12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrognoza meteo în Oltenia şi la munte până pe 9 noiembrie

Prognoza meteo în Oltenia şi la munte până pe 9 noiembrie

Vremea va fi mult mai rece decât ar fi normal în această perioadă din an
Vremea va fi mult mai rece decât ar fi normal în această perioadă din an

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 27 octombrie – 9 noiembrie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

În Oltenia, vremea va fi mult mai rece decât ar fi normal în această perioadă din an în primele zile ale intervalului, astfel că valorile maxime vor fi de 5…7 grade, iar cele minime de -1…3 grade, în medie. După data de 30 octombrie, valorile diurne vor creşte uşor, astfel că, treptat, regimul termic va deveni apropiat de cel specific perioadei, cu maxime în cea de-a doua săptămână, în medie, de 13…14 grade. Tendinţa de încălzire de la o zi la alta se va concretiza şi prin minime nocturne în creştere, ce vor ajunge la o medie regională de 4…6 grade.
Precipitaţii neînsemnate cantitativ, mai ales ploi, vor fi în primele zile. Probabilitatea de ploaie va creşte apoi după data de 6 noiembrie.

La munte, regimul termic diurn va fi în creştere uşoară şi treptată, de la o medie de 4…6 grade în prima săptămână, la 7…9 grade în cea de-a doua, când temperaturile vor deveni uşor mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei. Mai semnificativă va fi creşterea temperaturilor minime, de la valori negative în prima săptămână, cu o medie de -3…-1 grad, la valori de 1…3 grade în cea de-a doua. Probabilitatea pentru precipitaţii va creşte după data de 5 noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS