21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRăzboi pe terenurile Stațiunii Șimnic

Război pe terenurile Stațiunii Șimnic

Marius Firan se plângea ieri că Transgaz a intrat cu forța pe terenul său
Marius Firan se plângea ieri că Transgaz a intrat cu forța pe terenul său

Zeci de jandarmi doljeni au fost trimiși ieri-dimineață pe câmpurile din spatele Aeroportului Craiova, unde muncitorii Transgaz Mediaș încearcă să schimbe o conductă magistrală de gaze. Conducta trece pe pământul unui craiovean, care acuză Compania Transgaz că a intrat cu forța pe proprietatea lui, însă bărbatul a rămas proprietar numai în acte după ce Stațiunea de Cercetare Agricolă Şimnic Craiova și-a recuperat în instanță terenul dat în 2008 comunei Ghercești de Comisia Judeţeană Dolj pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate.

Povestea unei bucăți de teren a Stațiunii de Cercetare Agricolă Şimnic Craiova, mai exact 390 de hectare, începe pe 5 septembrie 2008, când Comisia Judeţeană Dolj pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, condusă de prefectul Silviu Dumitru, a dispus trecerea acestei suprafețe de teren din domeniul public în domeniul privat al comunei Ghercești.
Ulterior, Comisia Locală Ghercești de Aplicare a Legilor Fondului Funciar, condusă de primarul Cornel Păpăroiu, a început să împartă parcele în stânga și în dreapta, dar și titluri de proprietate pe aceste suprafețe de teren. Înainte de hotărârea Comisiei Judeţene Dolj, pe 11 februarie 2008, Marin Căldăraș și Marius Firan cumpărau de la Ioan Chiliman drepturile succesorale asupra unei suprafețe de teren de 22,5 hectare, amplasate în spatele Aeroportului Craiova (tarlaua 41, parcela 467), teren pe sub care trece o conductă magistrală de gaze aflată în întreținerea SNTGN Transgaz SA Mediaș. După ce au cumpărat drepturile succesorale, Căldăraș și Firan au înștiințat Comisia Locală Ghercești de Aplicare a Legilor Fondului Funciar despre acest lucru, însă, după aproape un an, pe 22 ianuarie 2009, Comisia a emis un titlu de proprietate pe suprafața de teren de 22,5 hectare pe numele lui… Ioan Chiliman.
Între timp, Stațiunea de Cercetare Agricolă Şimnic Craiova a atacat în instanță hotărârea din 5 septembrie 2008 a Comisiei Judeţene Dolj pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra terenurilor, iar pe 27 noiembrie, în același an, instanța a hotărât ca suprafaţa de 390 de hectare să se întoarcă la fostul administrator, Stațiunea Șimnic, adică în domeniul public al statului.
În martie 2009, Firan și Căldăraș au atacat în instanță titlul de proprietate emis pe numele lui Chiliman, iar pe 30 aprilie 2009, Judecătoria Craiova a dispus nulitatea parțială a titlului de proprietate cu pricina și a obligat Comisia Județeană de Aplicare a Legii Fondului Funciar – Prefectura Dolj și Comisia Locală Ghercești de Aplicare a Legilor Fondului Funciar să emită un nou titlu de proprietate în care să fie trecuți Marin Căldăraș și Marius Firan. Acest lucru nu s-a mai întâmplat nici până în prezent, pentru că terenul în cauză se întorsese deja în domeniul public al statului.
Următorul pas a fost ca Stațiunea Șimnic să ceară în instanță, pe rând, anularea tuturor titlurilor de proprietate emise de autoritățile din Ghercești. Așa se face că Firan și Căldăraș sunt proprietari numai în acte pe cele 22,5 hectare de teren, care acum este în domeniul public al statului.

Terenul cu doi proprietari

În toamna anului trecut, Transgaz Mediaș a început înlocuirea conductei care alimentează cu gaze municipiul Craiova, însă nu a fost chip să o scoată la capăt cu Marius Firan, care le-a interzis muncitorilor să intre pe pământul lui. Încercând să rezolve această situație, Transgaz Mediaș a cerut lămuriri Prefecturii Dolj, care, în octombrie 2013, a precizat că lui Marius Firan nu i-a fost eliberat un titlu de proprietate pe raza comunei Ghercești. „Menționăm faptul că domnul Firan Marius a fost parte într-un proces la instanța de judecată, proces care s-a finalizat printr-o hotărâre prin care atât Comisia Locală Ghercești, cât și Comisia Județeană pentru aplicarea Legii nr. 247/2005 sunt obligate la emiterea titlului de proprietate domnului Firan Marius“, se mai arată în răspunsul Prefecturii Dolj către Transgaz Mediaș.
De asemenea, pe 23 octombrie 2013, Consiliul Județean (CJ) Dolj transmitea Transgaz Mediaș că nu poate emite o autorizație de construire pentru înlocuirea conductei de gaze, deoarece „terenul respectiv este proprietatea numitului Firan Marius, obținut printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă“. În același document, CJ Dolj precizează însă că terenul respectiv are… doi proprietari. Astfel, CJ Dolj a precizat: „Faptul că Stațiunea Șimnic are o hotărâre judecătorească prin care a redobândit proprietatea acestui teren nu este relevant. Când Firan Marius va avea titlu de proprietate, între el și stațiune se va proceda la compararea titlurilor, iar unul va rămâne valabil, dar până atunci sunt doi proprietari pe același teren“. În final, CJ Dolj a explicat Transgaz Mediaș că, dacă nu va obține acordul lui Firan pentru a lucra pe terenul lui, nu poate fi emisă autorizația de construire.

Plângeri la poliție și pericol de explozie

Marius Firan a precizat pentru GdS că a încercat să negocieze cu reprezentanții Transgaz Mediaș, însă nu au ajuns la o înțelegere privind despăgubirile. „De nouă luni am reușit să-i țin, să nu intre pe terenul meu. M-au chemat la negocieri, ca să discutăm despre lucrările la această conductă. M-am dus la Mediaș și mi-au spus că trebuie să facem o șmecherie, să spun eu că am cultivat pe teren cartofi ca să mă poată despăgubi cu o sumă mai mare decât ar fi în cazul grâului sau porumbului. Nu am acceptat, iar acum au făcut un abuz și au intrat cu forța pe terenul meu“, a spus Marius Firan.
De altfel, pe 29 octombrie anul acesta, Transgaz a cerut ajutorul polițiștilor doljeni pentru a putea începe lucrările pe terenul lui Firan. Când a văzut utilajele și polițiștii Transgaz, Firan a făcut scandal, motiv pentru care este cercetat pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. „Pe 29 octombrie, s-a primit o sesizare de la o societate care urma să efectueze lucrări pentru amplasarea unei conducte de alimentare cu gaze a municipiului Craiova, prin care a fost reclamată persoana în cauză. Polițiștii fac cercetări pentru tulburarea ordinii și liniștii publice față de persoana respectivă“, a explicat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.
Pentru că nu au putut începe lucrările nici de data aceasta, pe 31 octombrie, reprezentanții Transgaz au solicitat convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, precizând că respectiva conductă trebuie musai înlocuită, pentru că nu mai prezintă siguranță în exploatare. „Aceste conducte aflate în funcție în prezent au fost expertizate tehnic, concluziile fiind că acestea nu mai prezintă siguranță în exploatare. Realizarea noii conducte magistrale este vitală pentru siguranța alimentării cu gaze a municipiului Craiova, a Fabricii Ford, a Parcului Industrial Craiova și, pe viitor, pentru alimentarea cu gaze a localităților din sudul județului Dolj. Aceste lucrări de interes public au fost blocate de numitul Firan Marius, care, prin violență și amenințări asupra angajaților societății noastre și cei ai constructorului, a scos utilajele de pe acel teren proprietate publică a statului“, au precizat reprezentanții Transgaz Mediaș. De asemenea, societatea din Mediaș a mai explicat că „lucrările sunt de interes public și de maximă urgență și necesitate pentru locuitorii județului Dolj, existând riscul iminent al producerii unei explozii a vechilor conducte care alimentează municipiul Craiova“.
Ulterior, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a emis un ordin prin care a aprobat ocuparea pentru o perioadă de 30 de zile a terenului deținut de Firan de către Transgaz, începând cu 5 noiembrie. În ordinul respectiv se precizează că, după executarea lucrărilor, Transgaz va evalua pagubele produse pe terenuri și îi va despăgubi pe proprietari. Rămâne de văzut însă pe care dintre cei doi proprietari îi va despăgubi, pe Firan sau pe reprezentanții Stațiunii Șimnic.
Ieri-dimineață, însoțiți de câțive zeci de jandarmi, reprezentanții Transgaz Mediaș au intrat pe terenul lui Firan și au început lucrările. Și de data aceasta s-a lăsat cu scandal, însă utilajele și-au continuat lucrul.

Ce mai spun autoritățile

Directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj, Mihai Cilibiu, a precizat pentru GdS că problemele în cazul terenurilor Stațiunii de Cercetare Agricolă Şimnic Craiova își au începuturile în septembrie 2008, când Comisia Judeţeană Dolj pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a trecut cele 390 de hectare din domeniul public în domeniul privat al comunei Ghercești fără a avea acest drept. Cilibiu spune că, potrivit legii, acest lucru putea fi făcut numai printr-o hotărâre de guvern și nu printr-o hotărâre a Comisiei Judeţene Dolj pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor. Din punctul de vedere al OCPI Dolj, Firan nu poate obține titlul de proprietate pe cele 22,5 hectare de teren, pentru că respectiva suprafață s-a întors în domeniul public al statului.
De asemenea, reprezen-tanții Prefecturii Dolj recunosc că Firan are o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, însă lui Marius Firan nu i se poate elibera titlul de proprietate pentru că terenul este acum al statului, suprafața de teren cu pricina fiind, potrivit legii, inalienabilă, imprescriptibilă și insesizabilă.
Pe de altă parte, repre-zentanții Stațiunii de Cercetare Agricolă Şimnic Craiova spun că, în acest moment, terenul respectiv este în administrarea Stațiunii, dar și că au atacat în instanță titlul de proprietate emis pe numele lui Ioan Chiliman, însă procesul a fost pierdut la Tribunalul Dolj. Instanța a reținut că juriștii Stațiunii nu trebuia să ceară anularea acelui titlu de proprietate, pentru că oricum nu mai era valabil, după ce Judecătoria Craiova a dispus nulitatea parțială a actului de proprietate emis pe numele lui Chiliman.
Rămâne de văzut cum și, mai ales, când vor reuși autoritățile statului să rezolve problema suprafeţei de 22,5 hectare care, în prezent, are doi proprietari. De altfel, în cursul lunii iulie, Marius Firan și Stațiunea de Cercetare Agricolă Şimnic Craiova și-au făcut reciproc plângeri la poliție pentru comiterea infracțiunii de tulburare de posesie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS