12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnați pentru contrabandă cu țigări

Condamnați pentru contrabandă cu țigări

Mai mulți craioveni acuzați de contrabandă cu țigări au fost condamnați de instanțele din Bănie (Foto: Arhiva GdS)
Mai mulți craioveni acuzați de contrabandă cu țigări au fost condamnați de instanțele din Bănie (Foto: Arhiva GdS)

Un craiovean de 57 de ani, prins cu 1.330 de pachete de țigări netimbrate, a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare pentru comiterea infracțiunii de contrabandă. În ultima perioadă, mai mulți craioveni au fost condamnați de instanțele din Bănie pentru contrabandă cu țigări.

Craioveanul Claudius Iustinian Bușe a fost reținut de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj în seara zilei de 22 octombrie 2014. Bărbatul fusese depistat în trafic, în Craiova, la volanul unui autoturism Opel Astra în care au fost descoperite 1.330 de pachete de țigări netimbrate mărcile Marble și Ashima.
Din investigaţiile oamenilor legii s-a stabilit că cele 1.330 de pachete de ţigarete proveneau din contrabandă, valoarea de piață a acestora fiind de aproximativ 13.300 de lei. Atât țigările, cât și autoturismul folosit la transportul țigărilor de contrabandă au fost indisponibilizate, fiind predate organelor vamale. Ulterior, Claudius Iustinian Bușe a fost arestat preventiv pentru comiterea infracțiunii de contrabandă, iar la jumătatea lunii noiembrie a și fost trimis în judecată. Săptămâna trecută, pe 15 ianuarie, magistrații de la Judecătoria Craiova l-au găsit vinovat pe inculpat și l-au condamnat. Claudius Iustinian Bușe a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru contrabandă, la care instanța a adăugat un spor de opt luni, astfel că bărbatul trebuie să execute doi ani și opt luni de închisoare.
De asemenea, instanța i-a menținut inculpatului arestul preventiv și a dispus confiscarea celor 1.330 de pachete de țigări netimbrate. În plus, inculpatul a fost obligat să achite Direcţiei Regionale Vamale Craiova suma de 12.691 de lei. Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Prejudicii de zeci de mii de lei

La începutul lunii octombrie 2014, înainte ca Bușe să fie prins cu țigări de contrabandă, Tribunalul Dolj condamna alt craiovean pentru deținere de țigări de contrabandă. Pe 21 septembrie 2012, ofițerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj descindeau la cinci imobile din Craiova, care le aparţineau sau erau utilizate de Marin Vijulie, de 56 de ani, şi Florin Safta, de 40 de ani, suspectaţi că ar deține o mare cantitate de ţigări de contrabandă. Oamenii legii au găsit atunci 16.176 de pachete de ţigări, diverse mărci, fără timbru de marcaj fiscal românesc. Din cercetările făcute de ofiţerii de la Investigarea Fraudelor s-a stabilit că ţigările au fost cumpărate, depozitate şi urma să fie comercializate în Craiova şi alte localităţi din judeţul Dolj. După încheierea cercetărilor, în noiembrie 2013, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au hotărât să-l trimită în judecată doar pe Florin Safta, acesta fiind acuzat de evaziune fiscală și deţinere în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcări. După aproape un an, pe 9 octombrie 2014, Tribunalul Dolj l-a condamnat pe inculpat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru deţinerea în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile supuse marcării, cunoscând că acestea provin din contrabandă.
În decembrie, anul trecut, alt craiovean a fost condamnat definitiv pentru contrabandă cu țigări. Este vorba de Liviu Zanfir, de 39 de ani, la domiciliul căruia poliţişti Serviciului de Investigare a Fraudelor au descoperit 408 pachete de ţigări netimbrate, diferite mărci, provenite din contrabandă. Bărbatul a fost trimis în judecată în ianuarie, anul trecut, iar în iunie a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare. Sentința a rămas definitivă pe 10 decembrie, printr-o hotărâre a Curții de Apel Craiova.
Tot în decembrie 2014, Judecătoria Craiova a condamnat alt craiovean trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de contrabandă.
Potrivit reprezentanților IPJ Dolj, Loredan Șerban, de 24 de ani, din Craiova, a fost depistat în mai, anul trecut, în timp ce încerca să introducă în țară 6.000 de pachete de țigări netimbrate. Bărbatul se prezentase în Punctul de Trecere a Frontierei Calafat la volanul unei autoutilitare Iveco, în care, sub mai mulți saci cu ceapă, ascunsese cele 6.000 de pachete de țigări netimbrate. În iunie, anul trecut, inculpatul a fost trimis în judecată, iar pe 8 decembrie a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru contrabandă.
Judecătoria Craiova a mai dispus confiscarea celor 6.000 de pachete de ţigări mărcile Torquoise şi Famous și l-a obligat pe inculpat să achite Direcției Regionale a Finanțelor Publice Craiova suma de 72.345 de lei, reprezentând contravaloarea taxelor vamale și fiscale. Hotărârea instanței a fost atacată cu apel de către inculpat, dosarul fiind pe rolul Curții de Apel Craiova. Primul termen de judecată a fost stabilit de instanță pentru 9 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS