6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO zi cu surprize la Căminul de Bătrâni

O zi cu surprize la Căminul de Bătrâni

 

Bătrânii de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova au avut parte de o zi altfel. Medici, elevi, cântăreți și sportivi au fost vineri alături de ei. Aceștia au beneficiat de consultații din partea medicilor cardiologi, au ascultat cântece care le-au adus aminte de tinerețe, dar au primit și mici cadouri.

Bătrânii care trăiesc în cămin au avut parte de o zi de sărbătoare. Obișnuiți ca rar să le deschidă cineva ușa, cei care locuiesc în Căminul pentru Persoane Vârstnice s-au bucurat vineri de vizita mai multor craioveni. Organizatorii și-au dorit să creeze o atmosferă de familie pentru cei care-şi trăiesc viaţa în cămin. Emoționați și cu lacrimi în ochi, bătrânii s-au bucurat de fiecare moment. Mulți dintre aceștia au ajuns aici din cauza sănătății șubrezite sau pentru că nu mai au nicio rudă în viață.
Pentru a alina suferința acestor oameni, Asociația pentru Sprijinul Cardiologiei în Oltenia împreună cu Direcția de Sănătate Publică Dolj, Liceul de Arte „Marin Sorescu“ și Asociația Sport, Cultură, Educație au organizat vineri evenimentul „Trăiește sănătos protejându-ți inima!“. Medicii cardiologi le-au făcut bătrânilor consult gratuit, având în vedere că în Clinica de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova ajung zilnic persoane în vârstă, care suferă de boli ale inimii.
„Suntem fericiți că ne aflăm aici cu o parte din personalul Clinicii de Cardiologie. Asociația pentru Sprijinirea Cardiologiei în Oltenia, pe care noi o avem, urmărește nu numai promovarea științifică a dezvoltării cardiologiei, ci și acțiuni umanitare. Înainte de a fi doctori, suntem oameni și suntem fiii și nepoții unor bătrâni asemenea celor care sunt în acest cămin“, a spus dr. Constantin Militaru, medic primar cardiolog la SJU Craiova. Medicii cardiologi nu vor să se oprească aici și vor veni săptămânal să consulte bătrânii din cămin.

Consult medical, muzică și cadouri pentru bătrâni

Vârstnicii au primit și vizita unor liceeni. Câțiva elevi de la Liceul de Arte „Marin Sorescu“ au încercat să-i scoată din cotidian pe toţi cei aflaţi departe de casele lor. Liceenii le-au cântat bătrânilor mai multe melodii care să le aducă aminte de tinerețe. Pe lângă aceștia, la eveniment a fost prezentă și o formație de la Opera Română din Craiova. „Suntem împreună cu câțiva soliști de la Opera Română din Craiova, care au fost de acord să subscrie la acțiunea noastră. Sperăm ca bătrânii să fie fericiți și să se simtă astăzi mult mai bine decât în momentele când sunt singuri. Noi am făcut asta și în perioada sărbătorilor și am considerat că e bine să o facem și în alte momente ale anului“, a declarat Pavel Badea, directorul Clubului Sportiv Universitatea Craiova. Bătrânii au primit și cadouri din partea Clubului Sportiv Universitatea Craiova.
De obicei, astfel de acțiuni filantropice sunt organizate în preajma sărbătorilor mari. Dar bătrânii au nevoie de afecțiune zi de zi. „Este o inițiativă lăudabilă. Oamenii își aduc aminte de bătrâni de obicei numai de Crăciun și de Paște. De data aceasta, și în timpul anului și-au adus aminte că aici există un grup destul de mare de oameni. Sunt 300 de bătrâni în acest moment care au nevoie de socializare. Este binevenit și consultul medicilor pentru că noi nu avem un medic cardiolog angajat“, a precizat Vali Giurcă, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice din Craiova.
Zâmbetele bătrânilor și lacrimile de emoție au fost dovada că aceștia s-au bucurat de surprizele primite. „Foarte frumos! Cineva se gândește și la noi, bătrânii, care am contribuit pentru societatea asta. Am mai avut parte de surprize, dar cea de astăzi a fost deosebită, mai ales că au venit și medici“, a spus Lazăr Mihai, unul dintre bătrânii care locuiesc în cămin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS