10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSpitalul Județean Craiova, în vizorul Ministerului Sănătății

Spitalul Județean Craiova, în vizorul Ministerului Sănătății

Spitalul Județean de Urgență Craiova, cea mai mare unitate medicală din Oltenia, a ajuns iar în atenția Ministerului Sănătății. Gândaci, igrasie, secții nerenovate de zeci de ani, asta este ceea ce pacientul găsește în spital, în loc de igienă. Ieri, o echipă de control a Ministerului Sănătății a venit să vadă care este situația. Acum se așteaptă rezultatele anchetei și sancțiunile.

Asistente, medici și conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, toți au dat ieri explicații în fața reprezentanților Ministerului Sănătății. Nemulțumirile pacienților nevoiți să suporte saloanele cu mucegai și gândaci au ajuns la Ministerul Sănătății. Se caută vinovați și soluții. Întreaga unitate medicală este verificată, după cum a spus dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU. „Într-adevăr, au venit în control reprezentanții Ministerului Sănătății. Este vizat tot spitalul. Cei de la minister au spus că vor face un comunicat de presă prin care vor anunța deciziile luate. Până în momentul de față nu au fost date sancțiuni pentru că nu au apărut concluziile. Vom vedea la sfârșitul anchetei care vor fi sancțiunile“, a declarat Bogdan Fănuță.

Maternitatea așteaptă de patru ani să fie renovată

În Spitalul Județean Craiova sunt secții în care de zeci de ani nu a mai fost schimbat nimic din cauza lipsei banilor. Saloanele au băi cu căzi ruginite și cărora le-a căzut smalțul, paturi vechi și pereți nezugrăviți, pe care apare mucegai. Unele saloane arată mai bine, și asta pentru că anumite secții au primit la un moment dat sponsorizări.
În plus, în spital sunt lucrări neterminate de câțiva ani. O astfel de situație se întâlnește la Secția de Obstetrică-Ginecologie. Maternitatea din Craiova trebuia să fie modernizată în urmă cu patru ani cu bani veniți de la Banca Mondială, respectiv şase milioane de lei. Însă, lucrările au fost sistate din cauză că o bucată de tencuială a căzut într-unul din saloanele aflate cu un etaj mai jos și un pacient din salonul respectiv a fost rănit uşor.
Acum, în acea parte a secției e șantier. Din această cauză, Clinicile de Neonatologie şi Obstetrică-Ginecologie sunt supraaglomerate. „Este cunoscută de foarte mult timp problema din această secție pentru că a apărut acum patru ani. Acolo se începuseră lucrări de reabilitare, dar au fost întrerupte pentru că este nevoie de consolidarea spitalului. Singurul lucru care se poate face pentru acea zonă este reabilitarea, dar numai după consolidare. Pentru aceasta, consiliul județean a scos la licitație în luna decembrie studiul de fezabilitate pentru realizarea unui proiect care să fie depus pentru accesare de fonduri europene. Nu știm exact când vor fi făcute aceste lucrări acolo și nici când se va face consolidarea spitalului“, a spus managerul Bogdan Fănuță.

Infecţiile din spital au făcut victime

În Maternitatea Spitalului Județean au apărut mai multe probleme de-a lungul timpului, legate de igienizare. În decembrie 2013, Gazeta de Sud prezenta dramele a două mame din Gorj, care au născut la SJU Craiova şi ai căror copii au fost victimele infecţiilor din spital. Una a reuşit să-şi salveze nou-născutul, după ce a fost transferată la Bucureşti („Şi-a salvat propriul bebeluş şi vrea să-i salveze şi pe alţii“ – ediţia din 4 decembrie 2013), alta, din păcate, s-a întors acasă cu copilul în sicriu („Doar 24 de zile de viaţă. Bebeluşii ne mor cu zile în spitale“ – ediţia din 9 decembrie 2013). Femeile se plângeau de modul în care au fost tratate în spital și susţineau că bebeluşii lor au fost victimele unor infecţii pe care le-au luat din unitatea medicală.
Între timp, Secția de Pediatrie a spitalului a fost igienizată. La fel s-a întâmplat și cu Secția Chirurgie II. Acum, lucrările continuă la Chirurgie III și Neurochirurgie. Managerul spitalului recunoaște că există multe probleme legate de igienizare. „Mai sunt secții care au toalete și saloane cu probleme. Unele secții nu fuseseră renovate de foarte mult timp, iar lucrările au început în funcție de cât de grave erau problemele din fiecare secție. În cursul acestui an vor continua lucrările. Sperăm ca într-un an și jumătate întreaga parte de cazare a spitalului să fie terminată, astfel încât la trei-patru ani să existe o ciclicitate în renovarea secțiilor“, a precizat dr. Bogdan Fănuță

„Nu se face o dezinsecție corectă“

Clinica de Neurochirurgie este acum în proces de renovare. Se lucrează la igienizarea băilor și a saloanelor. Spitalul Județean a încheiat un contract cu Penitenciarul Craiova și zilnic câțiva deținuți lucrează în secții. Medic în cadrul Clinicii de Neurochirurgie, dr. Alexandru Cameniţă, spune că până acum secția „a fost jalnică“, însă o parte s-a schimbat odată cu renovările făcute. De ce există saloane în care mișună gândacii? Medicul spune că igienizarea nu este făcută cum trebuie. „Cu ani în urmă erau foarte mulți gândaci, veneau și dădeau tot timpul cu substanțe, dar ei reapăreau. Se pare că nu se folosește corect tehnica. Dacă soluția este diluată ca să ne mai rămână și nouă pentru altele… Nu se face o dezinsecție corectă. Dacă într-o parte faci și în alta nu, atunci gândacii vin de acolo. Ar trebui făcut corect“, susține dr. Alexandru Cameniţă.

„Pacienții și aparținătorii rup întrerupătoarele, aruncă țigări peste tot“

Mizeria apare și din cauza pacienților și a aparținătorilor, după cum susțin medicii. „Marea supărare este că peste un timp se va distruge ceea ce reparăm acum. Pacienții și aparținătorii nu sunt disciplinați, rup întrerupătoarele, clanțele, distrug capacele de la WC-uri, murdăresc pereții, aruncă țigări peste tot, sting țigările pe perete. Nu înțeleg de ce nu se aplică legea cu fumatul. În spitalele din București este absolut interzis fumatul, de la poartă nu mai ai voie cu țigara. La noi de ce se poate? Este spitalul plin de fumători. Acum se fac renovări, dar să veniți peste două luni să vedeți cum se distruge totul. Lucrările se derulează mai greu pentru că se merge cu totul, se zugrăvește, se vopsește tocăria, se schimbă grupurile sanitare, prizele. S-au mai făcut igienizări cam la doi-trei ani, dar erau mai mult cârpeli“, a mai spus dr. Alexandru Cameniţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS