9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA început cazarea studenților în cămine

A început cazarea studenților în cămine

Studenți veniți să se cazeze în căminele de la Agronomie
Studenți veniți să se cazeze în căminele de la Agronomie

Chirie lunară care depășește cu puțin 100 de lei, condiții bune, socializare și distracție, acestea sunt motivele pentru care mii de studenți revin în căminele Universității din Craiova. Cazările au început de vineri. Nerăbdători să-și reia locurile, mai mult de jumătate dintre cursanții de la licență și master s-au prezentat încă din prima zi de repartiție.

Complexurile de cazare ale Universității din Craiova se animă din nou. Tinerii cursanți nu au ezitat să-și ia bagajele încă de vineri și să se urce în tren sau în mașinile personale pentru a reveni la viața din cămine, preferată de unii, indiferent de gradul de confort. De exemplu, în unitățile de cazare încadrate la gradul III de confort, într-o cameră locuiesc patru și chiar cinci studenți, iar grupurile sanitare sunt pe hol. În plus, la o asemenea unitate de cazare, în funcție de necesități, studenții își aduc de acasă frigider, televizor, cuptor cu microunde și chiar și tacâmuri. Cu toate acestea, cei care au stat și la gazdă au preferat să revină în cămine. Motivele sunt diverse. În primul rând, contează ce aleg și prietenii. „Am fost repartizată în căminul 2 de la Agronomie. E un cămin acceptabil. Este al doilea an în care locuiesc aici și am ales asta pentru că și prietenele mele au ales la fel. Acum doar ne luăm camera în primire. Luni voi aduce și ce îmi trebuie, începând de la haine, la frigider, televizor și până la furculiță. Va fi bine. Am stat și la gazdă, dar prefer căminul. E mai multă distracție“, a spus Simona Milotin, studentă la Jurnalism. Alt motiv este și costul chiriei lunare. „Mă cazez în căminul 2, încadrat la ultimul grad de confort, dar condițiile sunt destul de bune. Sunt în al doilea an aici. Oricum, prefer căminul pentru că sunt prețurile mai mici. La buget, chiria este 135 de lei pe lună și la taxă 180 de lei. Eu sunt la buget și îmi convine. În plus, e mai multă distracție. Ne plimbăm, mai și învățăm când trebuie“, a spus Laurențiu Penea, student la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor.

Locuiesc la cămin și cei din ultimul an de studiu

Căminele sunt preferate chiar și de studenții la master. „Voi locui la etajul IV în căminul 2, la 403. Este bine. Acesta ar fi al cincilea an de cămin că sunt la master în primul an. Nu am încercat la gazdă. E mai frumoasă viața de cămin. Poți să te mai distrezi, poți să cunoști mult mai multe persoane. În gazdă, e puțin mai ciudat. Vrei să faci o petrecere, nu poți pentru că vecinii sunt deranjați sau au copil mic și nu ar da bine. Aici ascultăm muzică, ne strângem mai mulți și stăm de vorbă. Pot să și învăț. Sunt la taxă la master și aș vrea să promovez la buget pentru că nu dispun de fondurile necesare. Aș vrea chiar și să îmi găsesc ceva să lucrez“, a spus Marian Eugen Butușină, masterand la Agronomie. Nu fug de o astfel de cazare nici cei care trebuie să susțină anul acesta examenul de licență. „Va fi mai greu, pentru că sunt în ultimul an, dar nu am renunțat la cazarea în cămin pentru că aici locuiesc cu colegii de facultate, cu prietenii și o să cunosc și persoane noi. Sper ca examenul de licență să-l promovez cu o notă cât mai mare“, a spus Denisa Găinariu, studentă în anul III la Geografie.

Sute de cazări până la orele prânzului

Numărul mare de studenți care s-au prezentat în prima zi de cazare la cămine i-a luat prin surprindere și pe administratori. „Până la ora 12.00, au fost cazate 933 de persoane, ceea ce înseamnă foarte mult în comparație cu anii anteriori, mai ales că avem două zile de cazare alocate pentru studenții din anii mai mari. Cei mai mulți studenți cazați, 465, au fost înregistrați la căminul 10 din cartierul Lăpuș, până la ora 12.00, iar cei mai puțini la căminul 13 de la Facultatea de Educație Fizică și Sport.  Aici s-au cazat doar șase studenți, tot până la ora 12.00“, a declarat Emil Staicu, șef serviciu cămine și cantine. Cazările continuă și sâmbătă pentru studenții din anii mai mari, dar și luni pentru studenții din anul I, pentru care s-au alocat 30% din locurile de cazare. Anul acesta, studenții vor găsi toate camerele igienizate și zugrăvite, dar și blocurile alimentare modernizate și dotate cu plite vitroceramice, iar costurile de cazare sunt la nivelul anului trecut, fiind cuprinse între 130 de lei pentru gradul III de confort și 195 de lei pe lună/persoană pentru cei de la buget la gradul I de confort, unde locuiesc doi în cameră și au și toate dotările necesare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS