Maternitate deschisă după 26 de ani de la începerea lucrărilor

Autori


https://www.youtube.com/embed/Kj46OmuLAaY

Noua maternitate din Drobeta Turnu Severin, a cărei construcţie a început în anul 1988 şi a costat 60 de milioane de lei, a fost deschisă. Unitatea a fost prezentată ieri de conducerea Spitalului Judeţean Drobeta Turnu Severin şi de cea a Consiliului Judeţean Mehedinţi.

Construcţia Blocului Materno-Infantil a început în anul 1988, clădirea fiind situată lângă Spitalul Judeţean Severin. Iniţial, blocul a fost prevăzut pentru circa 4.000 de naşteri, câte aveau loc anual atunci în Mehedinţi. După ce s-a realizat doar în proporţie de 58 la sută scheletul noii construcţii, ani de-a rândul lucrările au fost abandonate. În 2009 s-a decis reluarea lor şi a fost nevoie de o reproiectare, având în vedere că între timp natalitatea a scăzut.

Clădirea este în administrarea Consiliului Judeţean Mehedinţi, iar pentru construcţie s-au cheltuit 60 de milioane de lei din surse proprii şi dintr-un credit bancar, potrivit preşedintelui interimar al CJ Mehedinţi, Aladin Georgescu.

„Este vorba despre o investiţie de peste 60 de milioane de lei, care s-a derulat de-a lungul anilor. În ultimii doi ani s-au investit zece milioane de lei şi se plăteşte o rată lunară de peste 500.000 de lei la un credit de la BRD luat în urmă cu mai mulţi ani, care a fost insuficient pentru terminarea acestui Bloc Materno-Infantil“, a declarat Aladin Georgescu. Creditul contractat în anul 2010 are o perioadă de rambursare de zece ani. Construcţia clădirii a fost finalizată în 2013.

Noua maternitate, mijloc de campanie electorală şi obiect de anchetă DNA

De-a lungul timpului, Blocul Materno-Infantil a fost un obiectiv în campaniile electorale, cele mai recente fiind localele din 2012 şi europarlamentarele din 2014.


În anul 2013, după finalizarea construcţiei, noua maternitate a fost inaugurată de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Duicu, care acum este suspendat, de fostul manager Doina Borugă, dar şi de preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, deşi unitatea nu putea fi dată în folosinţă pentru că nu avea sistem de ventilaţie, mobilier şi nici aparatură. După ce s-a tăiat panglica în cadru festiv, pe 1 august 2013 au început demersurile pentru dotarea noii maternităţi cu aparatură şi mobilier, estimate atunci la 2,5 milioane de euro. Contractul de achiziţie a făcut apoi obiect de anchetă de către DNA faţă de preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, Daniela Popescu, director executiv al CJ Mehedinţi, şi Doina Borugă, managerul Spitalului Judeţean. Conform procurorilor anticorupţie, cei trei au furnizat informaţii din caietul de sarcini unei societăţi comerciale, pentru ca aceasta să câştige licitaţia, motiv pentru care faţă de ei s-a început urmărirea penală. Imediat ce a început ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie, contractul de achiziţie a aparaturii şi mobilierului a fost supendat, iar succesorii lui Duicu şi Borugă s-au văzut nevoiţi să caute alte soluţii. Ministerul Sănătăţii a contribuit cu fonduri, iar alte aparate au fost aduse şi recondiţionate din vechea maternitate.

Managerul Spitalului Judeţean, Marinică Stoian, a declarat ieri că 80% din aparatura şi mobilierul din noua maternitate sunt noi.

„S-a mai adus aparatură şi din vechea maternitate. Sperăm că Ministerul Sănătăţii ne va sprijini ca în perioada următoare să mai aducem aparate performante. Important este că aici condiţiile sunt foarte bune. Pe un etaj sunt saloane de trei paturi pentru lehuze şi saloane de şase pătuţuri cu măsuţe de înfăşat pentru nou-născuţi. La etajul al doilea sunt tot câte trei paturi în salon pentru femeile cu afecţiuni ginecologice. La parter se află Unitatea de Primiri Urgenţe, precum şi un ambulatoriu de specialitate pentru consultaţii şi tratament pentru ginecologie, dar şi un cabinet de planning familial“, a declarat Marinică Stoian.

Blocul materno-infantil are trei săli de operaţie, 40 de paturi pentru nou-născuţi, dintre care opt de terapie intensivă, 50 de paturi de pediatrie şi 65 pentru obstetrică-ginecologie.

Până acum, maternitatea din Drobeta Turnu Severin funcţiona într-o clădire construită în 1930 şi care a avut iniţial destinaţia de hotel. În ultimii zece ani, maternitatea nu a mai fost autorizată de către Inspectoratul de Stat în Construcţii întrucât imobilul a fost afectat de două cutremure de-a lungul timpului, pereţii stăteau să cadă, iar prin tavan se scurgea apa la fiecare ploaie.Comenteaza acum

Alte stiri

16 aprilie 2019

Mehedinţi: Prins băut la volan

Poliţişti din cadrul Postului Cujmir au depistat, ieri, în trafic un bărbat de 39 ani din localitate, în timp ce conducea un autoturism pe raza satului Cujmirul Mic, după ce a consumat băuturi alcoolice. Fiind testat cu aparatul etilotest, ...

Sumarul ediției de joi, 30 octombrie 2014

Actualitate

» Atelier de lucru dedicat sărbătorii de Halloween
» Lansarea volumului „Identitate națională și iubire de țară“ la Biblioteca Judeţeană din Craiova
» Peste 9,7 milioane de carduri au ajuns la asiguraţi
» NATO este în alertă, după ce 19 avioane ale Rusiei au intrat în spaţiul aerian european
» Gorj: 22 de posturi disponibile pentru rezidenţi
» Institutul de Urologie din Cluj Napoca a reluat operaţiile de transplant pancreatic
» Craiova: Atelier de lucru pentru copii, dedicat sărbătorii de Halloween
» Târg de locuri de muncă la Severin
» Virusul West Nile a oprit donarea de sânge la Craiova
» Universitatea, scenariu într un film de groază
» Vâlcea: Încep lucrările de amenajare a cursului pârâului Bistrița
» Gorj: Angajate la negru la o patiserie din Târgu Jiu

Local

» Angajaţii RAAN au început protestele la Severin
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Olt: Victimă a neatenţiei
» Un tren a deraiat în apropiere de Băile Herculane
» S-a aprobat împărţirea banilor din judeţul Olt
» Angajaţii RAAN au început protestele la Severin

Dolj

» „Rinocerii“ încheie la Craiova Festivalul Național de Teatru
» Spectacole la „Colibri“ și în vacanță
» Patru cazuri de infectare cu virusul West Nile în Dolj
» Primarul din Leu, reclamat că dă cu pumnul în adversarii politici
» Asistentă universitară, acuzată că a lovit o studentă
» Mituri spulberate despre Craiova Capitală Culturală Europeană
» Frații Mihăilescu rămân în pușcărie
» Sabin Păutza aduce gospelul la Craiova
» Craiova: Accident grav pe bulevardul Dacia
» Bătaie electorală la Leu
» Ultimul meci pe Oblemenco

Gorj

» Sarcină primeşte aproape un milion de dolari pentru deszăpezire
» O familie luptă să îşi salveze fetiţa bolnavă
» Probleme cu agentul termic în patru şcoli din Gorj
» Gorjean suspect de furt, extrădat în Austria
» Gorj: Patru dosare penale pentru evaziune fiscală de 10 milioane de lei
» Gorj: Şapte persoane reţinute pentru încăierare

Sport

» Stănescu: Se petrec lucruri ciudate la echipă
» Bancule, fă-te bine!
» Nu le-a cântat imnul cu kosovarii
» Tecău, pentru a treia oară la Turneul Campionilor
» Handbalistele joacă la Deva
» Ghionea: Nu ne sperie Dinamo
» Pandurii Târgu Jiu, în sferturile Cupei României
» Fotbal – Pandurii au acces cu emoții în sferturile Cupei României
» Mateiu a revenit cu gol
» Calificare plătită scump

Sanatate

» Secții modernizate la Spitalul de Urgență Craiova

Educatie

» Scandalul „Repartiția“: Profesorii, trași pe sfoară în ședințele publice

Magazin

» Prăjitură de 900 de dolari, cadou la aniversare
» Horoscop
» Bancul zilei

Top