11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Spargerea“, la Naționalul craiovean

„Spargerea“, la Naționalul craiovean

Angel Rababoc, Claudiu Bleonț și Adrian Andone, în timpul repetițiilor spectacolului „Spargerea“ (Foto: Lucian Anghel)
Angel Rababoc, Claudiu Bleonț și Adrian Andone, în timpul repetițiilor spectacolului „Spargerea“ (Foto: Lucian Anghel)

Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova pregătește iubitorilor de teatru duminică, 18 ianuarie, de la ora 18.00, o nouă producție, „Spargerea“, în regia tânărului Dragoș Alexandru Mușoiu.

Spectacolul „Spargerea“, dramatizare după nuvela „Jaf armat“, semnată de scriitorul Răzvan Petrescu, este proiectul câştigător din cadrul celei de-a IV-a ediții a concursului destinat tinerilor regizori şi scenografi în 2014, organizat de Naționalul craiovean.
Reprezentația este debutul oficial al regizorului Dragoș Alexandru Mușoiu, care semnează și versiunea scenică.
„A fost o experiență plăcută. Aveam o mulțime de temeri legate de lucrul în teatrul de stat, de felul cum trebuie să gestionezi toate compartimentele: de la tehnic la lumini, sunet, machiaj, actori profesioniști, pentru că eu lucrasem până la momentul sosirii la Naționalul craiovean doar cu studenți, colegi de-ai mei. Temerile s-au dovedit nefondate pentru că oamenii m-au primit cu căldură. Am întâlnit adevărați profesioniști. Nu m-au tratat ca pe un debutant, ci ca pe un regizor. A fost o experiență plăcută. Sper că n-a fost doar un joc cu ușile închise. Sper ca experiența noastră, tot ce am lucrat noi, să ajungă la sufletul publicului“, a precizat tânărul regizor Dragoș Alexandru Mușoiu.

O piesă pentru cei care vor un spectacol bun

Claudiu Bleonț, Iulia Lazăr, Angel Rababoc, Adrian Andone, Cătălin Vieru, Iulia Colan, Gabriela Baciu, Anca Dinu, Eugen Titu sunt actorii care urcă pe scena Sălii „I.D. Sîrbu“ pentru a sparge gheața în 2015 la Naționalul craiovean. „Trei intelectuali, debusolați din cauza trecerii timpului, văzând ce se întâmplă în jurul lor: hoție, mizerie, furturi, când cei din jur bagă mâna în banul celuilalt și al statului, își zic: «Hai să facem și noi o spargere! Să ne îmbogățim». Și atunci se hotărăsc să spargă o casă de schimb valutar. Toată tema aceasta are un fir care se numește candoare, iar povestea este construită dintr-o disperare, care se sfârșește cu un superb eșec. Este o piesă concepută de un tânăr regizor, Dragoș Mușoiu, spectacolul lui de debut. Sper să-l ajutăm și să ne ajutăm. A fost receptiv și a primit sugestii. Este un tânăr care promite și care are instinctul clar pentru meseria de regizor. Îi doresc succes și îl aștept să «spargă» teatrul românesc cu piese excepționale de acum încolo. Ne bucurăm să ne adunăm, zic eu, în jurul unui vlăstar mai tânăr în ale regiei și poate împreună să creștem un mare și frumos copac din roadele căruia să se poată hrăni și cei care caută cu adevărat spectacole bune, și nu șușe“, a declarat actorul Angel Rababoc.
În aceste zile se pun la punct toate detaliile în Sala „I.D. Sîrbu“, căci mai sunt puține zile până când spectacolul va trece testul publicului. Fiecare bucățică lucrată la repetiții este pusă la locul ei ca într-un joc de puzzle.
„Acum mai avem foarte puțin până la premieră. Se curăță mișcările, se lucrează la lumini. Sunt convinsă că va ieși un spectacol curat, frumos. În repetiții, noi, actorii, regizorul ne-am ajutat foarte mult. A fost realmente o adevărată plăcere să ne adunăm și să lucrăm împreună. Faptul că Dragoș Alexandru Mușoiu a semnat nu numai regia, ci a realizat și dramatizarea ne-a dat posibilitatea de a schimba anumite lucruri pe parcurs. A fost un text viu. Nu este Caragiale pe care trebuie să-l urmărești pas cu pas. De fiecare dată când am văzut că o replică nu se potrivește sau nu este ceea ce trebuie sau ceea ce ne dorim am putut modifica. Faptul că noi ne-am înțeles foarte bine și ne-am potrivit atât de bine cu regizorul ne-a făcut să venim cu mult drag la repetiții. Este unul dintre spectacolele la care repetițiile au fost minunate“, a dezvăluit actrița Anca Dinu.
După premiera spectacolului de duminică, 18 ianuarie, „Spargerea“ se va juca și marți, 20 ianuarie, și joi, 29 ianuarie, de la ora 18.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS