Elevii s-au întors acasă cu cea mai importantă medalie
Elevii s-au întors acasă cu cea mai importantă medalie
Elevii s-au întors acasă cu cea mai importantă medalie

Elevii și profesorii de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu au câştigat medalia de aur în cadrul Concursului „Eurogame – European Parliament“, de la Strasbourg. Competiţa internaţională Euroscola a avut loc la sfârşitul lunii trecute, la sediul Parlamentului European. Delegația din Târgu Jiu a luat parte la o sesiune parlamentară desfășurată la Strasbourg în cadrul Competiției Naționale „Euroscoala 2013-2014“, apoi la un concurs de cultură generală, alături de delegații din alte 19 țări. Elevii gorjeni au dezbătut alături de colegii lor din alte state europene probleme de interes continental precum cele de mediu, surse de energie, legături între generații, imigrație și viitorul Europei, în plenul Parlamentului European (PE). De asemenea, elevii și profesorii prezenți la Strasbourg au fost antrenați într-un concurs care și-a propus să evidenţieze buna cunoaștere a istoriei Uniunii Europene (UE) și a modului în care funcţionează instituțiile acesteia. Scopul competiţiei Euroscola este promovarea plurilingvismului și interculturalitatea.

Au vorbit de la tribuna Parlamentului European

Cristian Petrișor Păuna, elev în clasa a XII-a, la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu, a fost printre cei care au vorbit de la tribuna Parlamentului European despre vocația și valorile europene promovate la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“. „Nimic nu se compară cu experiența trăită pe viu, de la conceperea și implementarea unui proiect, la emoția așteptării rezultatelor, bucuria reușitei, până la trăirile intense avute în mijlocul unei mulțimi de tineri entuziaști reuniți din toate colțurile Europei în somptuoasa încăpere albastră a Parlamentului European de la Strasbourg“, a declarat Cristian Petrișor Păuna. Euroscola este unul dintre programele dedicate tinerilor și informării acestora în legătură cu structurile europene, fiind finanțat de UE și aplicat în toate statele membre. Teodora Chiriac, reprezentantă a elevilor de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoriu“, a fost prezentă la Strasbourg în calitate de președintă a Consiliului Școlar al Elevilor (2012 – 2014): „Pentru mine, Euroscola a însemnat o experiență unică, de care mă bucur foarte mult. Am avut ocazia să vizitez una dintre cele mai importante instituții din Europa, Parlamentul European de la Strasbourg. Pentru o zi am fost pusă în situația adevăraților parlamentari, dezbătând și votând diverse idei. În tot acest timp am socializat cu elevi din alte țări ale Uniunii Europene. Participarea la acest proiect reprezintă încercarea de a ajuta comunitatea din care fac parte să avanseze spre un viitor mai bun, prin votul european. Totodată, prin acest proiect mi-am testat și perfecționat diverse competențe, care îmi vor fi de folos în viitor“, a spus Teodora Chiriac.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.