http://www.youtube.com/watch?v=5rELuplRyg0
Anual, mii de tineri doljeni ies de pe băncile şcolilor sau facultăţilor, însă puţini reuşesc să îşi găsească un loc de muncă. Deşi angajatorii au şansa să primească subvenţii în momentul încadrării în muncă a acestor tineri, puţini optează să angajeze tineri fără experienţă. Vineri, 26 septembrie, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj organizează Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi.
La sfârşitul lunii august 2014, rata şomajului înregistrat la nivelul judeţului Dolj a fost de 8,55%, corespunzătoare unui număr total de şomeri de 25.147 de persoane, din care 4.556 sunt şomeri indemnizaţi şi 20.591 sunt şomeri neindemnizaţi. Din numărul total de şomeri indemnizaţi, 3.812 provin din muncă şi 744 din rândul absolvenţilor.
Doar 13 agenţi economici interesați de tineri fără experienţă
În acest an s-au înregistrat în baza de date a AJOFM Dolj 266 de absolvenţi cu nivel de instruire universitar, din care 40 absolvenţi în luna iulie şi 226 în august. „A devenit deja o tradiţie ca în fiecare toamnă, la nivel naţional, să fie organizată o bursă a locurilor de muncă destinată proaspeţilor absolvenţi. Reprezentanţii instituţiei noastre au contactat 126 de agenţi economici, din care, până la sfârşitul săptămânii trecute, şi-au confirmat prezenţa la Bursă 13 dintre ei. Aceştia oferă 118 de locuri de muncă vacante, dintre care şapte destinate absolvenţilor de studii superioare. Cele mai multe locuri de muncă vacante sunt în domeniul construcţiilor, comerţului, alimentaţiei publice“, a precizat Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt al AJOFM Dolj.
96 de agenţi au solicitat în ultimii doi ani stimulente financiare pentru angajarea tinerilor absolvenţi
Fiecare agenţie pentru ocuparea forţei de muncă primeşte anual un buget considerabil destinat stimulării angajatorilor dornici să ofere un serviciu tinerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. De la începutul anului 2014 până la sfârșitul lunii august, au fost încadraţi în muncă 264 de tineri absolvenţi, din care 48 prin subvenţionarea locului de muncă.
„Din bugetul anual de 2.900.000 de lei prevăzut pentru promovarea măsurilor de stimulare a ocupării forţei de muncă au fost repartizate fonduri de peste 660.000 de lei numai pentru stimularea angajatorilor doljeni care încadrează absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ. În 2013, au beneficiat de subvenţionarea locului de muncă pentru încadrarea absolvenţilor 57 de agenţi economici. În acest an, până la sfârşitul lunii august, au beneficiat de subvenţionarea locului de muncă pentru încadrarea absolvenţilor 39 de agenţi economici“, a precizat Alina Ghercioiu. Potrivit reprezentanţilor AJOFM Dolj, în situaţia în care nu există solicitări din partea agenţilor economici, fondurile alocate se redistribuie pentru celelalte măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă prevăzute de lege, pentru care există un număr mai mare de solicitări sau pot fi redistribuite către alte judeţe, la solicitarea acestora.
Dacă angajaţi absolvenţi de studii superioare primiţi lunar, timp de un an, 750 de lei
Cei care angajează tineri ieşiţi de pe băncile şcolii sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de la plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor de şomaj aferentă absolvenţilor încadraţi. În această perioadă, ei primesc lunar pentru fiecare absolvent o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii (500 de lei); o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă (600 de lei) pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal; o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă (750 de lei) pentru absolvenţii de învăţământ superior.
„Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele menţionate anterior pe o perioadă de 18 luni. Angajatorii care beneficiază de subvenţionarea locurilor de muncă pentru încadrarea în muncă a absolvenţilor sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora pentru o perioadă de cel puţin 18 luni. Pentru a beneficia de subvenţionarea locurilor de muncă în situaţia în care încadrează în muncă absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ în condiţiile menţionate anterior, angajatorii trebuie să încheie cu AJOFM Dolj o convenţie în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor“, a adăugat purtătorul de cuvânt al AJOFM Dolj.
De aceleaşi facilităţi beneficiază şi angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale. Angajatorii care beneficiază de subvenţionarea locurilor de muncă şi care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor încadrate pe aceste locuri de muncă, anterior termenelor prevăzute de lege, nu mai pot beneficia de o nouă subvenţie din bugetul asigurărilor de şomaj pe o perioadă de doi ani de la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu.
Absolvenţii şomeri îşi pot rotunji salariul
Absolvenţii care solicită indemnizaţie de şomaj și care reuşesc să se angajeze în perioada de acordare a indemnizaţiei, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, îşi pot rotunji salariul cu o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Şi cei care se gândesc să se angajeze în alte oraşe din ţară au şansa să primească prime consistente. Cei care îşi vor găsi de muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de localitatea în care au domiciliul stabil beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului de referinţă în vigoare la data acordării.