Ce solicită școlile din Dolj pentru 2015

La Desa, 130 de preșcolari învață într-o clădire retrocedată, lângă care funcționează și o cârciumă. Construcția noii grădinițe a început încă din 2008, dar nu s-a finalizat nici în prezent (FOTO: arhiva GdS)


90% din unitățile de învățământ preuniversitar din județul Dolj solicită Ministerului Educației bani pentru investiții. Câteva unități școlare au nevoie de aproape șapte milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor începute în 2008, iar restul de peste 136 de milioane de lei pentru lucrări de extindere, reabilitare, reparații capitale și utilități. Pe lista cu noi investiții se află și două grădinițe cu program prelungit din Craiova, care solicită bani pentru extinderea spațiilor de învățământ.

Cele mai mari sume pentru investiții sunt solicitate de unitățile care au deschis șantiere în urmă cu mai bine de șapte ani. „Pentru lucrările de investiții în curs de finalizare se solicită suma totală de 6.848.000 de lei. La acest capitol au făcut cereri Grădinița Desa, care are lucrări în curs de finalizare și mai are nevoie de 1.343.000 de lei, Grădinița Fratoștița solicită 1.373.000 de lei și Liceul Teoretic «Adrian Păunescu» Bârca solicită 2.600.000 de lei“, a precizat Mihăiță Stoica, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

La Desa se cer bani pentru a muta copiii din clădirea cu cârciumă

Dintre cele trei unități cu cele mai mari sume cerute pentru investiții, Grădinița din Desa se află în stadiul cel mai avansat cu investițiile. Primarul localității Desa spune că ar avea nevoie de o sumă mai mică pentru a finaliza investițiile. „Am mai primit bani și anul trecut de la Ministerul Educației, cam 190.000 de lei, și am mai făcut investiții și din bugetul local. În total pe 2014 am investit cam 100.000 de euro. Am schimbat proiectul clădirii și am renunțat la un etaj. Acum are parter și etaj, nu mai are două etaje. Am reușit astfel să acoperim clădirea, să o tencuim, să o vopsim, să asigurăm iluminatul și chiar să instalăm centrala termică. Acum ar mai fi nevoie de finisaje la interior care ar costa cam maximum 500.000 de lei. Ar fi o sumă suficientă pentru a finaliza lucrările ca să putem da clădirea în folosință chiar din anul școlar următor. Este nevoie să mutăm preșcolarii din construcția în care își desfășoară activitatea în prezent“, a spus primarul Iulian Bălteanu. În Desa, 130 de preșcolari figurează înscriși la grădinița din localitate, care funcționează într-o clădire ce a fost retrocedată și în care în jumătate de imobil se afla și o cârciumă. În plus, starea imobilului nu este foarte bună. „Este o clădire veche la care anual facem lucrări de reparații. În plus, dacă am reuși să terminăm noua grădiniță, am face și economie cu cheltuielile pentru școală. Imobilul construit are șapte săli de clasă. Cinci ar fi folosite pentru preșcolari și două pentru învățământul primar. În acest fel, nu ar mai fi nevoie ca la școală să se învețe în două schimburi, ci ar fi program numai de dimineață“, a precizat primarul localității Desa.

Două șantiere, la stadiul de fundație


În ceea ce privește Grădinița Fratoștița și Liceul Teoretic „Adrian Păunescu“ din Bârca, lucrările începute în 2008 sunt la stadiul de fundație. „La Liceul «Adrian Păunescu» s-a săpat o groapă pentru ridicarea unei noi clădiri și așa a rămas. Au încercat să toarne fundația, dar nici pe asta nu au finalizat-o. S-au tot cerut bani pentru această lucrare. Anul acesta, solicitarea este de 2.600.000 de lei“, a declarat viceprimarul Marius Vilău.

Nici la Fratoștița situația nu este mai bună. „Pentru grădiniță a fost turnată fundația, s-a făcut compartimentarea pe fundație. Am achitat lucrările până la stadiul respectiv și apoi din motive pe care nu le-am înțeles s-a oprit finanțarea. Era nevoie de grădiniță în Fratoștița pentru că unii copii se duc la o structură în Rudari“, a declarat Gheorghe Ilie, viceprimarul din Filiași.

Două grădinițe din Craiova cer extindere

La capitolul investiții noi, sumele cerute de unitățile școlare sunt mai mari. „Pentru anul 2015 s-au făcut cereri pentru noi lucrări de investiții în valoare totală de 136.952.000 de lei“, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Printre solicitanți se numără și unități de învățământ din Craiova. Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată“ solicită 1.200.000 de lei pentru extindere, iar Grădinița cu Program Prelungit „Căsuța Fermecată“ cere 1.050.000 de lei tot pentru a mări spațiul destinat preșcolarilor. Totodată, Liceul „Traian Vuia“ a cerut 628.000 de lei pentru reabilitare. „Banii nu sunt pentru toată unitatea de învățământ. Ci doar pentru o parte. Prioritare ar fi cantina, internatul și sala de sport“, a declarat directorul liceului, Mihai Harosa. De reabilitare ar fi nevoie și la Liceul Teoretic Cârcea, pentru care s-a solicitat suma de 900.000 de lei, dar și la Școala Gimnazială Gângiova, care figurează cu cerere pentru suma 100.000 de lei. La capitolul reparații capitale figurează Școala Popânzălești, care a solicitat 150.000 de lei. De altfel, pentru utilități cereri au fost făcute de Grădinița Castranova – 250.000 de lei, și Grădinița Vârtop – 120.000 de lei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 7 ianuarie 2015

Actualitate

» Atacul armat din Paris: Cine sunt caricaturiştii ucişi în atentatul de la sediul ziarului Charlie Hebdo
» Îngheţaţi în propriile locuinţe
» Grădina Botanică va fi preluată de Primărie
» DNA redeschide ancheta în dosarul de trafic de influenţă al lui Laszlo Borbely
» Atenţionare de călătorie în Israel din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile
» Guvern: Preţul gazelor produse în România rămâne nemodificat până în iulie pentru populaţie
» Franţa: Bilanţul atacului asupra redacţiei Charlie Hebdo a ajuns la 12 morţi

Local

» Subvenții cu întârziere
» Amenzi de peste 83.000 de lei petru şoferii mehedinţeni

Dolj

» Lacul Bistreţ – coşmarul locuitorilor şi primarilor de pe Valea Dunării
» Tânără de 17 ani, anchetată după ce şi-a ucis copilul şi l-a îngropat în grădină
» Gheaţa şi gerul i-au trimis pe gorjeni în spital
» Prețul de furnizare a energiei termice a crescut cu 5,86% față de 2014
» Frigul din apartamente, plătit scump
» Cine o să ne mai livreze lapte proaspăt?
» Grădina Botanică va intra în administrarea primăriei
» 38 de persoane fără adăpost din Craiova, sprijinite pe perioada geroasă
» Piscani, satul în care viața este un miracol
» Concert de Anul Nou la Filarmonica „Oltenia“
» Florina Cercel și Cerasela Iosifescu, pe scena Naționalului craiovean
» Cerere în căsătorie în pași de dans
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bechetul va avea campus școlar
» Cine ne mai dă lapte prospăt ?
» Școala cu 4 elevi
» Programul filmelor la Colours Cinema Craiova în săptămâna 9-15 ianuarie
» Doljean judecat pentru dare de mită

Gorj

» Doi proxeneţi acuzaţi de trafic de persoane în Austria au fost arestaţi
» Fals patron, trimis în judecată pentru agresarea unei asistente medicale
» Gorj: Minerii ar putea trece la program prelungit de lucru
» Gorj: Persoană fără adăpost, salvată de la îngheţ
» Gorj: Peste 74.000 de articole pirotehnice, confiscate de poliţişti
» Grupare specializată în traficul de persoane, destructurată de DIICOT
» Medicii din Târgu Jiu au interzis la concedii fără plată
» Laurenţiu Ciurel: „Nu se poate să avem creşteri salariale la CEO“

Mehedinţi

» Probleme cu încălzirea la Colegiul Traian

Sport

» Halep, întâlnire matinală cu Aleksandra Krunici
» Vântul puternic, o problemă pentru Ioana Roșca în Antalya
» Sârboaica Radovic a adus victoria Craiovei
» Bugiu e liber de contract și așteaptă oferte
» Pandurii, înapoi la treabă
» Seniorii – testați de medici, juniorii – de Cârțu
» Fotbal – Minut de reculegere la toate meciurile din Franţa, după atentatul de la revista Charlie Hebdo
» Handbaliștii au început pregătirile
» Fotbal – Pandurii s-au reunit astăzi sub comanda lui Edi Iordănescu
» Formula 1 – Sezon cu 20 de curse în „Marele Circ”
» Baschet (f): SCM-CSS Craiova, prima victorie în noul an

Bani & Afaceri

» Guvernul a aprobat alocarea a 3,7 miliarde de lei pentru efectuarea de plăţi directe în agricultură

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top