24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCu marfa așezată pe trotuar

Cu marfa așezată pe trotuar

În Piața de la Ciupercă din Craiova, comerciații își așază marfa pe trotuar, spre nemulțumirea pietonilor
În Piața de la Ciupercă din Craiova, comerciații își așază marfa pe trotuar, spre nemulțumirea pietonilor

Spațiul insuficient destinat comercianților din Piața de la Ciupercă din Craiova îi determină pe aceștia să își întindă marfa pe tarabe improvizate, spre disperarea pietonilor, care nu mai au loc pe trotuare. Totul se întâmplă cu acordul conducerii SC Piețe și Târguri Craiova SRL, care recunoaște că le ia bani comercianților pentru ocuparea trotuarului și spune că e loc suficient să treacă două persoane.

Deranjați că trotuarul a devenit spațiu pe care comercianții își așază marfa, mai mulți cetățeni din Bănie i-au reclamat pe vânzătorii care invadează spațiul pietonal. Oamenii sunt nevoiți să circule pe jumătate de trotuar din această cauză. Spațiul prea mic și marfa prea multă îi determină pe precupeți să găsească metode alternative ca să-și poată vinde legumele și fructele. Întrebați de ce ocupă trotuarul destinat pietonilor, vânzătorii au spus că nu au spațiu suficient. Conștienți că măsuțele pliabile și lădițele înșirate pe o parte și pe alta a trotuarului nu au ce să caute acolo, negustorii au început să-și strângă marfa în așa fel încât să nu mai ocupe atât de mult spațiu din trotuar.

„Chiar în piața asta mi-a fost furat portofelul“

Chiar dacă trecătorii sunt supărați că nu au pe unde să meargă, aceștia consideră că spațiul din piață este insuficient, iar vânzătorii nu au de ales. „Nu avem loc pe unde să trecem și nici nu este frumos să își pună lădițele pe jos. Spațiul este prea mic, iar lădițele îngămădite nu au deloc un aspect frumos. Dacă este nevoie să trecem cu un cărucior cu copilul nu avem pe unde… Cred că polițiștii care circulă pe aici toată ziua ar trebui să facă lumină în treaba asta“, spune Gheorghița Ștefana, o femeie care îi înțelege și pe comercianți, dar în același timp o deranjează și lipsa trotuarelor.
Pietonii se strecoară printre tarabele improvizate, ba chiar de multe ori sunt nevoiți să ocolească direct pe stradă. „Trotuarele sunt ocupate mai mult de jumătate. Trebuie găsită o soluție pentru că de doi ani ne confruntăm cu această problemă. Până nu se extinde piața nu avem decât să mergem așa cum putem sau să ocolim direct pe stradă“, susține Radu Ștefan.
Necesitatea trotuarelor se vede mai ales la orele dimineții, când este foarte aglomerat. O bătrână povestește cum i-a fost furat portofelul din cauza îmbulzelii. „Pe lângă faptul că abia poți să mergi pe aici, cel mai mult mă deranjează că este înghesuială și se fură din genți. Chiar în piața asta mi-a fost furat portofelul. Când era piața mai micuță nu întâlneam asemenea situații, dar de când s-a extins au apărut și probleme de acest gen“, spune doamna Tudoran în timp ce testează piața.

„Aşezarea comercianţilor nu împiedică traficul pietonal“

SC Piețe și Târguri Craiova SRL o scaldă în legătură cu ocuparea trotuarelor de către precupeții din Piața de la Ciupercă. Purtătorul de cuvânt al societății aflate în subordinea primăriei, Adrian Dinu, a declarat pentru GdS: „În urma sesizării dumneavoastră, conducerea SC Piețe și Târguri Craiova SRL, a efectuat un control în Piaţa de la Ciupercă. S-a constatat că toţi comercianţii plătesc taxe corespunzător suprafeţelor pe care aceştia le ocupă, chiar şi cei care îşi expun o parte din marfă pe lădiţe, în faţa meselor. Aşezarea comercianţilor nu împiedică traficul pietonal, lăţimea aleilor pietonale din piaţa menţionată permiţând trecerea a două persoane una pe lângă alta“. În urma discuțiilor pe care le-au avut cu negustorii s-a hotărât o reorganizare a tarabelor, astfel încât marfa să nu mai fie expusă pe lângă mese. Odată cu reorganizarea spaţiilor de comercializare, în Piaţa de la Ciupercă va fi amplasată şi o toaletă.
În ceea ce privește vânzarea pe mese pliante, reprezentanții SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL susțin că acest lucru nu este ilegal. „A fost întotdeauna reglementată şi taxată corespunzător, ultima reglementare de acest gen, aflată în vigoare, fiind HCL nr. 785/2013, adoptată de Consiliul Local Municipal Craiova pe 19.12.2013“, a precizat Adrian Dinu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS