10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVotează pentru viitorul lor

Votează pentru viitorul lor

Zilele libere de care studenții vor avea parte ca să poată merge la vot în localitățile în care au domiciliul îi fac și mai mult pe aceștia să dorească să își exprime duminică, 16 noiembrie, votul în turul doi al prezidențialelor. Tinerii craioveni consideră că este important ca orice cetățean să își exercite dreptul la vot.

Zilele de vineri și luni au fost declarate libere pentru ca studenții să poată merge la vot în localitățile unde au domiciliul, astfel că tot mai mulți tineri înțeleg importanța prezenței lor la urne. Chiar pe holurile Universității din Craiova au apărut afișe în care studenților le este adus la cunoștință faptul că pe 14 și 17 noiembrie nu se fac cursuri tocmai pentru a nu îngrădi participarea acestora la votare. Îndemnați și de profesorii de la facultate, majoritatea studenților spun că duminică vor pune ștampila pe unul dintre candidații la alegerile prezidențiale. „Ne-au spus profesorii de zilele libere de care vom beneficia și cu siguranță voi merge la vot. Voi face acest lucru pentru că trebuie să ne decidem singuri viitorul. Nu vreau să voteze altul în locul meu, cred că au votat deja destui în locul nostru. Îndemnul meu pentru tineri este să meargă la vot, să aibă un cuvânt de spus pentru viitorul lor“, susține Irina, studentă la Facultatea de Litere. Tinerii cu care am stat de vorbă cred că votul oamenilor este important și că numai după ce vor vota vor avea dreptul să comenteze despre alegerile care se fac la nivelul țării. „Merg la vot pentru că este obligația mea și nu vreau să se întâmple ceva care pe viitor mă poate afecta. Trebuie să meargă toată lumea la vot pentru că asta este o șansă de care trebuie să profite fiecare ca să putem schimba ceva“, ne spune o tânără studentă.

„Nu contează în ce oraș votezi, important este să votezi“

Majoritatea tinerilor craioveni se implică în viitorul României și spun că vor fi prezenți duminică la urne. Aceștia susțin că, dacă nu ar fi avut cele două zile libere de la facultate, ei tot ar fi mers la vot, indiferent de localitatea în care s-ar fi aflat.
„Nu sunt din Craiova, dar de votat tot în Craiova o să votez. Voi merge vineri acasă și duminică voi vota tot aici. Cred că nu erau necesare aceste zile libere pentru că putem la fel de bine să votăm și în Craiova. Și turul trecut am votat în Craiova și nu am întâmpinat nici o problemă“, ne explică Victor Petricică.
Nici Daniel Rusescu nu crede că zilele libere vor fi cele care îi vor scoate pe tineri la vot, ci numai conștiința lor îi va face să meargă. „Am înțeles că vom avea două zile libere, dar eu cred că nu era neapărat nevoie de ele pentru că studenții care vor să voteze ar fi avut destul timp până duminică seară. Nu contează în ce oraș votezi, important este să votezi. Numai votând ne putem exprima părerea și putem schimba ceva la sistemul în care trăim“, susține tânărul. Cătălin, student la Universitatea din Craiova, este de părere că cele două zile libere le vor permite tinerilor să voteze în localitatea de care aparțin și, în același timp, vor putea rămâne mai multe zile acasă. „Zilele libere sunt binevenite pentru că în acest fel cei care nu suntem din Craiova putem să mergem acasă și să rămânem mai mult timp acolo. Și data trecută tot acasă am votat și acum voi face la fel“, este de părere tânărul, care crede că este important să se prezinte la vot.
În timp ce majoritatea tinerilor craioveni susțin că vor merge să voteze duminică în turul doi al prezidențialelor, mai sunt și unii care încă nu știu că, în cazul în care nu se află în localitatea unde au domiciliul, pot vota în orice oraș. „Duminică o să fiu plecată din localitate, nu sunt în zonă și nu știu dacă pot să votez în altă parte“, ne spune o tânără.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS