17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMitropolia lovește în Colegiul „Cuza“ și cere 200.000 de euro

Mitropolia lovește în Colegiul „Cuza“ și cere 200.000 de euro

Clădirea de pe strada Mihai Viteazul nr. 2, unde învață circa 700 de elevi, a ajuns motiv de dispută între Mitropolie, Colegiul Național „Elena Cuza“ și Primăria Craiova
Clădirea de pe strada Mihai Viteazul nr. 2, unde învață circa 700 de elevi, a ajuns motiv de dispută între Mitropolie, Colegiul Național „Elena Cuza“ și Primăria Craiova

După o criză suspectă de amnezie, Mitropolia Olteniei și-a adus ieri aminte că a angajat un executor judecătoresc pentru a intra în posesia clădirii și a terenului de pe strada Mihai Viteazul nr. 2, unde învață circa 700 de elevi ai Colegiului Național „Elena Cuza“. Și asta după ce, tot ieri, în conferință de presă, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, spunea că a vorbit dimineața cu mitropolitul Irineu Popa, care i-a spus că nu știe nimic despre acest lucru. Inexplicabil este jocul dublu făcut de primar în acest scandal. Pe de o parte spune că ține partea colegiului în disputa cu Mitropolia, pe de altă parte crede că primăria va trebui să achite înaltelor fețe bisericești chiria restantă de 200.000 de euro, deși în primă instanță colegiul a câștigat procesul intentat de Mitropolie.

Războiul dintre Colegiul Național „Elena Cuza“ din Bănie și Primăria Craiova împotriva Mitropoliei Olteniei este departe de a se încheia, iar finalul este imprevizibil. Mitropolia a obținut pe căi suspecte retrocedarea clădirii de pe strada Mihai Viteazul nr. 2, unde învață elevii din clasele I-IV de la Colegiul „Elena Cuza“, apoi a dat colegiul în judecată pentru a-i plăti chiria pe perioada cât nu s-a folosit de imobil. Noua conducere a primăriei a inițiat un dialog cu Mitropolia și lucrurile păreau că-și găsesc rezolvarea. Fețelor bisericești li s-a propus să primească la schimb clădirile Școlii „Obedeanu“, s-au efectuat vizite la fața locului, iar prelații dădeau semne că analizează situația. Pe fir au intrat profesorii școlii și sindicatele, iar subiectul a intrat într-un con de umbră. Până pe data de 9 octombrie, când o somație trimisă de executorul judecătoresc Stelian Pușcă din orașul Strehaia, județul Mehedinți, anunța conducerea colegiului că în zece zile trebuie să predea clădirea și terenul și să plătească și cheltuieli de executare de 5.520 de lei. Potrivit încheierii executorului judecătoresc, cererea de executare silită a fost formulată de Parohia „Sfântul Ilie“ din Craiova prin Mitropolia Oltenia, pe 15 septembrie. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Ioniță Apostolache, declara pentru GdS săptămâna trecută că Mitropolia nu știe nimic despre acțiunea de executare silită. Ieri, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, confirma acest lucru. „Am vorbit de dimineață cu mitropolitul, care spune că nu știe nimic despre o cerere de executare. Înțeleg că nici executorul nu vrea să spună cine l-a plătit să facă executarea“, a spus primarul.
După două ore de la această declarație, biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei a trimis GdS un drept la replică în care recunoaște că știa, de fapt, de executarea silită. „Mitropolia Olteniei nu a intenţionat niciodată şi nu intenţionează să evacueze elevii din clădirea Colegiului Naţional «Elena Cuza» din Craiova, pe care o are în proprietate din anul 2007. Executarea silită despre care se vorbeşte în articolul menţionat face parte din procedurile judiciare prevăzute de lege pentru preluarea imobilului de către proprietar (art. 8 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 94/2000, care prevede încheierea unui proces-verbal de constatare unilaterală a preluării unui imobil, în prezenţa unui executor judecătoresc). Acest act de preluare a imobilului este necesar pentru a se putea executa lucrări de renovare şi consolidare de care această clădire are nevoie. De asemenea, Mitropolia Olteniei este deschisă dialogului cu unitatea de învăţământ şi în principal cu Primăria Craiovei, în calitate de ordonator principal de credite al instituţiei de învăţământ, în scopul găsirii unei soluţii care să nu afecteze elevii ce învaţă aici. Printre aceste soluţii, Mitropolia Olteniei agreează şi soluţia primirii unei alte clădiri de la Primăria Craiovei, sau orice altă variantă care va fi găsită de comun acord, pe calea dialogului. Orice soluţie însă, aşa cum prevede legea, nu poate fi pusă în practică fără existenţa unui proces-verbal de preluare a imobilului“, se arată în răspunsul Arhiepiscopiei.

Primarul Craiovei ar plăti datoria către Mitropolie

Pe de altă parte, primărița Craiovei s-a arătat foarte generoasă în privința plății datoriei pe care Mitropolia o cere municipalității, spunând că banii ar trebui achitați. Și asta în condițiile în care Mitropolia a pierdut procesul la prima instanță în care cerea plata chiriei restante din 2007.
„În 2007, primăria a pierdut procesul din vina primăriei, Mitropolia este obligată să mențină destinația de școală zece ani. Mitropolia a solicitat o chirie de aproximativ 3.000 de euro pe lună din 2007 încoace, din care nu s-a plătit până acum nici un leu. Datoria este undeva la 200.000 de euro. Nu s-a plătit pentru că formalitățile nu s-au încheiat, nu există proces-verbal de predare-primire a clădirii și a terenului și nici contract de închiriere între școală și Mitropolie. Miercuri se judecă cererea școlii pentru suspendarea executării și azi cea a primăriei. Sunt convinsă că o să câștigăm“, a spus primarul. Întrebată ce se va întâmpla cu chiria restantă solicitată de Mitropolie, Lia Olguța Vasilescu a spus că, din punctul ei de vedere, ar trebui plătită. „Sunt mai multe discuții aici, dacă ne întoarcem la testament. Școala a fost dată bisericii în administrare, nu în proprietate. Executorul nu are cum să facă executarea pentru că suntem în proces. Dacă instanța decide că se poate, atunci nu avem ce face. Legat de clădirea de la Școala «Obedeanu», nu este vorba că nu le-a plăcut. Sunt presiuni foarte mari și din partea cadrelor didactice să nu fie cedată școala, sunt discuții și între consilierii locali, nu este o situație atât de simplă. Nu am găsit un numitor comun cu Mitropolia. Din punctul meu de vedere, va trebui să le plătim această sumă restantă de bani din 2007 încoace, dar după ce se vor finaliza toate formalitățile. Pentru că altfel nu pot să semnez“, a spus primarul. Rugată să precizeze de ce este dispusă să plătească atâta timp cât colegiul a câștigat prima dispută în instanță cu Mitropolia, Olguța Vasilescu a declarat: „Am spus că, din punctul meu de vedere, așa ar trebui pentru că este pierdută în instanță (casa și terenul – n.r.)“. Declarația este cu atât mai ciudată cu cât colegiul, cu sprijinul primăriei, a inițiat în instanță o acțiune prin care solicită anularea actului prin care clădirea și terenul au intrat în proprietarea bisericii. De asemenea, primarul a mai spus că va discuta cu mitropolitul pe acest subiect: „Îmi place să cred că este vorba totuși de o greșeală (angajarea executorului de către Mitropolie – n.r.). Vreau să am o discuție și cu Înalt Prea Sfinția Sa“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS