18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJurnalistul Bogdan Berneanu a ajuns în arest

Jurnalistul Bogdan Berneanu a ajuns în arest

Bogdan Berneanu a fost arestat preventiv de pe 13 martie 2006 până pe 6 iunie același an (Foto: Arhiva GdS)
Bogdan Berneanu a fost arestat preventiv de pe 13 martie 2006 până pe 6 iunie același an (Foto: Arhiva GdS)

Condamnat definitiv la patru ani de închisoare și dat în urmărire internațională încă din toamna anului 2013, Bogdan Berneanu s-a prezentat luni după-amiază la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj de pe strada Amaradia din Craiova.

Cei cinci inculpaţi din dosarul „ziariştilor TVA“, printre care jurnaliştii Bogdan Berneanu şi Constantin Pătru, au fost condamnaţi definitiv printr-o hotărâre luată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe data de 1 octombrie 2013. Bogdan Berneanu, Constantin Pătru, Mihai Gavrilă, Simona Mladin şi Vergică Diaconu au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT în aprilie 2006, sub acuzaţiile de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Anchetatorii au reţinut că, în cursul anului 2004, Pătru şi Berneanu s-au înțeles să încheie o tranzacție fictivă între firmele SC OLTIB ULTRA SRL Craiova şi SC MEDIA GRUP GAZETA SRL, tranzacţie ce viza achiziţionarea unor utilaje tipografice care nu s-au aflat însă niciodată în patrimoniul SC OLTIB. Potrivit procurorilor DIICOT, obiectivul acestei înţelegeri ar fi fost încă de la început obţinerea unei rambursări ilegale de TVA de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Tranzacţionarea efectivă a presupuselor utilaje, evaluate la suma de 3,5 milioane de lei, s-a făcut în luna iunie 2004, prin intermediul unor apropiați ai celor doi jurnalişti: Vergică Diaconu – administrator la SC OLTIB, pe de o parte, şi Simona Mladin şi Mihai Gavrilă, jurist, respectiv administrator la SC MEDIA GRUP GAZETA SRL, pe de altă parte. Cei trei şi-au pus semnăturile pe documentele care atestau operaţiunea comercială fictivă dintre cele două societăţi. În august 2004, în baza documentelor false, SC MEDIA GRUP GAZETA SRL a solicitat şi obţinut de la DGFP Dolj o rambursare ilegală de TVA de aproximativ 550.000 de lei, bani care au ajuns la Berneanu şi Pătru, după cum au mai precizat procurorii DIICOT.

Pătru – la închisoare, Berneanu – dat în urmărire

În martie 2009, Constantin Pătru şi Bogdan Berneanu au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi de Tribunalul Dolj la câte cinci ani de închisoare, iar ceilalţi trei inculpaţi au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare. În plus, instanţa i-a obligat pe Gavrilă şi Mladin, alături de SC MEDIA GRUP GAZETA SRL, şi pe Pătru, alături de SC OLTIB SRL, la achitarea către DGFP Dolj a sumei 555.592,6754 lei obţinută ilegal, la care se adaugă dobânzile legale şi penalităţile de întârziere începând cu 12 august 2004.
Inculpaţii au făcut apel împotriva sentinţei date de judecătorii Tribunalului Dolj, iar pe 29 noiembrie 2012, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat. Berneanu şi Pătru au primit pedepse de câte patru ani de închisoare cu executare, iar ceilalţi trei inculpaţi au fost condamnați la câte trei ani de închisoare, însă cu suspendare. De această dată, instanţa a dispus ca şi Berneanu să contribuie la returnarea banilor către DGFP Dolj, împreună cu Gavrilă şi SC MEDIA GRUP GAZETA SRL. Hotărârea Curţii de Apel Craiova a fost atacată cu recurs, iar pe 1 octombrie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o hotărâre definitivă în acest dosar. Completul de judecată a hotărât să respingă recursurile inculpaţilor, astfel că aceştia au rămas cu pedepsele date de Curtea de Apel Craiova în noiembrie 2012. Din pedepsele primite de cei doi jurnalişti craioveni, instanța a scăzut cele aproape trei luni petrecute în arest, între 13 martie şi 6 iunie 2006.
Ulterior, Tribunalul Dolj a emis mandatele de executare pe numele celor doi condamnați cu executare, însă numai unul a ajuns după gratii. Este vorba de Constantin Pătru, care s-a prezentat singur la sediul IPJ Dolj. În schimb, Berneanu nu a fost găsit de polițiști și a fost dat în urmărire în baza mandatului emis de instanța de fond.
Potrivit polițiștilor doljeni, luni după-amiază, la un an și trei luni după ce a fost condamnat definitiv, Bogdan Berneanu s-a prezentat la sediul IPJ Dolj și a fost încarcerat. „Poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Dolj – Compartimentul Urmăriri – au pus în executare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea privind pe B. Bogdan Orlando, de 44 de ani, din Craiova, condamnat la patru ani de închisoare pentru comiterea de infracţiuni economice. B. Bogdan Orlando a fost introdus în arestul IPJ Dolj“, au comunicat polițiștii din cadrul IPJ Dolj. Berneanu a declarat în fața polițiștilor doljeni că a fost plecat în străinătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS