16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPeste 370 de angajați ai Ford pe listele de plecări voluntare

Peste 370 de angajați ai Ford pe listele de plecări voluntare

Până ieri își anunțaseră intenția de a pleca voluntar de la Ford puțin peste jumătate din cât spera compania că va da afară  prin acest sistem de plecări (FOTO: arhiva GdS)
Până ieri își anunțaseră intenția de a pleca voluntar de la Ford puțin peste jumătate din cât spera compania că va da afară
prin acest sistem de plecări (FOTO: arhiva GdS)

Salariații care vor să plece din uzină mai au la dispoziție trei zile să se înscrie pe listele Ford. Au decis să plece din companie și persoane care mai au câțiva ani până la pensie, dar și tineri. Sindicatele negociază cu Ford pentru a reduce cât de mult se poate numărul disponibilizărilor de la 680, cât a anunțat compania acum o lună.

Pe 18 decembrie expiră termenul dat de conducerea Ford România angajaților companiei de a se înscrie pe listele de plecări voluntare din fabrică. Până la data respectivă ar trebui să se treacă pe listele de plecări voluntare 680 de persoane, care ar urma să primească salarii compensatorii generoase, în funcție de vechimea în companie, pornind de la 16 salarii și ajungând la maximum 24. Dacă până joi seară nu se înscriu pe listă 680 de persoane, atunci compania va decide pe cine disponibilizează până se ajunge la un total de 680 de oameni. În cazul în care decide compania cine va fi disponibilizat, va scădea numărul de salarii compensatorii acordat la 13 – 15, dar în acest caz oamenii vor beneficia și de ajutor de șomaj.
Potrivit unuia dintre liderii sindicali reprezentativi din cadrul Ford, Ovidiu Cioroianu, până ieri se înscriseseră pe listele de plecări voluntare peste 370 de salariați din cadrul Ford. „În nici un caz nu se va ajunge la 680 de persoane până joi. Rămâne să vedem ce se întâmplă… Până în acest moment sunt înscrise pe liste persoane atât din rândul celor care se pot pensiona anticipat sau anticipat parțial, cât și din rândul tinerilor“, a precizat Ovidiu Cioroianu.
Unii dintre tinerii care au ales să demisioneze de la Ford se pare că au decis să plece în străinătate și să lucreze în Europa de Vest, după ce au aplicat la diverse posturi ale unor companii din industria auto din țările respective sau din alte industrii. Restul celor care s-au înscris pe listă și care nu au nici vârsta de pensionare, nici nu și-au găsit alt post nu se știe ce vor face după ce întrerup contractele cu Ford, dar se știe că vor pleca acasă cu 16 – 24 de salarii compensatorii.
Potrivit anunțului făcut de Ford în urmă cu o lună, de la Secția de Vehicule trebuie să plece 506 persoane, iar de la Secția de Motoare trebuie să plece 174 de angajați. În cazul în care nu se înscriu atâția oameni voluntar pe liste, atunci compania va trece la concedieri în sectoarele unde consideră că se poate „debarasa“ de o parte a angajaților.

Sindicaliștii încearcă să stopeze concedierile

În prezent, sindicatele din cadrul Ford negociază cu conducerea companiei pentru a renunța la a mai disponibiliza oameni, după ce se încheie termenul limită dat de Ford pentru a se trece pe listele de plecări voluntare. Alftel spus, sindicaliștii cer să se stopeze disponibilizările și să rămână valabile doar reducerile de personal voluntare, adică doar listele pe care se trec singuri angajații.
„Noi am dori să nu mai fie deloc disponibilizări dacă nu se înscriu pe listele de plecări voluntare 680 de oameni. Suntem în discuții cu conducerea Ford pe această temă, de a nu le desființa posturile unora dintre angajați, în cazul în care nu se înscriu 680 de persoane pe liste“, a spus liderul sindical Ovidiu Cioroianu.
Ford continuă să susțină ținta de concedieri „posibilă“ de 680 de persoane, dar admite că se poartă discuții cu sindicatele, iar rezultatul negocierilor va fi aflat în 2015. Până atunci, angajații rămân în companie. „Programul de încetare voluntară a relațiilor de muncă este deschis până pe 18 decembrie inclusiv, iar până acum s-au înscris 374 de persoane. Așa cum am anunțat anterior, compania noastră a demarat procesul de consultări cu sindicatele în legătură cu posibila concediere pe motive economice, în cazul în care prin încetările voluntare nu va fi atinsă ținta de reducere de personal. Mai multe detalii pe acest subiect vor fi oferite în cursul lunii ianuarie a anului viitor“, a declarat Ana-Maria Timiș, director de comunicare al Ford România. În cazul celor care decid că doresc să le înceteze contractul individual de muncă, ei vor pleca acasă fie de la 31 decembrie 2014, fie de la 30 ianuarie 2015, în funcție de ceea ce decide Ford. Salariile compensatorii se plătesc toate odată celor care pleacă.

Cei care pleacă voluntar nu pot intra în șomaj imediat

Angajații Ford care decid să plece voluntar din compania producătoare de mașini și motoare au statut de demisionari, adică ei își cer încetarea contractului individual de muncă. Ei nu pot să intre în șomaj imediat după ce pleacă acasă de la Ford. Unii se gândesc deja să își găsească un loc de muncă, fie și temporar, pentru a beneficia apoi de ajutor de șomaj. Câțiva își caută deja să lucreze chiar și o lună la o altă societate, pentru a putea să intre în șomaj după aceea, dacă sunt dați afară sau li se desființează postul. Potrivit legislației în vigoare, beneficiază de ajutor de șomaj acele persoane care au lucrat, cu program normal de lucru, timp de 12 luni, în ultimele 24 de luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS