Din 2015, persoanele fizice pot afla on-line cât au de plată la Fisc

Autori


Persoanele fizice din Oltenia pot depune declarații on-line de la anul. Comunicarea între oameni și Fisc se poate face și pe e-mail, dar sistemul nu acceptă adresele de yahoo. Informările de la Fisc spre contribuabili pot fi făcute și pe smart­phone sau tabletă. Uneori ar putea exista un prim drum până la ghișeu, în județul în care aveți „domiciliul fiscal“. Persoanele se pot înregistra în două moduri: fie cu user și parolă, fie pe baza unui certificat digital.

Un bărbat cu reședința în București, dar cu domiciliul în alt judeţ a încercat zadarnic să trimită prin internet declarația privind veniturile din chirii (Declarația 220, secțiunea „cedarea folosinței bunurilor“), pentru un imobil închiriat în Oltenia. Nici prin e-mail nu poate transmite formularul către Fisc, pentru că are adresă de yahoo, iar sistemul nu primește e-mail-uri de pe acest sistem. Reprezentanții Fiscului regional cu sediul la Craiova susțin că bărbatul trebuie să se deplaseze la ghișeul administrației financiare „din județul în care are reședința, pentru a depune declarația respectivă, însoțită de contractul de închiriere, de copii după certificatul energetic și alte acte necesare la dosar sau să trimită acele acte prin poștă, tot în județul în care are domiciliul fiscal“. Dar tocmai acest aspect dorea să-l evite bărbatul dat ca exemplu mai sus: să nu fie nevoit să facă sute de kilometri pentru a-și declara veniturile și pentru a plăti statului român banii aferenți acelui venit (16%) și contribuția la sănătate (5,5%).

Cei din Oltenia se pot înregistra din ianuarie

ANAF încearcă să introducă în toată țara serviciul de „Spațiu privat virtual“ (SPV) pentru persoane fizice, astfel încât oricine să poată să se informeze de pe portalul ANAF ce impozite și taxe are de achitat la stat. „De la 1 ianuarie 2015, și persoanele din Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți și Vâlcea vor putea să folosească «Spațiul privat virtual», care acum este implementat în câteva zone-pilot. Ei vor avea dreptul să se intereseze de la distanță (prin internet – n.r.) de soldul obligațiilor fiscale neachitate, de decizia de impunere și vor putea să ceară on-line note privind obligațiile de plată către stat“, a declarat directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Craiova, Mihai Antonescu. Cei care reușesc să se autentifice pe portalul ANAF pot să își ceară singuri nota privind obligațiile de plată restante și să își depună declarațiile on-line. Câteva declarații se pot depune și acum pe internet de către persoanele fizice, iar pentru firme este deja cunoscută Declarația 112, care înglobează o mare parte din declarațiile persoanelor juridice.

În prezent, potrivit Fiscului regional, cetățenii pot depune on-line următoarele declarații: D200, D220, D230, D280, cu precizarea că aceia care depun o declarație pentru un imobil închiriat anul acesta trebuie să depună fie prin poștă, fie la ghișeu declarația și doar dacă au închiriat anii anteriori imobilul pot trimite on-line acum formularul D220.

Cum se înscriu pe site-ul ANAF persoanele care vor să lucreze on-line cu Fiscul

Înscrierea on-line este oarecum greoaie. Pentru a accesa „Spaţiul privat virtual“, persoanele fizice pot alege între două moduri de înscriere: „Se vor putea identifica electronic prin certificate digitale calificate sau prin credenţiale de tip nume/parolă însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă“, se arată

într-un comunicat al Ministerului Finanțelor remis marți. Dacă alegeți să vă înregistrați cu un certificat digital, în cazul persoanelor fizice acesta ar putea fi gratuit, după cum susține Mihai Antonescu, în timp ce pentru firme, preţul abonamentului la un certificat digital cu ajutorul căruia se poate emite o semnătură electronică este între 40 și 50 de euro pe an.

Este posibil ca prima dată să ajungeți la ghișeul Finanțelor, dacă eșuează înregistrarea sau logarea pe internet în oricare dintre cele două forme de înregistrare alese. „Deplasarea la ghişeu este necesară pentru corecta identificare a persoanei. În scopul prevenirii furtului de identitate, dacă nu deţineţi o decizie primită prin poștă de la ANAF relativ recent, în anii 2013 sau 2014, sau nu s-a emis pe numele dumneavoastră o decizie, pentru identificarea corectă a persoanei care solicită acces la SPV, este obligatorie prezentarea la ghișeu cu buletinul sau cardul de identitate şi cu numărul cererii de înregistrare“, spun reprezentanții Finanțelor.

Persoanele pot opta și pentru a primi informații pe e-mail (cu excepția domeniului yahoo), sau pe telefon, prin SMS sau chiar pe tabletă. Fiscul susține că sunt valide sistemele Android și Apple, dar în București, unde se implementează proiectul-pilot, au fost și rateuri. Cei care au încercat să acceseze SPV de pe smartphone sau tabletă au primit mesajul „conexiunea nu este privată“. Fiscul susține că acest lucru apare pentru că nu a fost folosit un certificat digital agreat de Ministerul Finanțelor.

Comunicarea la distanță poate fi făcută și invers, dinspre Fisc înspre contribuabilul persoană fizică, dacă acesta obține venituri din diverse activități independente, chirii etc.

Câteva declarații se pot depune on-line și acum, dar unii întâmpină probleme


Și la ora actuală, persoanele fizice care vor să depună declarații on-line trebuie să aibă certificat digital. „Pentru depunerea on-line a documentelor D200 sau C230, trebuie să deţină certificat digital calificat, eliberat de furnizorii de servicii de certificare. Persoanele care sunt titulare de certificat calificat şi s-au înregistrat pe portalul ANAF pentru cel puţin un CIF pot depune D200 sau C230 în nume propriu, fără alte demersuri, dar pentru a depune şi pentru alte persoane fizice trebuie să se înregistreze ca împuternicit fiscal“, se arată pe portalul ANAF.

„Spațiul privat virtual“ a fost lansat începând cu 15 septembrie și a funcționat ca proiect-pilot pentru contribuabilii persoane fizice din București și Ilfov. Lor li s-au alăturat, de pe 2 decembrie, direcțiile regionale ale finanțelor din Ploiești, Timișoara și Iași. De la 1 ianuarie va intra toată țara în acest program prin care persoanele fizice pot să își verifice pe internet ceea ce au de plată către stat.

Rămâne de văzut dacă va fi și funcțional. Site-ul ANAF se blochează de multe ori, iar în alte dăți dă erori atunci când vine vorba de diverse clarificări și solicitări ale persoanelor juridice.

Craiovenii pot plăti impozitele locale pe internet. Teoretic

Locuitorii Craiovei pot, teoretic, să își achite impozitele și taxele pe proprietate dacă se înregistrează pe ghiseul.ro, adică în Sistemul Național Electronic de Plată On-line valabil în toată țara. Practic, sistemul dă erori, iar unii craioveni care au încercat această modalitate nu au putut să se înregistreze. Cei care vor să-și achite impozitele locale pe internet se pot înregistra în sistemul on-line, dar în unele cazuri tot trebuie să se deplaseze la sediul Direcției pentru Impozite și Taxe ca să își ridice documentul care arată cât au de plată. „Dacă o persoană știe cât are de plată, atunci se poate înregistra pe ghiseul.ro și poate achita impozitul de la orice bancomat, cu orice card, adică indiferent de banca emitentă. Dacă nu știe cât are de plată, atunci persoanei respective i se emit de la noi un user și o parolă (se numesc credențiale). Înregistrarea se poate face de pe site-ul primăriei, pe e-mail, unde solicitantul atașează și o copie de pe cartea de identitate și cere să fie înregistrat ca plătitor on-line“, a precizat Elena Bunescu, directoarea Direcției Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Craiova. Ea a spus că sistemul pe care îl pregătește Ministerul Finanțelor Publice privind verificarea și plata on-line a impozitelor și taxelor datorate „ar ajuta craiovenii care ar putea să facă plățile de la orice bancomat“. Dar pentru acest lucru, cetățenii trebuie să dețină un cont bancar de internet banking (pentru a face plăți de acasă prin computerul personal) și, eventual, un card. Dacă vor să achite cu cash, ei pot merge doar la ghișeele Direcției și la ghișeele unei singure bănci din Craiova.

Până la închiderea ediției, Direcția de Impozite și Taxe nu a precizat câți craioveni și-au plătit în acest an impozitele on-line.

Ce informații pot fi obținute on-line de persoanele fizice, din 2015

-Soldul obligațiilor neachitate;

-Decizia de impunere anuală (începând cu 2013, emisă anul acesta);

-Nota privind obligațiile de plată, care se poate prezenta fie la Trezorerie pentru a efectua plata, fie informațiile din cuprinsul acesteia pot fi utilizate pentru a efectua plata on-line;

-Informațiile cuprinse în Declarația 112 – respectiv sumele declarate de angajator pentru contribuțiile de asigurări sociale în funcție de veniturile realizate.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 4 decembrie 2014

Actualitate

» Strategia energetică a României va fi lansată mâine în dezbatere publică
» Pensiile vor fi plătite în avans în luna decembrie, înaintea Sărbătorilor
» Orăşelul Copiilor, organizat de o firmă de apartament
» Traducătorii şi-au făcut bilanţul
» Liceul din Călăraşi, mai dotat ca la oraş
» Don Giovanni, din nou, la Craiova

Publireportaj

» Volumul de versuri „Picuri“, lansat la Biblioteca „Aman“
» Primăria Bechet investeşte în dezvoltarea zonei portuare
» Pieţe de Crăciun din Europa pe care trebuie să le vezi în 2014

Local

» La Severin, rezervarea parcării poate fi amendată cu 1.800 de lei
» Centru Cultural Românesc, la Kladovo
» Olt: Spitalul din Drăgăneşti ar putea fi redeschis anul viitor
» Olt: Vânătoare de mistreţi la Ocolul Silvic Balş
» Olt: Orăşelul Copiilor din Slatina va fi inaugurat de Sfântul Nicolae

Dolj

» Craiova și-a lansat candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană în „Noaptea doamnelor“
» Povestea din spatele Orășelului Copiilor
» Șef de serviciu din Primăria Târgu Jiu, reţinut de poliţie
» Omul de afaceri Ion Fotescu face pușcărie
» Orchestra Philharmonia Britannica a cântat la Şcoala Specială „Sf. Mina“
» Liceul „Ștefan Anghel“ Băilești: Zeci de mii de lei pe deconturi fără acte doveditoare
» Procesul lui Nixon se mută la Pitești
» Artistul plastic Dan Nica: Flașneta, un simbol pitoresc al vechii Craiove
» Cinci ani de la înființarea centrului de traduceri al Universității din Craiova
» Studenții craioveni îi vor medita pe elevi pentru bacalaureat
» Au obținut credite de aproape 500.000 de lei cu acte false
» Dolj: Bancnotă de 100 de euro falsă descoperită la PTF Calafat
» „Un flașnetar“ în centrul vechi al Craiovei

Gorj

» Bani pentru plata arieratelor la primării
» Părinţii şi elevii au început să caute şcolile profesionale
» Și-a înjunghiat soţul şi l-a abandonat într-o baltă de sânge
» Gorj: Bătrână găsită aproape degerată
» Gorj: Prunariu pleacă de la Pandurii Târgu Jiu
» Gorj: Şeful Serviciului de Investiţii de la Primăria Târgu Jiu, reţinut în dosarul reabilitării sediului instituţiei
» Doljean condamnat la închisoare pentru că a mituit un poliţist din Gorj
» Gorj: Conferinţă dedicată voluntariatului, la Târgu Jiu

Sport

» Tricolorele au învins Ungaria la Craiova
» 350 de adversari într-o zi pentru Halep şi Tecău
» Decembrie de poveste pentru Marius Bușcă
» Petre Grigoraș crede în redresarea pandurilor
» Conducătorii CSU prețuiesc valorile fotbalistice ale Craiovei
» CSU Craiova, eliminată de Steaua din Cupă
» Handbal (f): Naţionala de tineret a României, victorioasă cu Ungaria
» Pandurii, eliminată din Cupa României
» Fotbal – Ilie Balaci va da startul meciului CSU Craiova – Steaua

Bani & Afaceri

» Cum se pot plăti on-line impozitele în Craiova

Educatie

» Centru Cultural pentru românii din Serbia

Magazin

» Horoscop
» Un medic venezuelean va plăti 90.000 de dolari pentru o glumă
» Bancul zilei

Opinii

» Ponta şi comoara hoţilor

Top