16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSute de profesori gorjeni nu și-au primit salariile

Sute de profesori gorjeni nu și-au primit salariile

Ion Işfan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, nu are o situaţie cu şcolile unde nu au fost primite salariile
Ion Işfan, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, nu are o situaţie cu şcolile unde nu au fost primite salariile

Sute de cadre didactice din judeţul Gorj nu şi-au luat încă salariile. Toată lumea dă vina pe birocraţie, însă de peste o săptămână, profesorii încă aşteaptă să le intre banii în cont. Probleme deosebite se înregistrează în comuna Runcu şi în oraşul Bumbeşti-Jiu. Nimeni nu ştie exact de ce banii nu au mai ajuns la sute de profesori. De vină ar fi procedurile legate de rectificarea bugetară şi de repartizarea fondurilor sau de lipsa plafoanelor. Vina este împărţită între primării, directorii de şcoli şi Inspectoratul Şcolar. Nimeni nu şi-o asumă însă pe deplin. Cu toate că dascălii ar fi trebuit să primească salariile din 5 decembrie, la Liceul Tehnologic din Bâlta există promisiuni că abia astăzi profesorii vor intra în posesia banilor: „Ieri (miercuri, 10 decembrie – n.r.) s-a făcut rectificare bugetară prin Consiliul Judeţean Gorj şi Consiliul Local Runcu şi astăzi ( joi, 11 decembrie – n.r.) s-au virat banii, iar mâine (vineri, 12 decembrie – n.r.) toată lumea îi va avea pe card. Nu ştiu de ce s-a a apărut această problemă. Ca şcoală, ne-am făcut datoria. Am făcut necesarul de sume şi l-am înaintat Inspectoratului Şcolar şi Trezoreriei“, a declarat Daniel Giorgi, directorul Liceului Tehnologic „General Constantin Şandru“ din Bâlta.

„Nu am avut plafon“

O situaţie şi mai grea este la unităţile de învăţământ din Bumbeşti-Jiu. Nici unul dintre profesori nu și-a încasat banii de salariu şi nici sumele câştigate prin hotărârile judecătoreşti definitive. Primarul din Bumbeşti-Jiu, Constantin Bobaru, a declarat că până săptămâna viitoare profesorii îşi vor primi banii: „Eu ştiu că în cam toate localităţile ar fi probleme, din ce am discutat cu directorii de şcoli de la noi. Noi am avut totul în regulă cu actele, dar nu am avut plafon. A fost şi acea rectificare bugetară, şi repartizarea sumelor. Este o chestiune de procedură, dar nu este numai la Bumbeşti-Jiu această problemă. Acum ştiu că s-au făcut toate demersurile necesare şi sunt disponibili banii pentru salarii şi banii pentru plata hotărârilor judecătoreşti. Se dau şi aceşti bani, dar alocarea este de doar 88% şi nu integral. La Bumbeşti-Jiu ar fi trebuit să se primească salariile pe 5 decembrie, dar se vor primi sigur marţi. Avem 160 – 170 de profesori la şcolile din localitate“, a spus primarul Constantin Bobaru.

Problema nu e la ISJ

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj aruncă vina în curtea primăriilor şi a directorilor de unităţi de învăţământ. Ion Işfan, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, a spus că banii au fost transferaţi în contul primăriilor la începutul anului 2014 şi problema nu mai este la inspectorat: „Am dat bani de salarii din ianuarie 2014 la toate primăriile, care sunt ordonator de credite. Problema este la primării şi la directorii de şcoli. Inspectoratul Şcolar nu are nici o problemă cu asta. Primăria are un anumit plafon şi nu poate face plăţi. Nu ştim ce s-a întâmplat, că nu m-a anunţat nimeni. Ştiam că e o problemă la Bumbeşti-Jiu, dar nu şi la Runcu. Eu sunt de vină pentru că nu dă primăria banii?“, a declarat Ion Işfan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS