24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSumă uriaşă de recuperat din amenzi

Sumă uriaşă de recuperat din amenzi

Mariana Budulan, şefa Direcţiei Publice de Venituri Târgu Jiu (Foto: Eugen Măruţă)
Mariana Budulan, şefa Direcţiei Publice de Venituri Târgu Jiu (Foto: Eugen Măruţă)

Locuitorii din Târgu Jiu nu îşi plătesc amenzile cu anii. Direcţia Publică de Venituri Târgu Jiu are de recuperat în noul an nouă milioane de lei amenzi primite de cetăţeni de la poliţie sau de la alte instituţii. Cea mai mare parte din sumă provine din ultimii cinci-şase ani, respectiv șapte milioane de lei. Numai în anul 2014 au fost sancţionaţi 19.000 de cetăţeni, iar formalităţile privind trimiterea de somaţii şi titluri executorii scot bani din bugetul Direcţiei. Potrivit Marianei Budulan, anul trecut s-a reuşit recuperarea a doar 7% din sumele provenite din amenzi date de către poliţie. Dacă se va continua în acest ritm, debitele din amenzi vor continua să crească de la un an la altul, fără ca nimeni să plătească.
„În principal, avem de-a face cu tineri care conduc maşini fără să le deţină. Nu au conturi, nu lucrează. Nu putem să executăm. Părinţii se ocupă de tot. Şi în general nu se plăteşte. Cheltuim mulţi bani cu partea de notificări şi procedura, precum şi cu transformarea amenzilor în muncă în folosul comunităţii“, a declarat Mariana Budulan, directoarea Direcţiei Publice de Venituri din Târgu Jiu.

Nu-şi achită taxa de parcare

Dacă unii nu îşi plătesc amenzile, alţi cetăţeni refuză să mai achite taxa pentru parcările de reşedinţă. Peste 300 de şoferi nu şi-au mai achitat taxa de 120 de lei pe an şi au depus şi cereri să fie anulate contractele cu primăria. Municipalitatea a descoperit că localnicii vor să folosească în continuare locurile respective de parcare şi să nu plătească. Este însă adevărat şi că sunt mulţi şoferi care îşi ţin autoturismele în parcările de reşedinţă şi nu achită vreo taxă, profitând de faptul că nu au contracte cu municipalitatea. Periodic, toate parcările de reşedinţă ar trebui verificate de funcţionarii primăriei şi de poliţia locală pentru a pune ordine în acest domeniu, însă nimeni nu face nimic, doar municipalitatea le cere târgujienilor bani. În total, în Târgu Jiu sunt 4.770 de locuri în parcările de reşedinţă. În ceea ce priveşte plata taxelor şi a impozitelor locale pe 2015, de la începutul acestui an şi până în prezent Direcţia de Venituri a eliberat doar 3.700 de chitanţe, aferente sumei de 503.000 de lei. Instituţia are de colectat în acest an de la cetăţeni impozite şi taxe în valoare de 35 de milioane de lei, la care se adaugă şi sumele provenite din amenzi neplătite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS