10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPlătesc degeaba fondul de reparații

Plătesc degeaba fondul de reparații

Plătesc de ani buni fondul de reparații, dar stau în condiții insalubre. Băile și bucătăriile la comun sunt „infecte“, neigienizate, nici măcar date cu var. Șoarecii și gândacii mișună peste tot, spun unii dintre proprietarii din Căminul 3, situat pe strada Pașcani din Craiova. Îmbunătățiri s-au făcut doar la acoperiș și s-au pus ferestre din PVC cu geam termopan pe casa scării. Băile și bucătăriile nu au fost igienizate.

Locatarii din Căminul 3 din Asociația nr. 7 George Enescu susțin că plătesc lunar zece lei la fondul de reparații și ar fi avut pretenția ca acești bani să fie folosiți pentru igienizare. Numai că băile și bucătăriile comune sunt adevărate focare de infecție.
„Doamna administratoare ia fond de reparații 10 lei pe lună degeaba. Băile și bucătăriile sunt comune și cele de la parter sunt infecte, neigienizate, tavanul stă să cadă. Sunt gongi și șoarecii umblă peste tot din cauza mizeriei. Administratoarea susține că nu are bani la fondul de reparații să facă lucrările respective. Sunt copii mici, oameni bătrâni care stau în această mizerie și doamna administratoare nu ia nici o măsură. Stăm de ani întregi cu acest focar de infecție și nu s-a făcut o dezinsecție pentru gongi sau șobolani“, se plânge un locatar din blocul 3. Într-adevăr, băile și bucătăriile sunt mizere, în special cele de la parterul căminului. Pereții sunt înnegriți de mucegai, băile sunt murdare, cu conducte ruginite. Faianța este plină de sfoiag, iar WC-urile sunt îngălbenite de urină. „Plătim fondul ăla de reparații, dar nu se face ce trebuie cu el. Este 10 lei pe lună, dar în bloc se face și nu prea se face. Pe mine mă interesează aici unde gătesc eu, unde merg la baie și poate după asta acoperișul, dar…“, spune un alt proprietar.
Locatarii spun că plătesc acest fond nu de un an-doi, ci de aproape zece ani și, în concluzie, ceva bani trebuie să se fi adunat. Administratoarea de la Asociația nr. 7 George Enescu, din care face parte Căminul 3, are altă explicație. „Le-am făcut îmbunătățiri. Le-am dat cu var pe casa scării, le-am pus termopan pe casa scării, le-am făcut acoperișul. Am făcut ce am putut. Șobolani și șoareci vin din balta aia murdară din Cornițoiu. Este fondul de reparații 10 lei, dar mulți dintre ei au datorii. Asta este viața în cămin. Cum să spună așa ceva? Le-am făcut și deratizare“, susține Didina Șalvarin, administratoarea Asociației nr. 7 George Enescu.

Fondul de reparaţii este obligatoriu și necesar

Fondul de reparaţii se plăteşte pentru lucrările efectuate pe părţile comune. Este obligatoriu şi necesar în caz că apare o defecţiune, de exemplu dacă se sparge o conductă care transportă agent termic şi trebuie reparată urgent. În cazul acestui fond, cuantumul şi modalitatea de cotizare se stabilesc în Adunarea Generală a asociaţiei de proprietari. Fondul de reparaţii este destinat lucrărilor din asociaţie pe care proprietarii decid să le facă. La plata acestui fond, proprietarului i se taie chitanţă separată. Întârzierea sau refuzul de a achita fondul de reparaţii către asociaţia de proprietari constituie o restanţă ca oricare alta, care atrage după sine penalităţi şi chiar acţionarea în justiţie a rău-platnicului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS