Acasă Local Gorj Sute de hectare de terenuri agricole au fost inundate

Sute de hectare de terenuri agricole au fost inundate

-

Apa încă bălteşte în anumite zone
Apa încă bălteşte în anumite zone

Peste 200 de hectare de terenuri agricole din judeţul Gorj au fost afectate de inundaţiile produse în ultimele zile. Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj a evaluat toate parcelele de teren inundate, fiind vorba de terenuri aflate în zona Samarineşti, afectate de revărsarea râului Motru. Directorul Direcției pentru Agricultură Gorj, Dan Tănăsescu, afirmă că din cele 200 de hectare afectate de inundații, doar 40 de hectare au fost semănate cu cereale. Restul sunt terenuri agricole care au fost pregătite pentru primăvară, fiind anterior cultivate cu porumb. Potrivit lui Tănăsescu, în aceeaşi zonă s-au mai produs revărsări ale râului Motru de alte patru ori. Agricultorii sunt sfătuiţi să realizeze lucrările de drenare necesare, pentru ca apa să fie evacuată cu ajutorul şanţurilor şi să nu mai ajungă să băltească pe terenurile agricole sau chiar pe cele cultivate cu grâu.

Cereri pentru despăgubiri

Dan Tănăsescu a precizat că fermierii trebuie să anunţe la timp Direcţia Agricolă în legătură cu pagubele pe care le-au înregistrat culturile sau terenurile agricole. Dacă nu vor depune cereri, agricultorii riscă să nu primească despăgubiri. Din păcate, în ultima săptămână, la nivelul judeţului nostru a căzut o cantitate foarte mare de precipitaţii. Este vorba de 130 – 140 de litri pe metrul pătrat. S-a revărsat râul Motru tot în zona Samarineşti, unde sunt afectate 200 de hectare de teren agricol şi numai 40 de hectare dintre acestea sunt însămânţate cu grâu. Restul erau pregătite pentru primăvară sau urma să fie arate şi cultivate în primăvară. Este nevoie din cauza precipitaţiilor ca oamenii cu terenuri afectate să depună procesele-verbale cu pagubele, pentru ca la un moment dat să poată să primească ajutoarele care se vor repartiza de la stat. E bine ca aceste documente să fie realizate la timp, pentru ca să nu fie probleme. Totuşi, cel mai indicat lucru este ca producătorii agricoli din zonele predispuse la inundații să facă șanțuri pentru scurgerea mai rapidă a apelor. E mai bine să prevenim, decât să recultivăm sau să ne gândim la despăgubiri“, a precizat Dan Tănăsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

Gândacul din calea autostrăzii Sibiu Piteşti, momit cu feromoni

Ministrul Fondurilor Europene susține că se poate rezolva inclusiv problema protejării gândacului pentru care Comisia Europeană a cerut explicaţii. Există soluţii pentru...