane de lei (63 de milioane de euro) pe care le are de recuperat. Din acestea, 99 de milioane de lei (22 de milioane de euro) sunt numai penalități de întârziere la plata facturilor. De unde provin aceste datorii? În mare parte de la asociațiile de proprietari rău-platnice care nu au fost executate la timp și din pierderile din rețeaua de distribuție a agentului termic. Un raport al unei instituții de control realizat la începutul anului 2013 arată că la prăbușirea Termoficării au contribuit nu numai datornicii la întreținere, ci și primăria, care a virat cu întârziere subvențiile către regie. Din această cauză, CEO a calculat penalități de întârziere care, adunate, însumează 31 de milioane de lei (circa 6,5 milioane de euro).

Complici indirect la fraudă

Să începem însă cu problemele de management ale fostei conduceri a regiei. Potrivit raportului, datoriile pe care le avea de recuperat Termoficarea de la clienți se ridicau la aproximativ 120 de milioane de lei la finalului anului 2012. Măsurile de executare silită luate de conducere nu au avut efect, astfel că, spune raportul, conducerea trebuia să apeleze la cadrul legal pe care îl avea la dispoziție pentru a opri furnizarea apei calde și a căldurii chiar și în anotimpul rece. Este vorba de un articol din Hotărârea de Guvern nr. 933/2004 privind contorizarea consumatorilor racordați la sistemele centralizate și de un ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSCUP) din 2008. Ambele dădeau dreptul conducerii Termoficării să oprească robinetul pierderilor. „Pentru restanțele la plata facturilor pe o perioadă mai mare de trei luni, furnizorii de energie termică vor sista prestarea serviciului către consumatorii rău-platnici, inclusiv în perioada sezonului rece, în baza contractelor, respectiv a convențiilor individuale“, se arată în articolul 6 din HG nr. 933/2004. Mai departe, ordinul președintelui ANRSCUP spune, tot la articolul 6, următoarele: „Furnizorul are dreptul să suspende sau să limiteze furnizarea agentului termic, fără plata vreunei penalizări, cu un preaviz de cinci zile (…) să suspende prezentul contract în situațiile în care timp de trei luni de la aplicarea măsurii de limitare a furnizării (…) nu a fost înlăturată cauza pentru care s-a procedat la limitarea furnizării“. Dat fiind cadrul legislativ, tot ce avea de făcut Termoficarea era să-l pună în practică. Nu a făcut-o. Raportul elimină și motivul social invocat mereu de autorități. „Măsurile prevăzute de actele normative mai sus-arătate nu pot fi considerate antisociale, mai ales în condițiile în care din bugetul de stat și bugetul local al municipiului Craiova au fost alocate subvenții și ajutoare lunare pentru acoperirea creșterilor neprevizionate ale prețurilor la combustibilii utilizați (…) respectiv pentru acoperirea diferenței dintre prețul de producere și furnizare și prețul local al energiei facturate populației“, se arată în concluziile raportului.
Lipsa de reacție a conducerii Termoficării a condus la fraude din partea administratorilor de asociații de proprietari. Paguba este uriașă: 30,5 milioane de lei (circa 6 milioane de euro). Iată ce spune raportul: „Aceleași măsuri erau necesare și pentru a limita riscul de fraudare de către administratorii asociațiilor de proprietari a sumelor încasate, inclusiv cele pentru achitarea obligațiilor rezultate din furnizarea energiei termice, care, la data controlului (începutul anului 2013 – n.r.), au fost estimate la 30,5 milioane de lei, inclusiv penalități“.
Potrivit datelor din raport, în Craiova există asociații de proprietari cu datorii imposibil de recuperat. Cea mai mare restanță la Termoficare o are Asociația 7 – 13.970.000 de lei (circa 3,5 milioane de euro), fiind urmată de Asociația 9 – 2.390.000 de lei, Asociația 23 – 1,5 milioane de lei, Asociația 3 – 1,1 milioane de lei sau Asociațiile 10 și 2A, cu câte 1,5 milioane de lei. Raportul spune că datoria totală este cauzată de faptul că nu au fost luate măsurile prevăzute de legislația în vigoare. Fostul director al Termoficării, Tatian Tudorache, a motivat spunând că el a respectat legislația și a solicitat primăriei sistarea furnizării agentului termic către asociațiile cu datorii, dar că nu a primit nici un răspuns în scris. Pe de altă parte, a explicat el, potrivit ordinului președintelui ANRSCUP, nu era obligat să oprească agentul termic, ci avea doar dreptul să o facă. În plus, a mai spus el, un articol mai jos din ordin prevede obligativitatea Termoficării de a asigura continuitatea serviciului de furnizare a energiei termice.

Primăria i-a pus piedică Termoficării

Și primăria a pus umărul din plin la falimentul Termoficării. Potrivit raportului, municipalitatea a virat cu întârziere către regie subvențiile la căldură, astfel că furnizorii regiei au perceput penalități. Iar în opt ani (2004 – 2012), valoarea penalităților rezultate din această cauză a ajuns la 30,8 milioane de lei (circa 6,5 milioane de euro). „Din analiza efectuată s-a constatat faptul că alocarea către regie a subvențiilor (de la guvern și primărie – n.r.) s-a făcut cu întârziere față de lunile în care entitatea a înregistrat cheltuieli cu furnizarea energiei termice. Acest fapt a avut drept consecință imposibilitatea achitării în totalitate, până la termenul scadent, a obligațiilor RA Termoficare către furnizori, aceștia calculând și facturând regiei penalități de întârziere la plată. Pentru perioada 2004 – 2012 aceste penalități (…) au fost estimate la valoarea de 30.891.316 lei“, se arată în raport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS