9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMetoda „Accidentul“ l-a trimis zece ani la pușcărie

Metoda „Accidentul“ l-a trimis zece ani la pușcărie

Anchetatorii au stabilit că inculpații își sunau victimele, se recomandau avocați sau procurori şi cereau bani pentru un presupus accident care ar fi fost provocat de o rudă a victimelor (foto GdS)
Anchetatorii au stabilit că inculpații își sunau victimele, se recomandau avocați sau procurori şi cereau bani pentru un presupus accident care ar fi fost provocat de o rudă a victimelor (foto GdS)

Un tânăr de 25 de ani din Câmpina, care a înșelat zeci de persoane prin metoda „Accidentul“, a fost condamnat definitiv de magistrații de la Curtea de Apel Craiova la zece ani de pușcărie. Alți zece „parteneri“ de afaceri ai prahoveanului au primit pedepse între opt luni de închisoare cu suspendare și cinci ani de pușcărie.

În cursul lunii noiembrie 2013, poliţiştii din cadrul IPJ Dolj anunţau că au reuşit să identifice membrii unui grup infracţional specializat în înşelăciuni prin telefon, unele dintre victime fiind din județul Dolj. Aceştia sunt: Andrei Miron, de 25 de ani, din Câmpina, Prahova, pe acea vreme încarcerat în Penitenciarul Giurgiu, Anamaria Costea, de 18 ani, din comuna Nana, Mariana Paliev, de 31 de ani, din Reşiţa, Nicu Miron, de 49 de ani, din Câmpia Turzii, şi Ioan Bîrcea, de 42 de ani, din Reşiţa. Aceştia acţionau şi împreună cu Georgiana Badea, de 20 de ani, din comuna doljeană Murgaşi, arestată la sfârşitul lunii septembrie a aceluiași an pentru comiterea mai multor infracţiuni de înşelăciune prin metoda „Accidentul“. În urma anchetei făcute de poliţiştii craioveni s-a stabilit că suspecţii au reuşit să înşele 18 persoane prin metodele „Accidentul“ şi „Câştiguri de premii“, prejudiciul total fiind calculat la 160.000 de lei. După arestarea suspecţilor și audierea lor, anchetatorii au reuşit să stabilească faptul că aceştia, dar şi alte persoane, printre care se numără Gheorghe Bănucă şi Ileana Bănucă, ambii din comuna doljeană Orodel, dar şi Maria Logofătu, Cristian Lazăr, Florin Cioropan și Vasilica Văsîi, au înşelat, de fapt, zeci de persoane atât prin metoda „Accidentul“, cât și prin promisiunea de premii imaginare.
Potrivit anchetatorilor, numai Andrei Miron, în perioada noiembrie 2012 – octombrie 2013, prin folosirea unui nume şi a unei calităţi mincinoase (Constantin Dumitrescu – operator Romtelecom), a determinat un sibian să-i trimită de… 45 de ori suma totală de 125.976 de lei, care ar fi reprezentat taxe şi comisioane pentru primirea unor premii.
Acelaşi deţinut a folosit în mai multe rânduri şi metoda „Accidentul“, prezentându-se de fiecare dată ca fiind avocatul Constantin Dumitrescu. În cazul lui Andrei Miron, procurorii au reţinut comiterea a 56 de infracţiuni de înşelăciune. Ceilalţi inculpaţi au fost acuzaţi fie de comiterea infracţiunii de înşelăciune, fie de complicitate la înşelăciune, după ce s-a stabilit că au ridicat din bănci banii obţinuţi prin înşelăciune.

12 inculpați, condamnați definitiv

Cei 12 inculpați au fost trimiși în judecată la sfârșitul lunii ianuarie, anul acesta, iar zece dintre ei au fost condamnați de magistrații Judecătoriei Craiova pe 15 mai. Doljeanca Georgiana Badea a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, iar Florin Cioropan a fost condamnat la trei ani și patru luni de pușcărie. În schimb, Bănucă, Logofătu și Nicu Miron au fost condamnați la câte trei ani de închisoare, iar alți cinci inculpați au primit pedepse între opt luni de închisoare cu suspendare și doi ani și jumătate de închisoare cu executare. Pe 24 septembrie, cei zece inculpați au fost condamnați definitiv printr-o hotărâre a Curții de Apel Craiova, care le-a respins apelurile.
Tot pe 15 mai, Judecătoria Craiova a dispus judecarea separată a inculpaților Andrei Miron și Cristian Lazăr, cei doi inculpați fiind condamnați și ei pe 9 octombrie. Considerat de anchetatori „creierul“ înșelăciunilor, Andrei Miron a fost condamnat la zece ani de pușcărie, iar Lazăr a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. În plus, instanța a dispus ca inculpații să înapoieze toți banii obținuți prin înșelăciune de la victime.
Atât Andrei Miron, cât și Cristian Lazăr au formulat apel împotriva sentinței, iar vineri, 5 decembrie, Curtea de Apel Craiova le-a respins acțiunile ca nefondate. Hotărârea instanței este definitivă.

Încă o condamnare

Același Andrei Miron a fost condamnat pe 20 noiembrie de Judecătoria Craiova la un an de închisoare pentru introducerea în Penitenciarul Craiova de bunuri şi obiectele interzise. Este vorba de un telefon mobil folosit de inculpat la comiterea altor infracțiuni de înșelăciune, aparat care a fost confiscat din dispoziția instanței. Pe 25 noiembrie, inculpatul a formulat apel împotriva sentinței, urmând ca dosarul să fie judecat de magistrații de la Curtea de Apel Craiova. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS