10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMari actori pe scena Naționalului craiovean

Mari actori pe scena Naționalului craiovean

Spectacolul „Take, Ianke și Cadîr“ îi aduce pe Ioan Gyuri Pascu, Nicolae Urs şi Doru Ana pe scena craioveană
Spectacolul „Take, Ianke și Cadîr“ îi aduce pe Ioan Gyuri Pascu, Nicolae Urs şi Doru Ana pe scena craioveană

Ioan Gyuri Pascu, Nicolae Urs, Vasile Muraru, Dan Puric, Florina Cercel, Ileana Stana Ionescu sau Rodica Popescu Bitănescu sunt doar câțiva dintre marii actori ai scenei românești care vor veni la Teatrul Național „Marin Sorescu“ cu spectacole memorabile.

„Take, Ianke și Cadîr“, „Sosesc deseară“, „Suflet românesc“ și „Gaițele“ sunt spectacole ce se vor juca în luna februarie și martie pe scena Naționalului craiovean.
Una dintre cele mai populare piese ale dramaturgiei româneşti, „Take, Ianke şi Cadîr“, de Victor Ion Popa, în regia lui Doru Ana, este programată să aibă loc luni, 16 februarie, de la ora 19.00. Publicul craiovean îi va putea vedea în rolul celor trei vecini negustori – un evreu, un român şi un turc – pe Ioan Gyuri Pascu, Nicolae Urs şi Doru Ana, ultimul dintre ei fiind şi regizorul piesei. Alături de cei trei actori, pe scenă vor mai evolua Mircea Rusu, Maria Junghietu, Ioana Calotă, Ioana Ancea şi Andrei Roşu. Piesa lui Victor Ion Popa are un puternic mesaj uman, e plină de umor, o piesă cu replici antologice, ce a obţinut întotdeauna succes la public.
„Ne-am străduit să jucăm cât mai aproape de textul original. Este cea mai bună piesă de comedie. Situațiile politice care sunt acum au fost dintotdeauna. O piesă care propăvăduiește înțelegerea este binevenită pe fondul conflictelor religioase din ultima vreme. Spectacolul este ca o alifie pentru om“, a precizat Nicolae Urs.
Revenirea pe scena craioveană este o plăcere atât pentru Ioan Gyuri Pascu, cât și pentru Nicolae Urs, fiind un prilej de bucurie și de întâlnire cu prieteni, colegi, dar și cu publicul de aici. „La Teatrul Național din Craiova revin întotdeauna cu bucurie. Am ocazia să revăd prieteni, foști elevi, dar și acel public minunat, cu adevărat deosebit“, a precizat Ioan Gyuri Pascu.
Cei care doresc să fie martori la o poveste sentimentală şi, totodată, comică îşi mai pot achiziţiona bilete de la Agenția Teatrului Național „Marin Sorescu“, prețul lor fiind de 70 de lei.
Marți, 24 februarie, de la ora 19.30, în Sala „Amza Pellea“ va urca în cadrul turneului național Loredana. Prețurile biletelor sunt de 80 și 100 de lei.

Comedie și pantomimă

Și Teatrul de Revistă „Constantin Tănase“ vine la Craiova cu o comedie, „Sosesc deseară“, de Tudor Mușatescu, cu Vasile Muraru în rolul principal, luni, 2 martie, de la ora 19.00. Din distribuție mai fac parte Ana Maria Donosă, Valentina Fătu, Cristian Simion, Nae Alexandru, Paula Rădulescu și George Hodor. Regia este semnată de Nae Cosmescu, iar scenografia, de Ana Iulia Popov. Scrisă în anul 1931, piesa „Sosesc deseară“ este descrisă ca „o comedie sentimentală din lumea provincială. Scriitorul râde cu bunătate de inşi cu orizonturi mici, dar cu pretenţii mari, caracterizează nuanţat personaje de efect, amuză şi înduioşează, găseşte poezia sau ridicolul cotidianului şi plasează totul într-o atmosferă de împăcare sufletească“, nota Virgil Brădăţeanu în „Istoria literaturii dramatice româneşti şi a artei spectacolului“.
Prețul unui bilet este de 70 de lei.
La o săptămână după prezența Teatrului de Revistă „Constantin Tănase“, pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu“ va urca luni, 9 martie, Dan Puric, în spectacolul „Suflet românesc“. Actorul spune, prin pantomimă, povestea ieșirii din comunism a poporului român, a încercării sale de acomodare la sistemul occidental, cu prețul unor umilințe și a unor suferințe majore, în absența unei adevărate înțelegeri din partea Occidentului. Prețul unui bilet la spectacol este de 70 de lei.
După ce va încânta publicul alături de Cerasela Iosifescu în spectacolul „Noapte bună, mamă!“, de Marsha Norman, în regia lui Mircea Cornişteanu vineri, 30 ianuarie, și sâmbătă, 31 ianuarie, Florina Cercel revine la Craiova. Alături de Ileana Stana Ionescu, Rodica Popescu Bitănescu, Olga Delia Mateescu și alți actori ai Teatrului Metropolis va aduce în fața publicului craiovean comedia amară „Gaițele“, de Alexandru Kiriţescu, în regia lui Dan Tudor. Reprezentația, după un text cu care dramaturgia interbelică românească se poate lăuda, este programată să aibă loc luni, 16 martie, de la ora 19.00. Biletele pot fi achiziționate la prețul de 80 și 100 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS