5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProxeneți condamnați la 34 de ani de închisoare

Proxeneți condamnați la 34 de ani de închisoare

Unii inculpați au fost arestați preventiv în noiembrie 2012
Unii inculpați au fost arestați preventiv în noiembrie 2012

Cinci inculpați dintr-un dosar de trafic de persoane și trafic de minori au fost condamnați de judecătorii Tribunalului Dolj la pedepse între șase ani și șase luni și opt ani de pușcărie.

Procurorii DIICOT din Craiova şi ofiţerii de la Combaterea Criminalităţii Organizate descindeau, în noaptea de 7 spre 8 noiembrie 2012, la un motel din municipiu, în căutarea membrilor unui grup infracţional care se ocupa cu exploatarea sexuală a minorelor şi tinerelor, proxenetism şi prostituţie. În aceeaşi noapte, oamenii legii au oprit în trafic un taxi condus de Grigore Zevedeanu, de 29 de ani, din comuna Bucovăţ, în maşina sa fiind găsite două minore şi o tânără, „pe care suspectul le exploata sexual, pe raza judeţelor Dolj şi Vâlcea“, după cum au precizat anchetatorii doljeni. Ulterior, poliţiştii au efectuat două percheziţii domiciliare, la locuinţele celorlalţi membri ai grupului – Marian Enache, de 21 de ani, din comuna Ţuglui, şi Maria şi Nicuşor Smarandache, ambii de 33 de ani, din comuna doljeană Pleşoi.
Din cercetările poliţiştilor BCCO Craiova – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, s-a stabilit că suspecţii au exploatat sexual, în cursul anului 2012, şase victime, unele dintre acestea fiind minore, obţinând de pe urma lor venituri de peste 10.000 de euro. Victimele proxeneţilor erau plasate în moteluri din Craiova, Dolj şi Vâlcea, clienţii acestora fiind de obicei şoferii de tir.
Ulterior, în aprilie anul acesta, după încheierea cercetărilor, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a cinci persoane – Grigore Zevedeanu, Maria Smarandache, Nicuşor Smarandache și Marian și Grigore Enache, toți fiind acuzați de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și trafic de minori. La sfârșitul săptămânii trecute, după șase luni de judecată, magistrații de la Tribunalul Dolj s-au pronunțat în acest dosar. Zevedeanu a primit cea mai mare pedeapsă, opt ani de închisoare, iar Marian Enache a fost condamnat la șapte ani de pușcărie. Ceilalți trei inculpați au fost condamnați la câte șase ani și șase luni de închisoare pentru infracțiunile comise. În total, cei cinci inculpați au fost condamnați la 34 de ani și șase luni de pușcărie. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi contestată de cei cinci inculpați condamnați la Curtea de Apel Craiova.

Parte vătămată condamnată pentru trafic de persoane

Una dintre părțile vătămate din acest dosar, Sanda Cazacu, a fost condamnată într-un alt dosar de trafic de persoane, alături de alți 13 inculpați.
Ofiţerii Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane şi procurorii DIICOT reţineau, la sfârşitul lunii octombrie 2012, membrii unui grup de traficanţi de persoane şi minori care se ocupau cu plasarea de prostituate în mai multe hoteluri din Craiova.
Oamenii legii au obţinut informaţii despre plasarea unor tinere şi minore la un hotel de pe Centura de Nord, iar în noaptea de 31 octombrie au organizat o acţiune de prindere a proxeneţilor. Poliţiştii au oprit, în Craiova, trei taxiuri în care se aflau nouă femei, dintre care două minore, şi care erau transportate la un hotel de pe Centura de Nord „în vederea exploatării sexuale“, după cum au precizat anchetatorii. În unul dintre taxiuri, poliţiştii au găsit-o pe Sanda Cazacu, de 48 de ani, din Craiova, cu antecedente penale, cea care se ocupa de plasarea minorelor şi tinerelor în moteluri din municipiu. Din cercetările poliţiştilor Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane s-a stabilit că membrii grupului infracţional au exploatat sexual în ultimii doi ani, plasând în diverse hoteluri din Craiova, dar şi în judeţul Olt, aproximativ 20 de victime, unele dintre ele fiind minore. De pe urma tinerelor care se prostituau, proxeneţii ar fi obţinut peste 70.000 de euro în cei doi ani de „activitate“.
Din investigaţiile oamenilor legii s-a mai stabilit că taximetriştii Sorin Popescu, de 49 de ani, Claudiu Crăciun, de 26 de ani, şi Daniel Dincă, de 44 de ani, toţi din Craiova, erau implicaţi în activitatea membrilor grupului de proxeneţi, fiind complicii acestora.
Cea care se ocupa de găsirea clienţilor era Sanda Cazacu, care îi racola de obicei prin intermediul anunţurilor de mică publicitate, după care le „livra“ prostituate în diverse hoteluri.
În decembrie 2012, procurorii au trimis în judecată 15 inculpaţi sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, prostituţie şi proxenetism, respectiv complicitate la aceste infracţiuni, iar pe 30 ianuarie anul acesta Tribunalul Dolj s-a pronunţat.
Sanda Cazacu a fost condamnată la opt ani de închisoare, iar Daniel Brâncuş şi Cosmin Busuioc – la câte zece ani de puşcărie. Alţi patru inculpaţi, Marin Bărbulescu, Mihail Stanciu, Claudiu Crăciun şi Emilian Mihăilă, au fost condamnaţi la câte şapte ani de închisoare, iar Cosmin Falcoe şi Gheorghe, Mădălin şi Valentin Croitoru au primit pedepse între trei şi cinci ani de închisoare cu executare.
Daniel Dincă, Ovidiu Gronea şi Sorin Popescu au primit pedepse mai „blânde“, de trei ani de închisoare cu suspendare. În total, pedepsele primite de cei 14 inculpaţi însumează 81 de ani de închisoare. Ultimul dintre cei 15 inculpaţi, Albert Sima, va fi judecat separat.
În plus, magistraţii au hotărât ca inculpaţilor să le fie confiscaţi 174.600 de lei şi 600 de euro. Inculpaţii condamnaţi au formulat apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj, dosarul fiind în prezent pe rolul Curții de Apel Craiova. Următorul termen a fost stabilit pentru 4 noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS