17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFinal de Festival „Craiova Muzicală“

Final de Festival „Craiova Muzicală“

Liviu Prunaru (foto) alături de orchestra Filarmonicii „Oltenia“, Antoine Rebstein (dirijor) și Sophia Reuter (violă) au încheiat seria celor 41 de evenimente din cadrul Festivalului „Craiova Muzicală“ (FOTO: Traian Mitrache)
Liviu Prunaru (foto) alături de orchestra Filarmonicii „Oltenia“, Antoine Rebstein (dirijor) și Sophia Reuter (violă) au încheiat seria celor 41 de evenimente din cadrul Festivalului „Craiova Muzicală“
(FOTO: Traian Mitrache)

A 41-a ediție a Festivalului Internațional „Craiova Muzicală“ s-a încheiat miercuri, 17 decembrie, cu un eveniment excepțional, la aceeași dată la care în urmă cu 110 ani avea loc primul concert al Societății Filarmonice din Oltenia. Sub bagheta dirijorului elvețian Antoine Rebstein, orchestra craioveană a propus publicului un final de festival de ținută: monumentala Simfonie nr. 5 ceaikovskiană și două lucrări concertante, Romanța nr.1 Sol în major pentru vioară și orchestră op. 40 de Ludwig Van Beethoven, în primă audiție la Craiova, și Dublul concert de Max Bruch. Pe scenă au urcat spre încântarea publicului și soliștii Liviu Prunaru (vioară) și Sophia Reuter (violă) din Germania.

„Sunt extrem de bucuros că am avut ocazia să închid acest festival. Am avut alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii ‘Oltenia’ soliști din afară, foști colegi, prieteni, oameni cu care am cântat pe diferite scene. Antoine Rebstein a fost un excepțional pianist, care, din păcate, la un moment dat nu a mai putut cânta cu mâna dreaptă. Era o promisiune a Elveției. A încercat o perioadă să continue cu mâna stângă. Am făcut și câteva înregistrări, recitaluri, dar, de câțiva ani buni, a trecut la pupitrul dirijoral. Întâmplarea face ca el să fi studiat dirijatul cu tatăl solistei Sophia Reuter, alături de care s-a aflat în această seară. Nu am știut când am făcut acest program și i-am pus împreună.
Sophia a fost și ea bucuroasă să ne întâlnim și să facem acest concert extraordinar de Bruch, care nu este deloc o piesă curentă pe scenele Europei sau ale lumii, nu mai zic de cele ale României“, a precizat violonistul Liviu Prunaru.
Cei care au trecut pragul instituției de cultură la ceas aniversar au avut ocazia să admire și lucrări ale artiștilor plastici Roberta Ionescu, Lucian Irimescu și Roxana Banterle, care au expus în foierul Filarmonicii lucrări inspirate de cele 41 de evenimente desfășurate în cadrul ediției din acest an a Festivalului Internațional „Craiova Muzicală“.
„Au fost 27 de zile fantastice care au făcut ca acest festival să fie, probabil, cel mai important eveniment de muzică clasică din România. Am avut peste 1.000 de muzicieni din zece țări, care au pășit pe scenele acestui festival. Am avut muzică clasică, dar ne-am deschis și mai mult decât în anii trecuți către celelalte genuri muzicale: rock, pop, folk, muzică sacră, militară, folclor“, a precizat Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia“.
La final de festival a fost anunțată și tematica ediției de anul viitor a Festivalului Internațional „Craiova Muzicală“, care va fi dedicată marelui compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor George Enescu și care se va desfășura la sfârșit de august, început de septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS