22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTaximetrist condamnat pentru uciderea unei bătrâne

Taximetrist condamnat pentru uciderea unei bătrâne

Bătrâna a fost accidentată mortal în timp ce traversa bulevardul Dacia din municipiul Craiova
Bătrâna a fost accidentată mortal în timp ce traversa bulevardul Dacia din municipiul Craiova

Judecătoria Craiova l-a condamnat la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare pe taximetristul care, la jumătatea lunii aprilie, a lovit cu mașina și ucis o femeie de 70 de ani care traversa bulevardul Dacia, după care a fugit de la locul accidentului.

Doljeanul Daniel Florin Graf, de 29 de ani, a fost trimis în judecată la începutul lunii mai, fiind acuzat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova de comiterea infracțiunii de ucidere din culpă și părăsirea locului accidentului.

Anchetatorii au reținut că, în seara de 16 aprilie, în jurul orei 20.30, Aurora Zamfirache, de 70 de ani, din Craiova, în timp ce traversa bulevardul Dacia, în apropiere de intersecția cu strada Brazda lui Novac, a fost lovită de un autoturism al cărui şofer a fugit de la locul accidentului. În urma impactului, femeia a fost rănită grav şi a fost transportată cu o ambulanţă la Spitalul de Urgență Craiova, însă medicii nu au reuşit să-i salveze viaţa. La locul accidentului a fost trimisă o echipă de cercetare de la Biroul Rutier Craiova, iar în timp ce poliţiştii făceau măsurători, şoferul care o lovise pe femeie s-a întors. Este vorba de taximetristul Daniel Florin Graf, de 29 de ani, din comuna Radovan, care conducea o Dacie Logan în momentul producerii accidentului. Tânărul a susţinut în faţa poliţiştilor că nu a oprit după ce a lovit-o pe femeie pentru că se grăbea să o ducă la spital pe mătuşa sa, care făcuse o criză. Nu a putut să explice însă de ce nu a sunat la 112 pentru a anunţa că a produs un accident de circulaţie grav. Taximetristul a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat că acesta nu consumase băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.
Ulterior, în urma cercetărilor făcute la locul accidentului, oamenii legii au stabilit că femeia de 70 de ani a încercat să traverseze strada neregulamentar, la câteva zeci de metri de trecerea de pietoni de la intersecţia bulevardului Dacia cu strada Brazda lui Novac.
Polițiștii au întocmit pe numele taximetristului un dosar penal pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului, iar o zi mai târziu l-au dus la Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă. Instanța a respins propunerea anchetatorilor și a dispus, în schimb, arestarea la domiciliu pentru 30 de zile a inculpatului.

Închisoare cu suspendare și despăgubiri pentru familia victimei

Pe 9 mai, procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Daniel Florin Graf, care a ales să-și recunoască faptele pentru a scăpa cu o pedeapsă mai ușoară, iar la sfârșitul săptămânii trecute, magistrații de la Judecătoria Craiova s-au pronunțat în acest dosar.
Inculpatul a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare pentru ucidere din culpă și la doi ani de închisoare pentru părăsirea locului accidentului, iar după contopirea celor două pedepse a primit o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare, însă cu suspendare. În plus, bărbatul de 29 de ani a fost obligat să presteze 80 de zile de muncă în folosul Primăriei comunei Radovan, dar și să se înscrie în programul de reintegrare socială la Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Dolj.
De asemenea, instanța a hotărât ca firma de asigurări să achite rudelor femeii decedate în urma accidentului câte 50.000 de lei daune morale. În total, firma de asigurări la care inculpatul încheiase polița RCA trebuie să achite rudelor victimei 150.000 de lei, plus suma de 1.800 de lei cu titlul de daune materiale.
Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă și poate fi atacată cu apel de inculpat, procurori și părțile civile din dosar.

Infracțiunile

Potrivit Codului Penal, uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani. Părăsirea locului accidentului de către un șofer implicat într-un accident de circulație, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, se pedepseşte cu închisoarea de la doi la șapte ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS