9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO alunecare de teren pune în pericol mai multe case la Orşova

O alunecare de teren pune în pericol mai multe case la Orşova

Alunecarea de teren a blocat strada Traian din Orşova (Foto: Oana Mitu)
Alunecarea de teren a blocat strada Traian din Orşova (Foto: Oana Mitu)

Mai multe locuinţe din Orşova sunt în pericol din cauza unei alunecări de teren reactivate pe o stradă din municipiu în urma precipitaţiilor din ultimele zile. Circulaţia pe două străzi a fost oprită.

Municipiul Orşova este construit pe un deal şi are canale de scurgere a apelor venite de pe versanţi. În urma inundaţiilor din 15 septembrie 2014, unul dintre aceste canale s-a colmatat, iar în spatele unui dig s-a format un lac de câteva mii de tone de apă, care pune în pericol mai multe locuinţe. Autorităţile au evacuat mare parte din această apă, dar ulterior s-a declanşat o alunecare de teren care a afectat două străzi, strada Alecsandri şi strada Traian. Una este complet distrusă pe o porţiune de 30 de metri, iar cealaltă a fost închisă circulaţiei. În pericol sunt şi două locuinţe.
„E înfundat un tunel acolo şi se tot adună apa pentru că nu are unde să se scurgă. Apa a trecut peste drum de vreo două ori şi a început să se lase terenul“, a declarat ieri un localnic de pe strada Alecsandri din Orşova.
Alt bărbat care locuieşte într-una dintre casele care ar putea fi afectate oricând dacă pământul se mai prăbuşeşte, Ioan Forga, susţine că autorităţile locale nu au intervenit la timp ca să elimine pericolul: „Pe 16 septembrie a plouat mult, a trecut apa peste stradă, peste zid, a staţionat apa, s-au colmatat tuburile de evacuare. Au început o lucrare pe 15 decembrie (reprezentanţii primăriei – n.r.), au venit sărbătorile, au plecat, ploile au continuat şi s-a erodat pământul deja. Pomii mai ţin aici strada. În orice moment se poate prăbuşi. Autorităţile nu prea sunt pe aici. A venit un viceprimar, eu nu l-am cunoscut de când e viceprimar. Partea care susţine electricitatea, internetul şi televiziunea e în pericol să se prăbuşească. Strada e închisă, nu se poate circula“.
Pentru evacuarea apei au fost chemaţi pompierii din cadrul Detaşamentului Orşova, care spun, la fel ca şi localnicii, că pericolul nu a trecut, chiar dacă apa a fost scoasă.
„Din informaţiile pe care le-am primit de la colegii mei din cadrul Detaşamentului Orşova care au intervenit timp de două zile pentru evacuarea apei dintr-un canal colector, pe strada Alecsandri din municipiul Orşova, se pare că de această dată, în imediata apropiere, pe strada Traian, tot în municipiul Orşova se va reactiva o alunecare de teren produsă în luna septembrie a anului 2014, atunci când au fost afectate opt anexe gospodăreşti. În acest moment, pe strada Traian sunt fisuri. Strada este închisă, dar există riscul producerii unei alunecări de teren care pune în pericol locuinţele din imediata vecinătate“, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Ramona Nistor.
Şi conducătorii auto sunt nemulţumiţi că strada Alecsandri, pe care nu se poate circula, nu este semnalizată corespunzător, astfel că abia când ajung la alunecarea de teren îşi dau seama că trebuie să întoarcă.
Autorităţile din Orşova nu au fost de găsit pentru a-şi spune punctul de vedere cu privire la această situaţie. Edilul Ion Manea este în concediu, iar viceprimarul Marius Stoica nu a fost găsit ieri la Primăria Orşova şi nu a răspuns nici la telefon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS