16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrădina Botanică va intra în administrarea primăriei

Grădina Botanică va intra în administrarea primăriei

Grădina Botanică din Craiova va fi preluată în administrare de către municipalitate de la Universitate, intenție manifestată încă de anul trecut de către autoritatea locală. Preluarea va fi făcută cel mai devreme în luna martie, prioritare fiind asfaltarea aleilor și schimbarea gardului, investiții pe care și Universitatea dorea să le facă, însă pentru care nu există fonduri, mai exact 1.800.000 de lei.

Primăria Craiova va prelua în administrare Grădina Botanică, lucru care se va întâmpla, cel mai probabil, conform spuselor primarului Lia Olguța Vasilescu, în primăvară. Preluarea se va realiza fiindcă Universitatea din Craiova, cea care are în subordine grădina, nu poate să facă reparațiile și investițiile necesare acestui obiectiv, deși avea un proiect legat de reabilitarea acesteia.
„A fost o înțelegere între Primăria Craiova și Universitate de preluare a Grădinii Botanice. Există un studiu de fezabilitate făcut de Universitate pentru reabilitarea aleilor și pentru o împrejmuire nouă a grădinii, însă nu există fonduri. Noi am mai făcut investiții la seră, la băncuțe și în ceea ce privește plantele. Însă, pentru investițiile pe care ni le doream, adică cele legate de alei și gard, costurile ajungeau undeva la 1.800.000 de lei, după calculele noastre, o sumă pe care nu ne-o putem permite“, a explicat rectorul Universității din Craiova, Dan Claudiu Dănișor.

„Încercăm să fim gata cu formalitățile în martie”

Municipalitatea inten­ționa încă de anul trecut să facă această preluare, însă pentru acest lucru avea nevoie de cineva care să asfalteze aleile. Dat fiind faptul că licitația pentru asfaltare nu era încheiată la acea vreme, iar aleile sunt prioritare ca reparații, procedura a fost amânată. „Încercăm să fim gata cu formalitățile în martie, deoarece până atunci nu se poate face nimic. Nu știm dacă va fi predată imediat înapoi Universității după ce vom face investițiile, însă Universitatea rămâne proprietar. Grădina va fi preluată doar în administrare de municipalitate. Aleile se vor asfalta în cadrul contractului cu Delta (acordul-cadru pentru asfaltarea de alei, străzi, trotuare și parcări – n.r.), societate care poate pune inclusiv granit. Am vizitat ieri (luni – n.r.) grădina și, în principiu, nu sunt investiții mari de făcut. Trebuie schimbat gardul, asfaltate aleile și schimbate băncile, iar sera ar trebui măcar văruită. Coșurile de gunoi și stâlpii de iluminat arată bine“, a explicat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Ce investiții s-au mai făcut în ultima perioadă

La Grădina Botanică au mai fost făcute, în 2014, investiții pentru extindere și dotări în valoare de 170.000 de lei. Mai mult, odată cu redistribuirea în luna noiembrie a 160.000 de lei din cheltuieli diverse și neprevăzute, reprezentanți ai Universității anunțau, la finele anului 2014, că va fi achiziționat un tractoraș folosit atât pentru deszăpezirea aleilor, cât și pentru lucrări ce vor fi făcute pentru îmbogățirea colecțiilor de plante.
Gradina Botanică din Craiova are o suprafață de peste 16 hectare și a fost înființată în anul 1952 din inițiativa și sub îndrumarea prof. univ. Alexandru Buia (1911-1964). Scopul său a fost de a servi ca bază de studiu pentru studenții facultăților de agronomie și horticultură, dar și ca zonă de plimbare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS