16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlaiul datinilor „din bătrâni, din oameni buni“ sosește în Bănie

Alaiul datinilor „din bătrâni, din oameni buni“ sosește în Bănie

Obiceiurile şi tradiţiile de Crăciun şi Anul Nou sunt aduse în Cetatea Banilor de ansambluri, fanfare, solişti vocali  - FOTO: CJPCPCTD)
Obiceiurile şi tradiţiile de Crăciun şi Anul Nou sunt aduse în Cetatea Banilor de ansambluri, fanfare, solişti vocali – FOTO: CJPCPCTD)

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj organizează joi, 11 decembrie, și vineri, 12 decembrie, în Piața „Mihai Viteazul“, în intervalul orar 17.00 – 20.00, Alaiul datinilor „din bătrâni, din oameni buni“. Pentru a aduce tradițiile și obiceiurile specifice Sărbătorilor de iarnă, vor poposi în Cetatea Banilor ansambluri, fanfare, solişti vocali din Dolj, dar şi din alte colţuri ale României. Printre invitați îi vom regăsi pe membrii fanfarei „Trâmbiţaşii Domnului“ de la Desa – Dolj, grupul „Brâuleţul“ al Liceului „Henri Coandă“ din Craiova, Ansamblul „Doina Mischiului“ din Mischii – Dolj, grupul de colindători „Rapsozii Desnăţuiului“ din Giurgiţa – Dolj, Ansamblul „Altiţa“ din Maglavit – Dolj, Grupul „Marin Cotoanţă“ din Măldăeni – Teleorman, Ansamblul „Cununa“ din Agnița – Sibiu, Fanfara „Privighetoarea din 10 Prăjini“ – Iaşi, Ansamblul „Liliacul“ din Baia de Aramă – Mehedinţi, „Roua“ din Cloşani – Padeş, Gorj, și alții. „Vom aduce aproape de sufletele craiovenilor frumuseţea obiceiurilor şi tradiţiilor de Crăciun şi Anul Nou – Steaua, Capra, Plugușorul – dar și un obicei unic în Oltenia, pițărăii cu măști. Tinerii însoțesc copiii la colindat, cu feţele acoperite cu măşti din blană de oaie împodobite cu ciucuri de lână sau mătase, boabe de dovleac, de fasole. Se spune că numai în acest fel se înlătură spiritele rele. Datorită pițărăilor, alaiul capătă mai multă culoare“, a precizat Carmen Sarcină, coordonatorul grupului „Roua“ din Cloșani, Padeș.
Alaiul datinilor va fi însoțit și de soliştii vocali Manuela Motocu, Maria Rotaru, Lavinia Bârsoghe, Mădălina Stoica și Liviu Olteanu.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Local Craiova și Consiliul Judeţean Dolj, sub egida Asociaţiei „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS