8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZiua şi protestul pentru drumuri la Drobeta Turnu Severin

Ziua şi protestul pentru drumuri la Drobeta Turnu Severin

După ce, zilele trecute, zeci de locuitori ai cartierelor mărginaşe din Drobeta Turnu Severin au protestat la primărie sau pe uliţele pe care locuiesc din cauza  stării deplorabile a drumurilor, ieri a venit rândul celor de pe străzile Arţarului şi Stânjenelului. Zeci de oameni s-au plâns că municipalitatea îi duce cu vorba, iar ei se chinuiesc în fiecare zi să traverseze craterele din faţa curţilor.

Pe strada Arţarului din cartierul Schela, ploaia din ultimele zile a umplut cu apă craterele de pe drumul care nu a fost niciodată asfaltat. Oamenii se plâng că fac slalom printre bălţi. În plus, s-a făcut sistemul de canalizare, dar alimentarea cu apă o aşteaptă de mulți ani, la fel ca şi asfaltul.
„Când plouă, am avut noroc cu vecinii că au pus cărămizi ca să putem să trecem pe lângă gard. Dacă sunt ploi mari, prindem peşte, de sus şi până jos. N-a fost asfalt niciodată aici“, a spus o femeie care locuieşte pe strada Arţarului din cartierul severinean Schela.
„Noi nu avem nici apă curentă, ce facem cu canalizarea?! Am fost de nenumărate ori la domnul primar, nu ne ia în seamă“, susţine un alt locatar.
Şi circulaţia autovehiculelor este dificilă pe cele două străzi.
În urmă cu câţiva ani, cetăţenii de pe strada Arţarului s-au mobilizat, au strâns bani, au cumpărat materiale şi au încercat să acopere gropile cu balast, în încercarea de a-şi face un minim confort. Ulterior, în urma introducerii canalizării, reprezentanţii firmei nu au mai adus drumul la starea iniţială, justificând că urmează să se introducă şi conductele de apă şi abia apoi se va reface drumul. Numai că de patru-cinci ani nu s-a mai făcut nimic.
Acum, proprietarii de autoturisme sunt obligaţi să ducă periodic în service mijloacele de transport pentru că acestea cedează din cauza gropilor.
„Numai în cizme şi în bocanci poţi să circuli pe aici, cu altceva nu se poate! La maşină am facturi de 2.000 de lei la service. Luna trecută am scos-o din service, dacă mai circul două luni, o bag înapoi. Scutul maşinii îl am făcut bucăţi jos, l-am lăsat în capătul străzii. Numai tractoare trebuie să ne luăm aici“, a explicat un bărbat din Schela.
Situaţia este aceeaşi şi pe strada Stânjenelului. Aici locuiesc oameni bolnavi, care se plâng că ambulanţele ajung cu greutate când sunt solicitate, tot din cauza gropilor.
„Salvările, când ajung aici, dau în gropi, nu mai vor să vină la băiatul meu. Aşa e toată strada până sus, plină de gropi“, a spus o altă femeie.
Reprezentanţii Primăriei Drobeta Turnu Severin ştiu problemele oamenilor din Schela. Spun că s-au făcut studii de fezabilitate, iar asfaltul va ajunge pe străzile lor după ce se vor accesa fonduri europene care să acopere cheltuielile.
„Avem pregătită documentaţia pentru cartierele Schela şi Gura Văii, în sensul că studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice sunt făcute, aşteptăm deschiderea exerciţiului financiar 2014-2020 pentru depunerea documentelor şi încercarea de a accesa fondurile necesare pentru rezolvarea problemelor cu infrastructura stradală din cele două cartiere. De asemenea, special pentru cetăţenii care locuiesc pe strada Arţarului, în acest moment, acolo este adusă canalizarea, iar aducţiunea cu apă este prevăzută pentru masterplanul a cărui licitaţie este în derulare“, a declarat city-managerul din Drobeta Turnu Severin, Nicolae Paponiu.
În condiţiile în care procedura licitaţiei se va finaliza în timp scurt şi nu vor fi foarte multe contestaţii, locuitorii de pe strada Arţarului vor avea apă la robinete în cursul anului 2015, spun reprezentanţii primăriei severinene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS