Totul despre incendiul de la Spitalul din SegarceaPoliclinica Spitalului Orăşenesc Segarcea distrusă de incendiu în după-amiaza zilei de 1 ianuarie a dat peste cap activitatea unităţii sanitare, dar şi a administraţiei locale. Clădirea, Palat Administrativ construit în timpul regelui Carol I, în care funcţionau mai multe cabinete medicale, aşteaptă acum fonduri pentru reabilitare. Până atunci însă, autorităţile speră ca după ce pagubele o să fie evaluate să primească bani din partea Ministerului Dezvoltării.   

Anul 2015 a început cu ghinion pentru cei din conducerea Spitalului din Segarcea, dar şi pentru reprezentanţii primăriei. Asta după ce în urmă cu câteva luni, unitatea spitalicească a fost în atenţia întregii ţări după decesul unui tânăr infectat cu HIV/SIDA care ar fi ascuns boala şi ar fi infectat mai multe persoane „Moartea unui tânăr infectat cu HIV a înspăimântat Segarcea“. După toată vâlva creată, un nou incident aduce spitalul în atenţia publică. Totul a plecat de la scurtcircuit, din câte se pare, care a declanşat un incendiu în policlinica spitalului. Clădirea, fost Palat Administrativ care după anul 1947 a trecut în patrimoniul statului, funcționează ca Spital Orăşenesc din 1956. Deşi emblematică pentru zona Olteniei, clădirea nu a fost trecută în patrimoniul cultural ca şi monument istoric. „Este o clădire de valoare pentru zona noastră care are aceeaşi compartimentare ca şi Castelul Peleş. Din păcate, având în vedere că tavanul a fost din scânduri, focul s-a extins foarte repede. În acest imobil funcţionau biroul directorului şi alte câteva cabinete medicale. Erau minus 22 de grade Celsius, apa îngheţa practic în furtunuri. Pentru pompieri era prioritar să izoleze focul pentru a nu se extinde. Lângă acest imobil se află Secţia de Pediatrie. De teamă, am mutat toţi copiii şi mamele în corpul spitalului. A fost o mobilizare de forţe, ne-au venit angajaţii de acasă cu tot cu familii pentru a stinge incendiul!“, a spus Nicolae Popa, primarul oraşului Segarcea.

Policlinica fusese reabilitată recent

Nu se ştie încă valoarea pierderilor, însă managerul spitalului susţine că doar în ultima vreme se investiseră în jur de 200.000 de lei. Doar instalaţia electrică a rămas aceeaşi. „Tocmai ce terminasem de reparat policlinica. Făcusem tot, se coborâseră plafoanele cu un metru și jumătate, a fost pusă gresie, faianță și renovate băile. Am umblat și la instalația de apă, la cea electrică nu am umblat pentru că era prin zid şi presupunea costuri foarte mari. S-a pus covor special antimicrobian. A fost dotată policlinica și cu aparatură pe care am reușit să o salvăm, mai puțin o masă ginecologică. Dar noi suntem legați de fiecare obiect pentru că toate costă bani pe care nu îi avem. Pagube avem şi în cabinetul de planning familial. Au ars contraceptive în valoare de aproximativ 3.500 de lei“, a adăugat dr. Doru Gofiţă, managerul Spitalului din Segarcea.

Focul nu a pătruns la documentele medicale din arhivă

Cabinetele medicale care funcţionau în policlinică vor fi mutate în această săptămână într-o clădire situată vizavi de spital. Este vorba de cabinetele de Planning Familial, Fizioterapie, ORL, Chirurgie, Interne. „Ne descurcăm astfel încât policlinica să funcționeze, dar clădirea trebuie refăcută. Birourile administrative au fost mutate în două saloane din spital. Am mutat și tot ce a fost pus în magazii. Nu am mutat însă arhiva pentru că nu a fost deloc afectată. În momentul în care am văzut că imobilul este cuprins de flăcări am ţinut neapărat ca focul să nu se extindă la Secţia de Pediatrie, la arhivă, pentru care am muncit ani în şir să o punem la punct. Aveam o secţie a spitalului şi la Măceşu şi îmi amintesc cum am cărat dosare cu cearşaful să le aducem aici şi să le punem în ordine. Am avut noroc pentru că arhiva cu documente se află la subsol care este betonat şi focul nu a pătruns. Altă prioritate din acele clipe a fost a pompelor de apă care fac alimentarea spitalului cu apă. Am scos toate calculatoarele, am ridicat toate facturile şi documentele care erau în cabinetele respective. A trebuit să refacem cablurile de internet și de telefonie“, a mai spus dr. Gofiţă.


Primul pas: evaluarea pagubelor şi realizarea studiului de fezabilitate          

Ieri-dimineaţă, atât primarul, cât şi managerul unităţii spitaliceşti au plecat să ceară sprijin financiar pentru refacerea policlinicii. Situaţia este cu atât mai gravă şi reabilitarea cât mai urgentă, cu cât aici ajung pacienţi din tot judeţul. „Avem bolnavi care vin din Bechet, Băileşti şi alte localităţi care preferă să vină aici. Chiar astăzi (ieri, n.r.) am mers împreună cu primarul la autorităţile judeţene pentru a cere sprijin. Am luat deja legătura cu o firmă care urmează să vină să evalueze pagubele şi să efectueze un studiu de fezabilitate pentru a vedea cât este de afectat imobilul. Vrem o evaluare corectă deoarece dorim ca acest imobil să fie repus cât mai repede în funcţiune. Este o clădire reprezentativă pentru noi. Vrem ca în maximum zece zile, imediat ce evaluarea pagubelor este gata, să mergem la Ministerul Dezvoltării să cerem sprijin pentru refacerea imobilului“, a precizat managerul Spitalului din Segarcea.

Povestea Policlinicii incendiate

În Segarcea, primele încercări de înfiinţare a unui spital au avut loc în luna septembrie 1954, când într-o clădire improprie au început să funcţioneze 40 de paturi cu specific – asistenţă generală. După desfiinţarea raionului, în anul 1968, a luat astfel fiinţă o nouă secţie cu profil de psihiatrie. Primele spaţii alocate spitalului au fost reamenajate pentru înfiinţarea policlinicii din care fac parte cabinetele de Medicină internă, Chirurgie generală, Pediatrie, Obstetrică ginecologie, ORL, Oftalmologie, BFT, Stomatologie, Plenning famillial, Cabinet MRF, Ftiziologie, Staţia de salvare.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 6 ianuarie 2015

Actualitate

» A crescut valoarea ajutorului de deces
» Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, rămâne în arest
» Dan Voiculescu rămâne după gratii
» Sistemul informatic al Vămii, indisponibil temporar din cauza unor probleme tehnice
» Sebastian Huluban a fost numit de Klaus Iohannis consilier de stat
» TVA-ul, pe primul loc la veniturile bugetare
» S-au sfinţit apele
» Grecia: Un român a fost arestat pentru uciderea scriitorului Menis Koumandareas
» Prognoza meteo pentru miercuri şi joi
» Nicolae Ciucă, învestit de preşedintele Iohannis în funcția de șef de Stat Major al Armatei
» Vâlcea: Se continuă distribuirea alimentelor pentru persoanele defavorizate
» Marius Tudose este noul preşedinte al CSM

Local

» Peste o mie de credincioşi la slujba de Bobotează din Portul Severin
» Înapoi la muncă în Germania 
» Olt: Tânăr suspectat de comiterea infracţiunii de omor calificat, reţinut de poliţişti
» Concert susţinut de soprana Alexandra Spireanu, la Filarmonica din Râmnicu Vâlcea
» Directorul unei bănci din Râmnicu Vâlcea şi alţi doi angajaţi, trimişi în judecată de DNA

Dolj

» Prefectura Dolj îndreaptă tunurile către primarii certați de ANI
» Craiova Culturală, contractele la control!
» Ce ne dă CET-ul, asta vă dăm!
» Prețul gigacaloriei în Craiova ar putea crește cu 6%
» Nimeni nu vrea să fie administrator public al Craiovei
» Nici o amendă pentru trotuarele necurățate din Craiova
» Ce solicită școlile din Dolj pentru 2015
» Primarii din Bechet si Argetoaia, pe făraş
» Trotuarele Craiovei, ca patinoarele
» Craiova: Un taximetrist a fost rănit într-un accident de circulaţie, în apropierea centrului comercial Sucpi
» Dolj: Armă deţinută ilegal, descoperită de poliţişti
» Craiova: Un autobuz RAT de pe traseul 25, implicat într-un accident rutier

Gorj

» A scos crucea Bobotezei din apa îngheţată a Gilortului
» Gorj: Polițiștii gorjeni fac verificări într-un posibil caz de pruncucidere
» Gorj: Un tânăr fără permis a fost reţinut pentru provcarea unui accident rutier
» O conductă spartă a transformat o stradă din Târgu Jiu în patinoar
» Gorj: Percheziţii DIICOT pentru destructurarea unui grup infracţional care se ocupa cu traficul de persoane
» Gorj: Un tânăr a prins pentru al şaselea an consecutiv crucea aruncată în apa Gilortului de Bobotează

Mehedinţi

» Boboteaza la Drobeta Turnu Severin

Sport

» Gorjenii își reiau astăzi antrenamentele
» Agitație la CS Universitatea Craiova
» Mandic: Putem prinde play-off-ul
» Box – Lucian Bute îşi propune să câştige titlul mondial anul acesta
» Fotbal – Gabi Velcovici a devenit liber de contract
» Mandic: Eu încă mai cred că putem ajunge în play-off
» Fotbal – Brandan se va alătura duminică lotului CSU Craiova
» Bălgrădean: Ne putem gândi la Europa League, nu la titlu
» Fotbal – Alb-albaștrii vor avea adversari redutabili în Antalya

Bani & Afaceri

» Cea mai mare parte a veniturilor statului provine din TVA

Sanatate

» Cardul de sănătate, blocat în sistem

Magazin

» Mormântul unei regine necunoscute, descoperit în Egipt
» Horoscop
» Bancul zilei

Top