Spitalul de 200 de milioane de euro – fata morgana a OltenieiSpitalul regional pentru care România cere bani de la UE are 878 de paturi și o suprafață utilă de șase hectare. Datele provin dintr-un studiu de fezabilitate în baza căruia guvernul a cerut finanțare de la Bruxelles în perioada 2015-2017. Studiul de fezabilitate realizat în 2007 trebuie revizuit, susține Ministerul Sănătății.

Președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a prezentat recent în Parlamentul European (PE) un plan de investiții care ar putea injecta în economia Uniunii Europene (UE) peste 300 de miliarde de euro. El a invitat cele 28 de state membre să transmită către CE o listă cu proiecte finanțabile UE în perioada 2015-2017. Ministerul Sănătății (MS) a nominalizat o listă de investiții, printre care construirea unui spital regional de urgență la Craiova, estimat la 200 de milioane de euro. Alte spitale regionale erau vizate la Cluj și Iași. GdS a relatat despre propunerile României la vremea respectivă („România vrea spital regional de 200 de milioane de euro la Craiova“ – 11 decembrie 2014). Pentru mai multe informații în legătură cu acest proiect extrem de important, ne-am adresat MS cerând date financiare și tehnice (capacitate, dotări etc.). În răspunsul către GdS, ministerul spune că cele trei spitale regionale au fost incluse în Acordul de Parteneriat cu UE pentru perioada 2014-2020.

„Menționăm că pentru cele trei unități propuse există studii de fezabilitate realizate în perioada 2007-2008, care vor fi revizuite“, se arată în adresa de răspuns. Mergând mai departe, jurnaliștii GdS au consultat Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pentru a afla când a fost licitat studiul de fezabilitate (SF) și ce firmă l-a realizat. Licitația pentru studiul de fezabilitate nu apare în SEAP. În schimb, ministerul a lansat pe 8 martie 2008 anunțul de participare (nr. 45.764) pentru „achiziția de lucrări proiectare și dotare la cheie pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova“.

Proiectul, abandonat în 2009


Potrivit anunțului de participare la licitație, valoarea estimată fără TVA a investiției era de 740,3 milioane de lei (165,2 milioane de euro). Ca surse de finanțare a investiției erau menționate fondurile proprii, creditele bancare și fondurile de la bugetul de stat sau local. În 2008, omul de afaceri craiovean Ștefan Cherciu a donat Consiliului Județean (CJ) Dolj un teren de șapte hectare pe raza comunei Pielești pentru construirea spitalului regional. În anunțul de participare se precizează că spitalul se construiește la Pielești. Ministerul cerea firmelor participante experiență similară și o cifră de afaceri în construcții în ultimii trei ani de cel puțin 600 de milioane de euro, punctând egal oferta tehnică și cea financiară (50% – 50%). Indicatorii tehnico-economici ai investiției au fost aprobați prin HG nr. 1009/2007. Conform acestora, spitalul universitar regional de urgență urma să aibă 878 de paturi funcționale și ca facilități speciale (mese operație, nașteri, endoscopie, locuri pentru dializă, urgențe, policlinică, personal și gardă). Pentru optimizarea serviciilor medicale, se urmărea centralizarea compartimentelor interdisciplinare ale unității (clinica de o zi, primirile, monitorizarea, terapia intensivă), dar și compartimentele interdisciplinare de funcțiuni (centrul de urgențe, policlinica, blocul operator, diagnoza). Aria desfășurată a spitalului era de 11 hectare, iar cea utilă – de șase hectare.

În iunie 2009, licitația a fost anulată în baza art. 209, alin. 1, lit. b, din OUG nr. 34/2006 privind achizițiile publice, deoarece au fost depuse numai oferte neconforme și inacceptabile. Alte două licitații lansate în aceeași perioadă, pentru spitale regionale, au fost anulate fie din același motiv (Mureș), fie din lipsă de fonduri (Iași, Timiș). După ce proiectul spitalului de urgență a fost abandonat, omul de afaceri Ștefan Cherciu și-a cerut înapoi terenul donat. CJ Dolj are la ora actuală o rezervă de circa 200 de hectare de teren în zona Aeroportului Internațional Craiova. Rămâne de văzut dacă spitalul regional se va dovedi un proiect finanțabil UE. Până la acea dată însă, studiul de fezabilitate ar trebui refăcut.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 19 decembrie 2014

Actualitate

» Ambra continuă lupta cu viața
» Cartea de weekend: Volume dedicate lui Ştefan Petică Editura AIUS 2014
» Artist plastic handmade, Caminescu Miruca: Lucrez cum porunceşte sufletul
» Crăciunul interbelic
» Martor în dosarul retrocedărilor: Bica, nervoasă că nu i se răspundea la comenzi: “Cum pot eu să mă duc la Elena şi să-i spun că am pus o dezaxată la ANRP?”
» Programul marilor magazine de sărbători
» Proiect de lege privind securitatea cibernetică a României: Autorităţile vor putea inspecta orice calculator şi cere orice documente
» A plagiat sau nu primarul?
» 2014, an cu ghinion pentru Oltenia
» Concert de colinde la Filarmonică
» Moş Crăciun a ajuns la Şimnicu de Sus

Local

» Baronul Duicu rămâne în arest la domiciliu
» Şi-a ucis soția și apoi a încercat să se omoare
» Crimă înainte de Crăciun în Mehedinți
» Colindători la Jandarmeria Olt
» Jandarmii olteni comemorează Eroii Revoluţiei din 1989

Dolj

» Dottoressa Olguţa?
» ABA Jiu, bilanț pe 2014 și proiecte pentru 2015
» Aproape 800 de cazuri de pneumonie într-o săptămână
» Sile Drăgușin, zece ani de pușcărie
» Condamnat după ce a înşelat zeci de persoane
» Rectificare de 3,65 de milioane de lei pentru drepturi salariale
» Doljul are 26.316 şomeri
» CAO despre străzile din Romanești: Și vremea e de vină
» Dolj: Un tânăr din Băileşti a fost accidentat grav pe trecerea de pietoni
» Moș Crăciun a venit de la Primărie
» Ultima rectificare bugetară a CL
» Craiova: Amenzi de peste 31.000 de lei pentru comercianţii de legume şi fructe aflaţi în ilegalitate
» Sile Drăgușin, condamnat la 10 ani de închisoare
» Craiova: Concert de colinde şi recital de pian la Filarmonica “Oltenia”
» Craiova: Încă şase persoane reţinute în dosarul furtului de produse petroliere

Gorj

» Alaiul obiceiurilor de iarnă a poposit în Târgu Jiu
» Două ambulanţe noi la SJA
» A fost inaugurat noul sediu al AJOFM
» Minerii şi energeticienii au luat vacanţă
» Preşedinte nou la PNL Târgu Jiu
» Gorj: Sindicatele se opun concedierilor de la UMC Berbeşti

Sport

» Moș Crăciun a fost Pro Junior(i)
» Reprezentanții CSU, atenți cu copiii de la DGASPC Dolj
» Dați cu plușuri în steliști!
» Voleibalistele înfruntă campioana
» Moş Crăciun „alb-albastru“, in acțiune
» A lăsat fotbalul pentru box și a luat medalie de aur
» Daruri pentru micuții de la Pro Junior Craiova
» Ştefania Priceputu și Geri Mitroi, laureații Galei Sportului Școlar Doljean
» Fotbal – Burleanu: Am redus cu un milion de euro cheltuielile pe 2014

Magazin

» Bancul zilei
» Obiceiuri ciudate de Crăciun din lumea întreagă
» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită!

Top