17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Tosca de Puccini revine pe scena Operei Române

Craiova: Tosca de Puccini revine pe scena Operei Române

Tosca de Puccini, una dintre cele mai tulburătoare povești despre iubire și curaj, revine pe scena Operei  Române Craiova, sâmbătă, 1 noiembrie 2014, începând cu ora 19:00. Spectacolul va avea loc sub conducerea muzicală a dirijorului mexican Eduardo Gonzales.

Tosca este o lucrare strâns legată de o istorie reală a Italiei de la 1800. În perioada lui Napoleon, ideile revoluţionare republicane ale lui Angelotti (fostul Consul al Republicii Romane) şi ale lui Cavaradossi erau foarte cunoscute. Pe acest fundal ia naștere acțiunea din Tosca, opera marilor pasiuni, a conflictelor dramatice puternice între iubire şi dorinţa de libertate, de eliberare de asupritorii de tipul baronului Scarpia, monstruosul prefect al Romei. Pornind de la aceste date, Puccini a creat Tosca, capodoperă a verismului italian pe libretul lui Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa, după drama La Tosca a scriitorului francez Victorien Sardou.

Premiera a avut loc la Teatro Costanzi din Roma, la 14 ianuarie 1900, cu soprana româncă Hariclea Darclée în rolul titular. Compozitorul a notat în partitură indicaţii regizorale precise, acestea fiind respectate și astăzi în tradiţia montărilor din întreaga lume.
O producție clasică va pune în scenă și Opera Română Craiova, în regia lui Tamas Ferkay (Austria) completată vizual de scenografia lui Răsvan Drăgănescu.
Spectacolul va avea parte de o distribuţie internaţionala, în rolul titular evoluând soprana Radostina Nikolaeva alături de tenorul Martin Iliev (Bulgaria) și de baritonul Ștefan Ignat. Distribuția va fi completată de Marian Rește (Brașov), Ioan Cherata, Florin Ormenișan, Dragoș Drăniceanu, Mircea Tudora și Noemi Modra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS