10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjArestul preventiv pentru Burlan şi Ciorecan se judecă la Craiova

Arestul preventiv pentru Burlan şi Ciorecan se judecă la Craiova

Fostul director general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), Daniel Burlan, şi Alexandru Ciorecan, administratorul fostei Unităţi de Cazare Cantine din Motru, sunt anchetaţi în stare de libertate. Curtea de Apel Craiova va judeca în zilele următoare recursul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, după ce instanţa gorjeană a respins, la sfârşitul săptămânii trecute, solicitatea anchetatorilor de arestare preventivă pe 29 de zile pentru cei doi foşti șefi din mineritul Olteniei. Daniel Burlan şi Alexandru Ciorecan, care este şi om de afaceri, au fost reţinuţi, pentru 24 de ore, sub acuzaţiile de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, respectiv pentru complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave.

Decontări ilegale la masa caldă

Conform Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, cei doi foşti şefi din minerit au fost implicaţi, alături de alte persoane, în decontarea ilegală a unor mese pentru alţi beneficiari decât personalul din carierele miniere. La Cantina din Motru serveau masa angajaţii din Bazinul minier Motru, respectiv de la Carierele Roşiuţa şi Lupoaia. Potrivit anchetatorilor, beneficiari ai meselor de la Unitatea Cazare Cantine din Motru, condusă de Alexandru Ciorecan, au fost şi fotbaliştii de la Clubul de fotbal Minerul Motru. Faptele s-ar fi produs în perioada 2009 – 2013, când mesele pentru sportivi ar fi fost suportate din bugetul unităţilor miniere. Contravaloarea meselor servite ar fi fost introdusă în facturile trimise spre decontare şefilor din administraţia din minerit. Prejudiciul estimat de poliţişti şi procurori, în baza unei expertize, este de peste 2,8 milioane de lei. Surse din rândul anchetatorilor au precizat că acelaşi sistem de servire a mesei la cantina Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia din Târgu Jiu s-a folosit şi la Clubul de fotbal Pandurii Lignitul.
Unitatea Cazare Cantine Motru s-a desfiinţat între timp, masa fiind asigurată de firme private la anumite cariere din cadrul Complexului Energetic Oltenia, minerii preferând bonuri de masă. Între cei anchetaţi în dosarul decontărilor ilegale se mai află: fostul director al Exploatării Miniere de Carieră Motru, Vasile Râbu, Florentin Gheorghescu, fost director al Carierei Roşiuţa, Mircea Mezinca, fost director al Exploatării Miniere de Carieră Motru, Vasile Creţan, ex-director al aceleiaşi exploatări şi actual director adjunct al Carierei Lupoaia, Ion Ghica, actualul director al Carierei Roşiuţa sau Nicolae Giuran, fost director la LCFU.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS