11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSalon Internaţional de Caricatură la Craiova

Salon Internaţional de Caricatură la Craiova

Salonul Internațional de Caricatură va putea fi vizitat până la începutului anului viitor
Salonul Internațional de Caricatură va putea fi vizitat până la începutului anului viitor

Sala „Ştefan Ciuceanu“ a Muzeului Olteniei a găzduit ieri a VII-a ediție a Salonului Internaţional de Caricatură „Nicolae Petrescu-Găină“.
Anul acesta au fost selectate de către juriu, pentru a fi expuse în cadrul salonului, 120 de lucrări ale artiştilor români şi străini. De asemenea, au fost acordate şapte premii pentru cei mai buni caricaturiști. Valentin Chibrit a fost distins cu Marele Premiu „Nicolae Petrescu-Găină“, lui Costel Pătrășcanu i-a fost acordat Premiul „Benedict Gănescu“, Nicolae Lengher a primit Premiul „Silvan Ionescu“, Romeo Răileanu – Premiul „Eugen Taru“, Aurelian Iulius Șuță – „Premiul Francisc Șirato“, Virgil Tomuleț – Premiul „Nicolae Drăgulescu-Drag“, Viorel Baciu – Premiul „Dumitru Negrea-Gan“.
„Această expoziție se adresează unor oameni deosebiți, înzestrați cu mai mult de cinci simțuri. Pentru ca să te poți bucura de o expoziție de caricatură trebuie să ai și un al șaselea simț, simțul umorului. Scopul acestei expoziții este să ne facem de râs. În acest sens, am invitat artiști prestigioși de peste tot, unul mai de râs decât altul. Se poate întâmpla ca o persoană să contemple un peisaj, o natură moartă ore în șir. Dacă se întâmplă așa ceva în fața unei caricaturi e ceva în neregulă cu ea. Un tablou te poate conduce către o stare de profundă meditație, poate chiar să transmită un sentiment de autentică întristare. Sunt tablouri în fața cărora privitorului i se poate întâmpla să strângă o lacrimă în colțul pleoapei. Dacă pățește acest lucru în fața unei caricaturi înseamnă că stai rău cu nervii. Dacă un tânăr pictor îi face un portret unei prietene are mari șanse să-i cucerească inima. Dacă un caricaturist îi dăruiește unei prietene o caricatură este terminat. Aceasta poate fi explicația pentru care caricaturiștii consacrați se aleg dintre cei trecuți de prima tinerețe. Arta plastică beneficiază de critici erudiți, caricatura de când se știe s-a lipsit bucuroasă de aceștia și asta pentru că nu are nevoie de cineva care să o facă de râs. Se face de râs singură“, a mărturisit cu umor Emilian Ștefârță, directorul Muzeului de Artă.
Publicul craiovean își poate testa simțul umorul în fața lucrărilor expuse în cadrul salonului până la începutul anului viitor. După Craiova, caricaturile vor putea fi admirate în 2015 şi la Muzeul Judeţean Olt şi la Muzeul de Artă Calafat.
Salonul Internațional de Caricatură „Nicolae Petrescu-Găină“ este organizat de Muzeul de Artă Craiova şi Muzeul Olteniei, împreună cu Asociaţia Caricaturiştilor Profesionişti din România. Manifestarea se desfăşoară cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS