3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 500 de mineri au protestat împotriva conducerii CEO

Peste 500 de mineri au protestat împotriva conducerii CEO

DSCN3166

Peste 500 de mineri și energeticieni, din cadrul Federației Naționale Mine Energie, au protestat ieri-seară, în Piața Prefecturii din Târgu Jiu. Ortacii au început pichetarea sediului Diviziei Miniere, din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), la ora 17.00, și au rămas în zonă timp de o oră. Protestatarii sunt nemulțumiți de faptul că administrația Complexului Energetic Oltenia a propus reducerea cu peste 12% a salariului și eliminarea unor cheltuieli cu munca vie. Este vorba de reducerea la jumătate a cheltuielilor cu transportul salariaților, eliminarea sporului de carieră sau a cotei de combustibil. Angajații prezenți în Piața Prefecturii, acolo unde se află și sediul Diviziei Miniere, au cerut demisia  managerului CEO, Laurențiu Ciurel, și a președintelui Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu. Ortacii au mai scandat „Jos Guvernul!”, „Jos Ponta!”, „DNA să vină să vă ia!”, „Unitate!”, „Ultimul venit, cel mai bine plătit”, făcând referire la salariul de mai multe mii de euro al managerului privat al Complexului Energetic Oltenia. La finalul pichetării, protestatarii au ţinut un minut de reculegere pentru cei trei mineri din CEO morţi de la începtul anului în accidente de muncă.

Revin astăzi în Piaţa Prefecturii   

Protestatarii din cadrul Federației Naționale Mine Energie vor reveni astăzi, de la ora 17.00, în centrul oraşului. Liderii de sindicat vor depune la Primăria Târgu Jiu o nouă solicitare pentru a continua protestele şi săptămâna viitoare: „Managementul CEO este unul catastrofal pentru că, din păcate, Ponta a pus aici la complex un om care habar nu are ce e ăla management. A învăţat din mers, dar nu i-au ajuns cei doi ani jumătate să înveţe. Din păcate, a mers din rău în mai rău pentru că, dacă vă uitaţi pe rezultatele lui de la momentul preluării conducerii companiei până acum, a avut numai pierderi din exploatare. Soluţia este demiterea lui Ciurel şi să vină o conducere competentă, nu politică, care să salveze această companie pentru că altfel impresia mea este că această companie este dusă spre faliment de acest incompetent”, a declarat Dan Pârvulescu, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie. Sindicaliştii vor avea în perioada următoare şi o întâlnire cu şefii Ministerului Energiei pentru a găsi soluţii de revitalizare a activităţii companiei, fără reducerea cheltuielilor cu personalul.

 

Managerul Laurenţiu Ciurel are un salariu de 4.600 de euro pe lună

Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia
Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia

Directorul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, manager privat al unei companii de stat, şi-a făcut public salariul. Leafa încasată lună de lună de Laurenţiu Ciurel este de 4.600 de euro, respectiv peste 50.000 de euro pe an. Ciurel a precizat că salariul pe care îl primeşte acum este apropiat de cel pe care îl încasa pe vremea când ocupa funcţia de manager general al Complexului Energetic Rovinari. Ciurel mai primeşte, pe lângă veniturile din salariu, diferite sume pentru realizarea indicatorilor de performanţă sau indemnizaţii de participare în diferite comisii în care este membru. Directorul CEO şi-a făcut publică leafa, în contextul în care Directoratul companiei a propus sindicatelor reducerea salariilor şi a cheltuielilor cu munca vie. „Având în vedere cele enunţate, pentru a evita insolvenţa companiei şi închiderea activităţii de minerit, singura soluţie posibilă, în acest moment, este reducerea cheltuielilor cu munca vie de la 4.008 lei/salariat, cât au fost în 2014, la 3.497 lei/salariat, adică o reducere cu 12,8%. Reducerile efective vor consta în: reducerea primei de vacanţă de la o medie de 3.860 lei/salariat, în 2014, la un voucher de vacanţă de 1.050 lei/salariat; reducerea primelor ocazionale de la 700 lei la 300 lei/salariat/eveniment; diminuarea sporului de fidelitate şi a echivalentului spor de carieră; reducerea cu ½ a cheltuielilor cu transportul salariaţilor la şi de la locul de muncă; reducerea plăţilor compensatorii de la 16 salarii medii brute la zece salarii medii brute; reducerea numărului de personal cu 2.000 de salariaţi, preponderent prin externalizarea Carierei Berbeşti şi trimiterea la pensie a salariaţilor cu vârsta de pensionare; eliminarea cheltuielilor aferente cotei de combustibil“, potrivit unui comunicat de presă al Complexului Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS