Prim-procurorul de la Orşova, trimis în judecată

Carmen Sîrboiu, a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă şi luare de mită (Foto: mhalert.ro)
Autori


Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, Carmen Sîrboiu, a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă şi luare de mită, alături de un comisar-şef de la IPJ Mehedinţi şi doi oameni de afaceri, anunţă procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a corupţiei.

DNA arată că acuzaţiile pentru care a fost trimisă în judecată Carmen Sîrboiu se referă la trafic de influenţă, luare de mită, instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu, în scopul obţinerii, pentru sine ori pentru altul, a unor foloase necuvenite.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată şi Ianoşi Ion – comisar-şef de poliţie, şef al Serviciului de Investigaţii Fraude din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, Fişter Liviu-Ionuţ – subofiţer de poliţie, şef al Formaţiunii Rutiere din cadrul Poliţiei municipiului Orşova, pentru comiterea infracţiunilor de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, fals intelectual, abuz în serviciu, în scopul obţinerii, pentru sine ori pentru altul, a unor foloase necuvenite, omul de afaceri Popescu Constantin, la data faptelor, președintele organizaţiei municipale Orșova a unui partid politic, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, dar şi omul de afaceri Duducea Viorel-Sorinel, pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi dare de mită.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2011-2012, inculpata Carmen Sîrboiu a pretins şi primit de la afaceristul severinean Sorinel Duducea materiale de construcţie întrebuinţate la lucrări efectuate pe terenul pe care magistratul îl are la adresa de domiciliu şi pentru lucrări pe alt teren al magistratului, situat pe malul Dunării, unde s-a construit o casă de vacanţă.

În schimbul promisiunii, procurorul urma să intervină în favoarea lui Sorinel Duducea, zis „Regele asfaltului în Mehedinţi“, astfel încât faţă de firme ale omului de afaceri să nu fie constatate infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani. Duducea este trimis în judecată pentru aceleaşi fapte de către procurorii DIICOT Mehedinţi.

În acest dosar, Sorinel Duducea a fost trimis în judecată pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită.

În perioada 18 martie 2013 – 20 martie 2014, Carmen Sîrboiu a pretins şi primit de la omul de afaceri orşovean Constantin Popescu efectuarea de lucrări de amenajare (curăţenie şi grădinărit) a curţii comune aferente celor două vile ale magistratului, situate în Drobeta Turnu Severin, şi a acceptat promisiunea aceluiaşi om de afaceri, de obţinere, în concesiune, a unui teren pe malul Dunării, aflat în proprietatea Primăriei Orşova. De asemenea, a primit de la acelaşi om de afaceri 225 de răsaduri de flori ornamentale de grădină. „Magistratul a pretins şi primit foloasele menţionate în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, într-un dosar penal constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova, la data de 18.03.2014, în care inculpata a supravegheat efectuarea urmăririi penale“, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Situaţia fostului lider PSD Orşova, Constantin Popescu, se complică având în vedere că el se află în arest la domiciliu la Drobeta Turnu Severin, fiind judecat în acelaşi megadosar de corupţie cu baronul de Mehedinţi, Adrian Duicu.

În perioada 2011 – 2012, Carmen Sîrboiu, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, în legătură cu un dosar aflat în lucru la acel Parchet, a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin infirmarea repetată a patru soluţii succesive de neîncepere a urmăririi penale dispuse de procurorul din subordine şi prin sesizarea instanţei civile, în numele Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, pentru anularea unui titlu de proprietate. Aceste acte au fost îndeplinite de magistrat în scopul obţinerii de către o persoană, prin hotărâre judecătorească civilă, a unei suprafețe de teren cât mai mare din masa succesorală, în dauna altor comoştenitori. Cu toate acestea, instanţele de judecată nu au dispus anularea titlului de proprietate, neluând în considerare nelegalităţile comise de inculpată în legătură cu dosarul penal respectiv.


Pe 11 martie 2014, în municipiul Orşova, poliţistul Ionuţ Liviu Fişter, la instigarea lui Carmen Sîrboiu, a accesat baza de date pentru evidenţa persoanelor, cu privire la o anumită persoană. În aceeaşi zi, Fişter Liviu-Ionuţ a verificat acea persoană şi în baza de date de evidenţă auto. Informaţiile pe care Fişter Liviu-Ionuţ le-a obţinut, fără legătură cu legala îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, le-a furnizat în aceeaşi zi prim-procurorului Sîrboiu. Scopul obţinerii şi furnizării acestor informaţii a fost personal, strict pentru a servi intereselor lui Sîrboiu Carmen şi fiicei mai mari a acesteia, fără legătură cu menirea accesării bazelor de date puse la dispoziţia organelor cu atribuţii în prevenirea şi combaterea infracţiunilor.

Pe 11 martie 2014, acelaşi Fişter Liviu-Ionuţ, şeful Formaţii rutiere din cadrul Poliţiei Oraşului Orşova, în contextul în care efectua urmărirea penală într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, a consemnat date neconforme adevărului, într-un proces-verbal de verificare a unui autoturism, în sensul că autovehiculul nu figura ca fiind radiat, deşi rezultatul a două verificări efectuate atestau că autovehiculul figura ca fiind radiat din circulaţie din data de 6 martie 2014. Ulterior, pe 26.05.2014, la finalizarea urmăririi penale, prin referatul întocmit, inculpatul a propus clasarea cauzei. Autoturismul neînmatriculat a fost lăsat în circulaţie, în mod nelegal, şi s-a evitat măsura suspendării permisului de conducere pentru autorul infracţiunii rutiere.

În luna octombrie 2012, comisarul-şef de poliţie Ion Ianoşi, în legătură cu atribuţiile sale de serviciu, a pretins şi primit de la omul de afaceri Sorinel Duducea materiale de construcţii în valoare de 10.508, 88 lei (două uşi de garaj cu acţionare electrică, precum şi accesoriile necesare montării acestora), toate necesare modificării garajului pe care ofiţerul de poliţie îl are pe un teren din municipiul Orşova. Bunurile remise, în valoare de 10.508, 88 lei, au fost plătite de Sorinel Duducea, prin firma sa SC VIA VITA CONSTRUCŢII SRL, firmei de la care au fost achiziţionate bunurile menţionate.

În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii, în limita sumei de 10.508, 88 lei, asupra unui teren aflat în coproprietatea lui Ion Ianoşi în limita sumei de 55.228 de lei, asupra unui teren aflat în coproprietatea lui Carmen Sîrboiu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Craiova.

Procurorii DNA au făcut în acest dosar, pe 14 octombrie 2014, mai multe percheziţii în Drobeta Turnu Severin şi Orşova, la Primăria Orşova, la Parchetul Judecătoriei Orşova, la locuinţa prim-procurorului Carmen Sîrboiu din municipiul Drobeta Turnu Severin, dar şi la sediile unor firme.

Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Orșova, Ion Ianoşi, Ionuţ Fişter și Sorinel Duducea au fost reținuți atunci pentru 24 de ore, fiind suspectați de trafic de influență, luare de mită și cumpărare de influență, totodată fiind pusă în mişcare acțiunea penală față de Constantin Popescu, arestat preventiv în dosarul lui Adrian Duicu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 17 decembrie 2014

Actualitate

» Statele Unite ale Amercii şi Cuba restabilesc relaţiile diplomatice
» România ar putea negocia un alt tip de acord cu FMI
» Moş Crăciun, adus de muzicieni la Liceul Beethoven
» Festivalul Brazilor de Crăciun
» Festivalul Craiova Muzicală a ajuns la final

Publireportaj

» Craiova: Lansare de carte la „Aman“
» Cursuri de formare profesională
» Masă rotundă în cadrul proiectului “CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest”
» Vizite de informare în cadrul proiectului “CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest”
» Masă rotundă în cadrul proiectului “CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest”
» CORE-Corelarea competenţelor şi abilităţilor capitalului uman cu potenţialul local de ocupare în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest
» Cursuri de formare profesională

Local

» Olt: Amendaţi pentru vânzare ilegală de brazi
» Olt: Simulare de incendiu la Colegiul Național “Nicolae Titulescu” din Slatina

Dolj

» Spațiul virtual al Fiscului trece tot pe la ghișeu
» Polițist de la Secția 6, după gratii
» Da’ umbrela, unde-i umbrela?
» Final de Festival „Craiova Muzicală“
» Descindere cu „mascații“ SAS la Frigoriferul lui Dinel Staicu
» Ginecologul Radu Nicon rămâne în pușcărie
» Manualele digitale pot fi folosite ocazional
» Sute de locuinţe din Zănoaga au beciurile inundate
» Curtea Constituțională dă emoții aleșilor migratori
» Termo, încălzește apa!
» Consilierul primarului, propus șef peste Salubritate
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Craiova: Emil Boroghină susţine spectacolul “Voievozii neamului, ctitori şi martiri”
» Volumul “Viața anecdotică a marilor pictori, sculptori și arhitecți ai lumii”, lansat la Craiova
» Craiova: Expoziţie dedicată Revoluţiei din 1989, la Muzeul Olteniei
» Craiova: Lansare de carte la Biblioteca Judeţeană
» Craiova: Agentul prins luând şpagă în secţia de poliţie a fost arestat preventiv
» Dolj: Minoră din Segarcea dată dispărută, căutată de poliţişti
» Craiova: Jandarmii, în rol de Moş Crăciun pentru copiii de la Şcoala Specială “Sf. Vasile”
» Pivniţe inundate la Zănoaga
» A dispărut umbrela
» Taxă la intrarea în curtea spitalelor

Gorj

» Fotomodel din Târgu Jiu, mort în condiţii suspecte într-un apartament
» Foşti directori, condamnaţi în dosarul exploziei de la UM Sadu
» Nouă milioane de lei pentru spitalele din judeţul Gorj

Sport

» România, locul 9 la Campionatul European de handbal feminin
» 70.000 de lei pentru elevii campioni
» Calificare istorică pentru voleibaliștii craioveni
» Momcilovic, pandurul cu cele mai multe minute jucate în acest sezon
» Geolgău: Vom termina campionatul pe locul trei
» Handbal (f) – Cristina Neagu, nominalizată pentru All Star Team la Campionatul European
» Handbal (f) – Polonia – România, scor 19-24, în ultimul meci din grupa principală I la CE
» Gala Sportului Școlar va avea loc vineri
» Atletism – Cătălina Puşcaşu, suspendată doi ani pentru dopaj

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top