6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe poate și la noi - Ghindeni și Rojiște, „Transilvania“ Doljului

Se poate și la noi – Ghindeni și Rojiște, „Transilvania“ Doljului

Județul Dolj nu este complet roșu. Au demonstrat-o 1.144 de votanți din comunele Ghindeni și Rojiște, alături de primarii lor, care au reușit să întoarcă scorul din primul tur al alegerilor pentru președinție, astfel încât să arate altfel decât în restul județului. Edilii, care aparțin ambii de PDL, recunosc că au avut un sprijin în tinerii din comună, care le-au fost alături și în care și-au pus mare nădejde. Ei au câștigat o bătălie, chiar dacă lucrurile în comunele lor nu sunt deloc roz. Acum, urmează lupta finală.

Două comune doljene au reușit să desființeze mitul conform căruia Doljul este complet roșu. În aceste două localități, la primul tur al alegerilor prezidențiale, candidatul ACL, Klaus Iohannis, a reușit să strângă mai multe voturi decât cel al PSD, Victor Ponta. Lucrurile n-au fost ușoare și au fost construite de-a lungul timpului, nu doar în campania electorală. Până la urmă, putem vorbi despre un vot prin transfer, de la oameni, prin primar, către candidat.

„Alții sunt comuniști și eu nu mai vreau să trăiesc așa“

La câțiva kilometri de Craiova, există comuna Ghindeni. Cu puțin peste 2.200 de suflete, ea a avut, pe 2 noiembrie, 1.525 de persoane cu drept de vot. Dintre aceștia, au votat 1.049 de oameni, dintre care 447 cu Klaus Iohannis, „neamțul“, cum îi spun ai locului. Cu 37 de voturi în urmă a fost Ponta. Influența, în mare, a fost a primarului. Dar el spune că n-a băgat nimănui sulița-n coastă ca să voteze cu cineva, ci pur și simplu oamenii l-au urmat fiindcă au încredere în el. „Eu sunt aproape de oameni și asta este. Tot timpul, comuna a fost PDL-istă. Oamenii ascultă de mine și eu îi ascult, îi înțeleg și le cer ajutorul o dată la ceva vreme, când sunt alegeri. Mă sprijină, iar eu sunt obligat să îi ascult și să îi ajut. Vin la mine și mă întreabă: «Ce facem, primare? Cu cine votăm?». Le-am spus care e opțiunea mea și de ce: pentru că e neamț, alții sunt comuniști și eu nu mai vreau să trăiesc așa. Sunt mulți care sunt nostalgici după comunism, dar mie nu mi-a plăcut. Mă gândesc că neamțul e neamț, e mai serios. Românii mint. Am avut o influență asupra oamenilor, e adevărat, însă în ziua alegerilor nu am stat în secție, ca alți primari, ci doar atunci când am votat“, povestește primarul din Ghindeni, Marin Motoi.

„Noi, dacă avem altă opțiune politică, nu primim bani“

Marin Motoi e unul dintre primarii „pedepsiți“ de autoritatea județeană pentru că nu a migrat la partidul aflat la putere. El e edilul care a primit prin poștă, de la Consiliul Județean Dolj, o adresă prin care i se spunea să respecte destinația banilor veniți prin rectificare bugetară: 0 lei. În total, pe anul 2014, a primit în jur de 100.000 de lei ca să se îngrijească de ale comunei. „Sunt dezamăgit de conducerea actuală a țării. Noi, dacă avem altă opțiune politică, nu primim bani. Pe tot anul, cred că am primit 100.000 de lei. De la Consiliul Județean Dolj nu am primit nici un ban. Doar de la Administrația Financiară. Oamenii m-au votat, dar le-am mai făcut unora popriri. Mi-au spus că m-au votat și acum eu le opresc din bani. Eu sunt alături de ei, dar dacă au datorii, trebuie să le plătească. Sper să ne descurcăm, să încheiem anul bugetar, dar nu se referă totul doar la luat salarii. Trebuie să mai facem și lucruri prin comună“, spune edilul. Problemele cu banii le-au transformat și felul în care se descurcă în gospodărie. Spre exemplu, în Ghindeni, gunoiul e strâns de persoanele asistate social și e cărat cu o căruță, ca să nu se mai consume benzina. Primăria a fost văruită cu 700 de lei, tot de cei care primesc ajutor social.
Deranjul cel mare duminică, la alegeri, a fost, ca în multe locuri din județ, turismul electoral. „Pe listele electorale suplimentare au votat 175 de persoane. Sunt persoane din Cârcea, din Leu… Ca să vii de la Leu să votezi la Ghindeni, nu înțeleg. Mai ziceam dacă era un meci sau o nuntă. Dar și meciul durează două ore și apoi te duci acasă, nu? Obiective turistice nu avem. Cred că în turul II vor fi mai mulți turiști. Dar îi aștept“, spune Motoi. Primarul din Ghindeni mai așteaptă și un sac de bani din cer, dar acesta încă nu cade. Nu vrea să se răsfețe cu ei, ci să le refacă școala copiilor. Tencuiala a început să cadă, iar în unele clase plouă și e mucegai. Așa învață copiii din Ghindeni de ceva vreme, pentru că de mult nu s-au mai făcut lucrări masive. Nu au fost bani decât de cârpeli.

„Vreau pentru copiii mei ce vreau și pentru mine“

Pe străzile din comună, oamenii „de dreapta” sunt ușor de găsit. Mulți merg în baston, în cârje și au și ei problemele lor. Totuși, și-au găsit puterea să iasă din casă, la vot. Pentru că, spun ei, „așa e legea“. Legea lor e să-și exercite dreptul. „Am votat cu în credere neamțul. Am văzut că e om serios, vorbește frumos și ne-am dat seama că vrem ca el să fie alesul nostru. Este bun, calm, vorbește altfel. Președintele trebuie să ne respecte. Noi ne dorim multe de la el: să ne mărească pensia, să ne ajute, să le fie bine copiilor noștri. Eu am un copil în Italia, dar nu am apucat să vorbesc cu el la telefon. Am văzut la televizor că nu i-au lăsat să voteze. Au stat ore întregi la coadă și nu au votat“, povestește mamaie Gruia. „Alegem pe cei care sunt mai buni. Am o simpatie pentru neamț. E mai calm, mai educat. Noi ne dorim, ca toți bătrânii, pensii mai mari. Eu am de dat la medicamente câte două milioane din 350 de lei. Și vreau pentru copiii mei ce vreau și pentru mine“, spune tanti Floarea. La ele, votul merge mai mult către viitorul celor pe care i-au născut; fie cei rămași în țară, cărora trebuie să li se creeze condiții să rămână aici, fie cei din străinătate, pentru care mamele își doresc să se întoarcă acasă.

„Unul dintre sloganurile mele a fost că nu vreau să mă vând”

Nu departe de Ghindeni este comuna Rojiște, fruntașa pe Dolj la voturile lui Iohannis, cum îi place primarului să zică, chiar dacă au fost doar două astfel de cazuri. Aici, din 1.326 de persoane care au votat, 697 au pus ștampila pe candidatul ACL. Ponta a rămas în spate, cu 547. Explicația? Primarul PDL Ionel Nedelcu, și el cu 0 lei primiți de la Consiliul Județean Dolj la ultima rectificare bugetară, spune că și-a pus baza în tineri. „Vreau să vă spun că am avut de partea mea tot tineretul din comună, care și-a dat seama că eu vreau să realizăm ceva împreună aici, indiferent cine e la putere. Eu le-am spus opțiunea mea și ei au ales să meargă cu ACL, pentru că i-am convins prin realizarea unor obiective în comună. Multă lume nu s-a atins de lucrurile de aici de la Revoluție încoace, iar prin asta i-am convins să mă urmeze. Unul dintre sloganurile mele a fost că nu vreau să mă vând. Vreau ca lumea să vadă că este o realitate ceea ce spun. Pe mine m-au ales pe listele PDL și acolo voi rămâne cel puțin până când voi termina mandatul“, spune Nedelcu. Drept dovadă, și el a rămas în PDL, în ciuda Ordonanței 55 privind traseismul aleșilor locali și a ofertelor tentante primite din diverse surse.

„M-am trezit cu toată nunta la vot pe listele suplimentare”

La el, în duminica primului tur, au venit 127 de turiști, care chiar au fost turiști. „Eu nu am stat în secție ca să văd ce se întâmplă, că nu am voie. Am mers și am votat printre ultimii oameni, la ora 20.00. Am stat să veghez la buna desfășurare a alegerilor. Nu s-au cărat oameni, nu a fost turism. Am avut pe listele suplimentare, la Rojiște, 127 de persoane, iar în satul Tâmburești 63. Nu cred că au făcut turism electoral. Coincidența a fost că fiul unuia dintre consilieri a avut nuntă și m-am trezit cu toată nunta la vot pe listele suplimentare. Asta este. Dar au vrut să-mi scadă procentajul. Mi-au luat o parte din oameni, 43, și i-au transportat cu microbuzele la Craiova, la două secții de votare. Asta nu înseamnă că oglindirea rezultatelor nu a fost cât de cât bună“, explică edilul.

Când banii țin de cald…

La Rojiște, situația banilor e alta. Nu a plouat cu bani pe comună, dar au primit cu vreo 80.000 de lei mai mult decât la Ghindeni. Cu toate astea, nu sunt bani pentru ajutoarele de încălzire. Așa că primarul nu are ce să facă, momentan, decât să aștepte. „Au venit banii de la CJ Dolj, acei 0 lei, și am mai primit și 68.000 la drumuri. Banii nu ne ajung. Am oameni care sunt înscriși la ajutoarele de căldură, iar eu nu le pot da aceste ajutoare. Cei de la PSD spun că primăria le oprește acești bani. Ideea este că noi nu oprim bani. Noi nu avem ce bani să oprim“, se plânge Nedelcu.
Neavând acești bani, primarul nu are ce să le promită oamenilor, ca să îi scoată din casă pe mai mulți în turul doi. A spus, însă, că vrea să le vorbească. „Aș vrea să îi întreb de ce nu au ieșit la vot. Dacă vor să fie o schimbare mai ales în comuna noastră, trebuie să pună și ei umărul așa cum pun și eu. Așa cum eu, după ora 16.00, nu consider că s-a terminat programul meu, așa și ei trebuie să pună umărul, măcar să iasă, să spună opțiunea lor. E important să iasă la vot“, consideră primarul.

„Nu vine nimeni cu mine în cabina de vot să vadă ce fac eu”

Oamenii din Rojiște par altfel când e să-i întrebi ce preferințe politice au. Stau cu tine în drum și îți explică, de la cap la coadă, de ce au făcut acest scor posibil în comună. „Eu am votat cu Iohannis. L-am votat ca să mai schimbăm și noi aici. Eu zic că ar face ceva pentru țara noastră. E un om calm, vorbește frumos, ce să mai spun?! Și dacă am apucat pe drumul ăsta, în turul doi fac la fel“, spune o femeie care-și făcea curat în fața porții. Un alt bărbat, lângă ea, spune că s-a săturat de certuri. „E bine, normal că e bine că a ieșit neamțul. Dar votul e secret și nu vă zic. Nu pot să zic că au fost presiuni din partea primarului. Eu sper de la președinte doar să nu mai fie ceartă. A fost numai ceartă, ba cu primul ministrul ba, cu guvernul…“, își spune părerea alt cetățean.
Un tânăr, Ionuț Mirică, pare că e la curent cu tot ce se întâmplă la „centru”, în București. „L-am susținut pe Iohannis și am așteptări mult mai mari decât de la Ponta. Ce poate să ne ofere el? Nu vedeți cât sunt de corupți? L-am votat pentru că e un om care credem că e mai bun pentru România. Îl susțin până la capăt și sper să iasă președinte. Nu s-a aliat cu nimeni, se pare că este un om corect“, a povestit el.
Pe uliță merge o pereche. El pe bicicletă, ea cu o plasă în mână. Zâmbesc. „Noi pe el l-am votat. Merită să fie președintele țării. Ne place de el și e om bun. Și în turul doi tot pe el îl votăm. Chiar dacă or face ceilalți ce or face, nu vine nimeni cu mine în cabina de vot să vadă ce fac eu. E mai bun decât Ponta și vreau să fie mai bine în țară și să fie pace“, zice Ileana Safta. La fel și colegul ei de drum. „Eu zic că este corect ce s-a întâmplat. Vrem să facem o schimbare în bine. Să ne mărească pensiile, să fie totul bine. PSD-ul ne-a mințit prea mult și vrem să facem o schimbare în bine“, spune Iulian Luiță.
În zare, se vede un banner mare, albastru, care trece peste drum. Sub el, merg oamenii schimbării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS