11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRecord de turişti pe pârtiile de la Rânca

Record de turişti pe pârtiile de la Rânca

Pârtiile de la Rânca au fost pline de turişti în primele zile ale începutului de an. Potrivit conducerii Serviciului Judeţean al Salvamont Gorj, la Rânca a fost stabilit un adevărat record al prezenţei pe pârtii şi în cabane. Este vorba de peste 25.000 de persoane care fie au fost cazate în pensiunile şi cabanele din Rânca, fie au urcat zilnic pe pârtii. În zona turistică montană din nordul judeţului Gorj s-au aflat permanent între 5.000 şi 6.000 de persoane, iar zilnic au urcat la schi şi sanie între 1.500 şi 2.000 de persoane. Conform salvamontiştilor gorjeni, în zona montană, la cota 1.650 au fost cazaţi atât turişti din judeţ şi din ţară, cât şi persoane venite din străinătate să îşi petreacă sărbătorile la Rânca. Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, de data aceasta cabanierii au fost mulţumiţi de numărul turiştilor care au ales să petreacă trei-patru zile la poalele Muntelui Parâng.

18 intervenţii pe pârtii

Sabin Cornoiu, şeful serviciului Public al Salvamont Gorj, a declarat că, spre deosebire de Crăciun, de Anul Nou şi în perioada 1-4 ianuarie au funcţionat toate cele şase pârtii din Rânca şi au asigurat condiţii foarte bune de schi şi snowboarding împătimiţilor celor două sporturi de iarnă. Au funcţionat de dimineaţa până seara şi chiar în nocturnă instalaţiile de teleschi şi instalaţia de telescaun de sub Vârful Păpuşa.
„În sfârşit am avut un an bun la Rânca, după ce ba am dus dorul zăpezii, ba sezonul a fost cu probleme, ba turiştii nu au venit în număr aşa de mare. De data aceasta, toată lumea a fost mulţumită la Rânca. A fost foarte multă lume şi o atmosferă animată. Mulţi turişti au ales să urce la munte de sărbători şi au fost mai mulţi ca oricând. Estimăm la peste 25.000 de turişti în perioada 1-4 ianuarie. Sunt cei care erau cazaţi şi cei care au urcat zilnic. Mulţi dintre cei care au fost cazaţi la Rânca erau de regulă din afara judeţului, iar cei care urcau dimineaţa şi coborau seara erau gorjeni şi din zonele învecinate. Pe pârtii am avut în general linişte şi 18 intervenţii. În trei cazuri am chemat ambulanţa. Am avut şi o intervenţie la o cabană la o persoană intoxicată cu monoxid de carbon de la o sursă de încălzire. În rest, a fost vorba de traumatisme, luxaţii, fracturi produse pe pârtie“, a declarat Sabin Cornoiu.

Competiţii în pregătire

Şeful salvamontiştilor gorjeni a mai spus că vremea se menţine în continuare propice practicării sporturilor de iarnă la Rânca şi că turiştii sunt aşteptaţi în continuare în zona montană. În această perioadă sunt în pregătire toate competiţiile care an de an sunt găzduite în timpul sezonului de iarnă de Rânca.
„Zăpada este de 30-40 de centimetri. Vremea se anunţă bună pentru ca stratul de zăpadă să se menţină la un nivel care să permită rămânerea deschisă a pârtiilor. E un calendar şi în acest sezon al concursurilor şi competiţiilor. De regulă, toate sunt programate pe final de sezon pentru a nu ţine blocate pârtiile cu concursuri şi să le dăm posibilitatea turiştilor să schieze“, a spus şeful Serviciului Public al Salvamont Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS