22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum să fentezi factura la întreținere cu aragazul

Cum să fentezi factura la întreținere cu aragazul

Aragazul, alternativă ieftină la calorifer pentru mulți proprietari (Foto: Arhiva GdS)
Aragazul, alternativă ieftină la calorifer pentru mulți proprietari (Foto: Arhiva GdS)

Se încălzesc cu cărămizi refractare sau cu radiatoare pe gaze pe care le mută din cameră în cameră ca să nu plătească facturi mari la căldură. Gazele sunt la comun, consumul nu este contorizat pe apartament, ci se taxează pe persoană.

Speriați că plătesc facturi mari la căldură, mulți proprietari din Craiova, care au montate repartitoare de costuri, închid caloriferele și se încălzesc cu aragazul. Pun în cuptor sau direct pe flacăra aragazului cărămizi refractare și dau drumul gazelor, deoarece consumul nu este contorizat individual, iar factura se împarte tuturor locatarilor din bloc. Prin urmare, un apartament în care locuiește o singură persoană poate consuma, într-o lună, în acest fel mai multe gaze decât un apartament în care locuiesc patru persoane. La plată însă, cel din urmă apartament va plăti o factură mai scumpă, deoarece consumul de gaze se taxează pe persoană.
„Am studiat facturile și am remarcat că lunile de toamnă, în ceea ce privește consumul de gaze, sunt la jumătatea lunilor de iarnă. Singura cauză pe care am identificat-o este că proprietarii închid robinetul cu termostat și se încălzesc cu gaze. Am observat la unii proprietari că așază în cuptorul aragazului cărămizi refractare pe care le încălzesc, deschid apoi ușa cuptorului și așa încălzesc locuința. Per total blocul pierde, fiindcă gazele sunt mai scumpe decât căldura furnizată din sistemul centralizat, dar oamenii consideră că, deși ei consumă mai mult, se împarte tuturor locatarilor din bloc și ei vor ieși mai ieftin“, a declarat președintele Asociației de Proprietari Romarta, Petru Becheru.

Aruncă factura în spatele vecinilor

Potrivit reprezentanților asociațiilor de proprietari, acolo unde sunt blocuri cu repartitoare de costuri, facturile la gaze s-au dublat în ultimele luni ale sezonului rece, comparativ cu perioada de toamnă. Proprietarii nu gătesc mai mult din noiembrie până în februarie comparativ cu lunile martie-iunie.
„Vă dau un exemplu, factura pentru luna septembrie pe o scară din asociația noastră a fost 163 de lei, iar pe luna decembrie 310 lei, deci dublu“, a adăugat președintele Asociației de Proprietari Romarta, Petru Becheru. Dacă ar ține repartitoarele deschise și ar consuma o gigacalorie, un apartament ar plăti într-o lună 220 de lei. În cazul în care închid caloriferele și se încălzesc cu gaze, un apartament poate plăti doar 20 de lei plus consumul pe părțile comune.
„Iarna, consumul de gaze este foarte mare, pentru că foarte mulți proprietari se încălzesc la aragaz. Am, de exemplu, o factură într-un bloc cu repartitoare, care acum este de 600 de lei, iar pe perioada de vară este de 100 de lei. În timp ce la o scară de bloc fără repartitoare valoarea consumului de gaze este de 120 de lei. Pentru locatarii care sunt mai mulți în apartament nu este avantajos, pentru că plătesc mai mult, chiar dacă au consumat sau nu. Acest lucru se întâmplă doar în blocurile cu repartitoare. Oamenii merg pe ideea că plătesc mult la căldură și așa se încălzesc cu gaze. Acest lucru se întâmplă în fiecare iarnă“, a spus președintele Asociației de Proprietari nr. 6 Calea București, Constantin Stăvaru.

Contorizare individuală

Tot reprezentanții proprietarilor povestesc și de metoda radiatoarelor purtate dintr-o cameră în alta și de pericolul acestora. Singura soluție ar fi, în opinia celor de la asociații, contorizarea individuală la gaze. „Se trage conductă pe casa scării și se conectează fiecare apartament, se instalează contor la fiecare apartament. Astfel, nu se mai aruncă în spatele celor care se încălzesc de la Termo și consumul de gaze. Nu se mai ajunge la un consum dublu. Eu asta intenționez să fac în perioada următoare în asociația noastră“, a afirmat Petru Becheru, președintele Asociației Romarta.

Închid robinetul, deschid aragazul

Reprezentanții firmelor de repartitoare au sesizat și ei faptul că mulți craioveni se încălzesc cu gaze, închizând robinetul caloriferului. „Unii proprietari aleg să închidă robinetul cu termostat și să se încălzească cu gaze sau energie electrică. Fac acest lucru chiar și cei care beneficiază de subvenții pentru încălzirea locuinței cu energie termică“, a spus în cadrul emisiunii „Viața la Bloc“ Daiana Cerban, reprezentantul firmei ISTA Craiova.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS