8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPatru inspectori de la Impozite și Taxe rămân după gratii

Patru inspectori de la Impozite și Taxe rămân după gratii

Instanța a dispus arestarea preventivă a patru din cei 14 inculpați propuși pentru arestare
Instanța a dispus arestarea preventivă a patru din cei 14 inculpați propuși pentru arestare

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât ieri să elibereze din arest doi dintre cei șase inspectori de la Direcția de Impozite și Taxe, acuzați de comiterea de fraude informatice, fals intelectual, înşelăciune şi abuz în serviciu. În schimb, nouă inculpați din acest dosar penal au fost puși sub control judiciar, iar o fostă angajată a Direcției a rămas arestată la domiciliu.
Patru din cei 14 angajați și foști angajați ai Direcției de Impozite și Taxe Craiova, acuzați de comiterea infracțiunilor de fraude informatice, fals intelectual, înşelăciune şi abuz în serviciu, rămân în arestul IPJ Dolj. Aceasta este hotărârea luată ieri de judecătorii de la Tribunalul Dolj, instanță care a judecat contestația inculpaților și a procurorilor.
Reamintim că, vineri noapte, Judecătoria Craiova a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Vasilica Bumbac, Claudia Bogoi, Lucica Păsărică, Georgeta Mitroi, Elena Munteanu şi Octavian Cojocaru pe o durată de 30 de zile, iar inculpatele Andreea Beldeanu, Corina Coadă, Ioana Moraru și Valentina Cătănescu au fost arestate la domiciliu tot 30 de zile. În schimb, magistrații de la Judecătoria Craiova au respins propunerea de arestare preventivă a inspectorilor Petrișor Stepan, Luminița Predoaica, Liliana Gușiță și Lilioară Piciu, ultimii urmând să fie cercetați în libertate.
Zece dintre cei 14 inculpați sunt angajați ai Direcției de Impozite și Taxe Craiova, iar Corina Coadă, Lucica Păsărică, Valentina Cătănescu și Andreea Beldeanu au lucrat la această instituție.
Hotărârea instanței a fost contestată atât de inculpați, cât și de procurori, iar ieri, Tribunalul Dolj s-a pronunțat. Instanța a hotărât ca numai patru inspectori – Octavian Cojocaru, Elena Munteanu, Vasilica Bumbac şi Georgeta Mitroi – să rămână în arest.
Față de alți nouă inculpați din acest dosar – Valentina Cătănescu, Ioana Moraru, Corina Coadă, Claudia Bogoi, Lucica Păsărică, Petrișor Stepan, Luminița Predoaica, Liliana Guşiţă şi Lilioară Piciu, Tribunalul Dolj a dispus luarea controlului judiciar, iar Andreea Beldeanu rămâne în continuare în arest la domiciliu. Hotărârea instanței este definitivă. Instanța a mai dispus ca inculpații puși sub control judiciar să nu se întoarcă deocamdată la serviciu.

Un dosar cu 16 inculpați, 14 suspecți și 39 de martori

Cercetările în acest dosar au fost începute încă de la jumătatea anului 2011, iar vineri oamenii legii au cerut arestarea preventivă a 14 inculpați. Potrivit informațiilor făcute publice de Tribunalul Dolj, în acest dosar mai sunt cercetate alte 16 persoane, o inspectoare și o referentă de la Direcția de Taxe și Impozite având calitatea de inculpați. Alte 14 persoane sunt suspecte în acest dosar, printre ele numărându-se cinci inspectori, un expert și doi referenți de la aceeași instituție. De asemenea, alte 39 de persoane au calitatea de martori.
Inculpații din acest dosar sunt acuzați că, în calitate de funcţionari ai Direcţiei de Impozite şi Taxe, în perioada 2007-2014, „au şters din evidenţa fiscală informatizată mai multe debite din amenzi, în baza unor sentinţe civile fictive şi a unor chitanţe nereale“. Funcționarii Direcției de Impozite și Taxe mai sunt acuzați că au acordat nejustificat facilităţi fiscale unor persoane care nu aveau acest drept, dar și că ar fi anulat mai multe chitanţe prin care au fost încasate taxe judiciare de timbru, „în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul“. Prejudiciul a fost calculat de anchetatori la suma totală de 650.539 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS