14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPeste o sută de localităţi din judeţul Olt, poluate cu nitraţi

Peste o sută de localităţi din judeţul Olt, poluate cu nitraţi

Peste o sută de localităţi din  judeţul Olt sunt afectate de concentraţiile în exces de nitraţi şi nitriţi din sol, avertizează jurnaliştii de la Gazeta Nouă. Această situaţie este o consecinţă a fertilizării masive din ultimii ani a terenurilor agricole, dar şi a depozitării directe pe sol a gunoiului de grajd, a dejecţiilor animale şi a apelor uzate provenite din sectorul zootehnic.

Potrivit directorului Oficiului pentru Studii Pedologice şi Agrochimice Olt, în afară de municipiul Slatina, comunele Baldovineşti, Cârlogani, Dobreţu, Găvăneşti, Sâmbureşti, Topana, Vitomireşti şi Vulpeni, toate celelalte localităţi sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. „La nivelul judeţului, în 103 localităţi din totalul de 112 s-au constatat depăşiri ale nivelului maxim admis de poluare cu nitraţi din sol”, a precizat Constantin Rotea, directorul Oficiului de Studii Pedologice şi Agrochimice Olt.

Creşterea concentraţiei de nitraţi în sol şi în apele freatice are efect negativ asupra sănătăţii omului şi a ecosistemului. Situaţia este una îngrijorătoare în opinia reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt întrucât consumul apei din fântânile de suprafaţă pune în pericol sănătatea oamenilor şi, în special, a copiilor mici.

Având în vedere această situaţie, reprezentanţii DSP Olt au transmis către toţi medicii de familie din judeţ adrese pentru a aduce la cunoştinţa populaţiei să evite consumul de apă din fântâni în localităţile unde s-au înregistrat depăşiri ale concentraţiei maxime admise de nitraţi în apă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS