7.8 C
Craiova
luni, 9 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCinema-Edu, la Biblioteca Județeană din Craiova

Cinema-Edu, la Biblioteca Județeană din Craiova

Tinerii liceeni au vizionat în prima zi a proiectului Cinema-Edu documentarul „Waste Land“
Tinerii liceeni au vizionat în prima zi a proiectului Cinema-Edu documentarul „Waste Land“

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ din Craiova derulează, în parteneriat cu Asociația Culturală Macondo, în perioada 28 -30 octombrie, în sala acad. Dinu C. Giurescu a instituției de cultură, Proiectul Cinema-Edu.

Născut în 2010 „din dorința de a aduce și în România un proiect de educație nonformală prin cinema destinat liceenilor, publicul de mâine al filmelor de calitate“, după cum menționa Rodica Dominteanu, speaker în cadrul proiectului, Cinema-Edu promovează filmele culturale.
Prima proiecție, care a avut loc ieri, a fost „Waste Land“, în regia lui Lucky Walker, un documentar despre viața în cea mai mare groapă de gunoi din lume, Jardim Gramacho. Așa-numiții „catadores“ trăiesc în jurul acestui loc de depozitare a resturilor menajere, în comunități numite „favela“. Poveștile majorității arată că doar o întâmplare sau nevoia i-a adus în situația de a căuta în gunoi materiale reciclabile. Totuși, ei sunt fericiți că pot trăi sănătoși, că au prieteni și o muncă respectabilă.
După vizionare, tinerii au fost provocați la discuții. „La final de proiecție îi încurajăm pe tineri să-și spună părerile despre film. Practic, vrem să-i facem curioși, să le deschidem apetitul pentru alt tip de cinema. Prin dezbaterile pe care le purtăm cu ei, le explicăm mai bine tema filmului, dar și anumite elemente de cultură cinematografică“, a precizat Diana Cercel, coordonator Cinema-Edu.
Seria proiecțiilor care facilitează într-un mod ideal dezbateri și discuții pe diverse teme sociale și culturale va continua astăzi, de la ora 10.00, cu „Tărâmul visurilor“, în regia lui Benh Zeitlin, și joi, 30 noiembrie, de la aceeași oră, cu pelicula „Eu și Tu“, în regia lui Bernando Bertolucci.
„Tărâmul visurilor“ este povestea lui Hushpuppy (rol interpretat de Quvenzhane Wallis), o fetiță de șase ani care locuiește într-o comunitate izolată, separată de civilizație printr-un baraj care îi mărginește universul: Bathtub. Atunci când o furtună dezlănțuită amenință comunitatea în care trăiește, Hushpuppy simte cum ordinea naturală a tot ce iubește se destramă în jurul ei. Mica eroină încearcă din răsputeri să restabilească ordinea în orașul care se scufundă. Aventurile i-au adus lui Quvenzhane Wallis, la vârsta de cinci ani, o nominalizare la Oscar și un premiu pentru cea mai bună actriță la Cannes și regizorului Benh Zeitlin, aflat la debut, alte câteva premii Oscar (pentru cel mai bun film, regie și scenariu adaptat), premiul Camera D’or și FIPRESCI (premiul criticii) la Cannes, iar în Marea Britanie a câștigat premiul BAFTA pentru cel mai bun scenariu adaptat.
Joi, 30 noiembrie, liceenii vor fi martorii poveștii a doi tineri: Lorenzo, cu o acută dificultate de a comunica, lucru care se răsfrânge asupra legăturilor cu cei din jur, și Olivia, un personaj nonconformist, în cadrul peliculei „Eu și Tu“.
Găzduirea proiectului la Biblioteca Județeană nu este întâmplătoare, căci „biblioteca este practic în vârful piramidei instituțiilor de cultură. Ea are mult mai multe valențe. Nu este numai depozitar al colecțiilor de artă (arta cuvântului, a sunetului, a imaginii, plastică), este și cea care promovează aceste arte și oferă spațiu de socializare. Este instituția care încearcă să sensibilizeze opinia publică la ideile noi, la progres. Este un vector al schimbării“, după cum declara bibliotecara Carmen Tică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS