10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSpectacole în premieră pe scena Naționalului craiovean

Spectacole în premieră pe scena Naționalului craiovean

Mircea Cornișteanu, directorul Naționalului craiovean,  a prezentat noile proiecte teatrale ale anului 2015 (FOTO: Lucian Anghel)
Mircea Cornișteanu, directorul Naționalului craiovean,
a prezentat noile proiecte teatrale ale anului 2015 (FOTO: Lucian Anghel)

Teatrul Național „Marin Sorescu“ aduce în 2015 în fața publicului spectator piese în premieră. „Dimineața de după…“, „Isteața“, „Iulius Caesar“, „Pescărușul“ sunt câteva spectacole care se vor juca pe scena Teatrului din Cetatea Banilor.

Proiectul câştigător din cadrul celei de-a IV-a ediții a concursului destinat tinerilor regizori şi scenografi în 2014, „Spargerea“, dramatizare după nuvela „Jaf armat“, semnată de scriitorul Răzvan Petrescu, a deschis seria premierelor la Naționalul craiovean.

Luna februarie va aduce o nouă montare, piesa „Dimineața de după…“ de Peter Quilter, în regia lui Mircea Cornișteanu. „Pe 14 februarie va avea loc premiera unui spectacol de comedie de care toată lumea are atâta nevoie. Îi aparține unui dramaturg englez. Este o premieră pe țară. Mi-a trimis acum câteva luni textul și mi s-a părut că este un bun prilej pentru a lansa o nouă comedie în repertoriul românesc și pentru a face un spectacol care să aibă un sperat mare succes de public. Nu va revoluționa gândirea despre teatru, dar va fi un spectacol, sunt convins, pe gustul publicului“, a precizat Mircea Cornișteanu, directorul Teatrului Național „Marin Sorescu“.
În acest an și micuții iubitori de teatru vor avea ocazia să revină la Naționalul craiovean, pentru că la sfârșitul lunii martie vor începe repetițiile pentru un spectacol dedicat lor. Este vorba de „Isteața“ după Frații Grimm în regia lui Traian Săvinescu. Premiera este programată să aibă loc la începutul lunii mai.
Un ultim spectacol al acestei prime părți a anului îi va aparține regizorului Bobi Pricop, care a mai montat la Național piesa „Profu’ de religie“, proiect câștigător în cadrul celei de-a III-a ediții a Concursului de proiecte pentru tineri regizori şi dramaturgi români organizat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ Craiova. „Încă nu ne-am înțeles asupra unei propuneri: una ar fi o piesă de Eugene Ionesco, «Cântăreața cheală» și alta, o piesă englezească încă netradusă, găsită de Bobi Pricop. Eu, personal, aș opta pentru cea de-a doua propunere, dat fiind faptul că în repertoriul curent al teatrului mai există o piesă a lui Eugene Ionesco, «Rinocerii»“, a precizat Mircea Cornișteanu.

„Iulius Caesar“ și „Pescărușul“ readuc regizori renumiți la Craiova

În cea de-a doua parte a anului 2015 se vor monta pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu“ alte două piese în premieră. „Vor veni două spectacole de mare efort pentru teatrul nostru și foarte puternice ca impresie. E vorba de «Iulius Caesar» de Shakespeare, un spectacol pe care îl pregătim pentru ediția de anul viitor a Festivalului Internațional Shakespeare. El va fi pus în scenă de către Peter Schneider, marele regizor american, care a făcut și «Hot l Baltimore» și care și-a exprimat dorința de a mai face un spectacol la Craiova, cu această piesă. Am comandat și o traducere nouă a textului, specială pentru acest spectacol. Repetițiile vor începe la 1 septembrie și se vor termina la sfârșit de octombrie. Tot la sfârșit de octombrie revine la Craiova un prieten bun și un regizor valoros care a făcut câteva spectacole foarte bune la noi. Este vorba de Yiannis Paraskevopoulos, grecul care a făcut acel excepțional spectacol «Medeea» și acel foarte, foarte bun spectacol «Romeo și Julieta». Va face de această dată altă capodoperă a dramaturgiei mondiale, «Pescărușul» lui Cehov. Este un spectacol pentru care Yiannis e în legătură cu mine de mai mult timp. În sfârșit, am găsit această perioadă de sfârșit de an în care el îl poate face. Îmi pun mari speranțe în aceste două mari spectacole“, a precizat Mircea Cornișteanu.
De asemenea, și în acest an tinerii regizori și scenografi vor avea ușa deschisă la Naționalul craiovean, pentru că a V-a ediție a Concursului de proiecte pentru tineri regizori şi dramaturgi români organizat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ Craiova va aduce o nouă piesă pe scena bătătorită de succes a Teatrului din Cetatea Banilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS