16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevi puşi să semneze în locul părinţilor pentru ora de religie

Elevi puşi să semneze în locul părinţilor pentru ora de religie

Radu Nicolae, directorul Şcolii nr. 24 din Craiova (Foto: Lucian Anghel)
Radu Nicolae, directorul Şcolii nr. 24 din Craiova (Foto: Lucian Anghel)

Decizia Curţii Constituţionale care elimină obligativitatea orelor de religie din şcoli a creat panică în rândul profesorilor de specialitate. De teamă că va rămâne fără catedră din toamnă, o profesoară de religie de la Şcoala nr. 24 „Sfântul Gheorghe“, din Craiova, a vrut să se asigure că va avea la clasă acelaşi număr de elevi. Astfel, a luat decizia de a solicita copiilor să aducă urgent acceptul părinţilor pentru continuarea orelor de religie în anul şcolar următor.

Pe adresa redacţiei Gazeta de Sud am primit o sesizare trimisă de părinţii unor elevi de clasa a VII-a din această unitate şcolară. „Aş dori să mă ajutaţi în lămurirea unei probleme. Este vorba de ora de religie. Marţi, profesoara de religie le-a solicitat copiilor să aducă fiecare scris pe o foaie acceptul pentru ora de religie, cu semnătura părintelui. Azi (ieri – n.r.), când cei mai mulţi copii nu au venit cu acest «bilet» semnat de părinți, li s-a solicitat de către profesoara de religie să completeze ei această cerere, iar celor care locuiesc în cartierul Brazda lui Novac să se deplaseze acasă şi să se întoarcă cu cererile semnate, până la ora 13.00, cât profesoara este în şcoală. Copiii care nu au avut posibilitatea să meargă acasă pentru a lua semnătura părinților au fost puşi să scrie şi să semneze cererile în locul părinților. Nu ştiu care este baza legală a acestor cereri şi a acestor semnături luate copiilor“, se precizează în sesizarea primită.

„Vom avea consiliu profesoral şi vom dezbate această problemă, iar în consiliul de administraţie vom lua în calcul sancţionarea profesorului care a avut astfel de iniţiativă“

Ne-am deplasat la Şcoala „Sfântul Gheorghe“ pentru a afla care sunt explicaţiile dascălilor, dar şi ale celor din conducerea unităţii de învăţământ. Această practică pusă în aplicare de profesoara de religie era binecunoscută încă de la intrare. Solicitând elevilor de serviciu să ne cheme profesorii de religie, copiii au menţionat că dacă este vorba de cererile cu acordul scris pentru continuarea religiei la clasă, le putem lăsa la ei pentru că în ultimele două zile au primit foarte multe astfel de acorduri. Am mers apoi la directorul unităţii şcolare. „Am aflat chiar astăzi despre modul în care a procedat una dintre profesoarele de religie pe care le avem angajate. Am luat deja măsuri, transmiţând tuturor învăţătorilor de la ciclul primar şi diriginţilor de la ciclul gimnazial să le comunice profesorilor de religie că astfel de iniţiative nu sunt corecte. Nu este normal să trimiţi copilul din timpul orelor de curs acasă pentru a-ţi aduce un acord scris semnat de părinte, la fel cum nu este corect să pui copilul să scrie şi să semneze o astfel de cerere în numele părintelui. Mâine (azi – n.r.) vom avea consiliu profesoral şi vom dezbate această problemă, iar în consiliul de administraţie vom lua în calcul sancţionarea profesorului care a avut astfel de iniţiative“, a menţionat Radu Nicolae, manager la Şcoala „Sfântul Gheorghe“. Gestul profesorului de religie poate avea şi o explicaţie plauzibilă având în vedere că, potrivit directorului şcolii, în acest moment se lucrează la planul de încadrare pentru anul şcolar viitor, care trebuie să fie gata până pe 6 februarie. „Cred că a recurs la un astfel de gest de teamă că va rămâne fără ore din toamnă. Oficial însă, încadrarea se face la fel ca anul trecut, orele de religie sunt prinse în continuare în trunchiul comun. Mai este însă o problemă pentru care ar trebui găsită rezolvare de pe acum. Dacă din toamnă părinţii nu vor opta pentru ora de religie, să vedem cum vom rezolva această problemă, cum vom umple catedra minimă pentru profesorii de religie, în caz că nu se vor mai aduna suficienţi elevi. Ce vom face cu restul elevilor dacă părinţii vor alege o altă materie opţională, din ce vom plăti acel dascăl?“, a adăugat Radu Nicolae.
În această unitate şcolară predau religie trei profesori, dintre care doi titulari, cu vechime în învăţământ.

„Până la urmă, va fi cum va vrea Dumnezeu“

Nu am avut posibilitatea să aflăm punctul de vedere al profesoarei care predă religia la clasa a VII-a deoarece aceasta terminase deja orele, iar directorul nu a dorit să o contacteze telefonic. Am găsit-o, în schimb, pe cea de-a doua profesoară titulară, Daniela Bârnea. Aceasta nu a vrut să comenteze iniţiativa luată de colega sa, însă a ţinut să precizeze că ea nu a procedat în acest mod. A mărturisit însă că şi ea a primit acorduri din partea părinţilor, dar fără a cere acest lucru…“. Chiar astăzi mi-au adus trei copii cererile, iar alţi elevi au dat aceste acorduri învăţătorilor sau diriginţilor. O să aşteptăm să vedem ce decizii se vor lua cu privire la orele de religie. Până la urmă, va fi cum va vrea Dumnezeu. În acest an şcolar am avut doar trei sau patru copii de alte religii pentru care părinţii au solicitat neprezentarea la ora mea, în rest au venit toţi elevii la ore“, a concluzionat Bârnea.

„Parlamentul este cel care trebuie să decidă ce se întâmplă şi cum va pune legea educaţiei în acord cu hotărârea Curţii Constituţionale“

Am solicitat un punct de vedere și reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. „Am cerut reprezentanţilor şcolii, dar şi inspectorului de specialitate din cadrul inspectoratului școlar, să discute cu profesorii de religie din unităţile de învăţământ pentru a nu se mai întâmpla astfel de situaţii. Toţi profesorii de religie trebuie să ştie însă că această materie este în continuare în trunchiul comun. În perioada 6-13 februarie, noi lucrăm deja la încadrările pentru anul şcolar viitor. În plus, parlamentul este cel care trebuie să decidă ce se întâmplă şi cum va pune legea educaţiei în acord cu hotărârea Curţii Constituţionale. În plus, hotărârea Curții nu poate produce efecte retroactiv“, a precizat prof. Georgică Florea-Bercea, inspector general la ISJ Dolj.

Ce spune legislația românească în acest moment despre orele de religie

Modul în care se predă religia în unităţile de învăţământ din România este stipulat la articolul 18 din Legea Educației Naționale. „Planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal și profesional includ religia ca disciplină școlară. Elevilor aparținând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se asigură dreptul de a participa la ora de religie conform confesiunii proprii. La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau tutorelui legal instituit pentru minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situația școlară se încheie fără disciplina religie“.
Dacă organele centrale vor aduce modificări legii educaţiei, din toamna acestui an, părinţii sau elevii majori trebuie să ceară în mod expres includerea acestei materii în orar, dacă vor dori să o studieze.

Reprezentanţii Mitropoliei susţin că au informat profesorii de religie să nu ceară încă acordurile

Reprezentanţii Mitropoliei Olteniei au precizat că i-au înștiințat pe profesorii de religie că acele cereri nu pot fi solicitate decât după ce Ministerul Educației va modifica articolul din Legea Educației declarat neconstituțional, iar el va fi aprobat de parlament. „Am prezentat situația sesizată de dvs. inspectorului de specialitate de la ISJ Dolj. Probabil, doamna profesoară nu a înțeles foarte bine acest lucru“, a spus Apostolache Ioniţă, purtător de cuvânt al Mitropoliei Olteniei.

Religia în alte ţări

În Franța, religia este interzisă în şcoli, în Luxemburg s-a ieșit în stradă când guvernul a vrut să o interzică. În Italia, religia e curs opțional, în Grecia orele încep cu o rugăciune, în Olanda se predă precum o știință, iar în Anglia și anumite landuri germane e obligatorie. În Lituania, elevii au posibilitatea să aleagă între etică și religie, în şcoli existând o disciplină numită „educație morală“ care este obligatorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS