14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘeful de post care a speriat Doljul a ajuns în pușcărie

Șeful de post care a speriat Doljul a ajuns în pușcărie

Un polițist din cadrul IPJ Dolj, care a lucrat la Leu, la Sopot, la Lipovu, Secu sau Castranova, acuzat de mai multe persoane că primea șpagă de la șoferii care încălcau legea, dar și că a împrumutat diverse sume de bani și nu i-a mai dat înapoi, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ediția din 30 ianuarie, GdS spunea povestea agentului-șef Marian Dinu („Şeful de post care a speriat Doljul“), care fusese reclamat superiorilor de mai multe persoane, ba chiar și de edilul din comuna doljeană Lipovu.
Un bărbat din comuna doljeană Secu, care nu a vrut să-i fie dezvăluită identitatea din cauza „repercusiunilor“, s-a plâns GdS despre „apucăturile“ şefului de post din localitate, agentul-şef Marian Dinu. „Este vorba de poliţistul Dinu Marian Cristi, care, de-a lungul timpului, s-a făcut remarcat prin mita luată de la cei care încalcă legea şi de la hoţii de lemne. A împrumutat sume mari de bani de la cetăţenii de bună credinţă, sub pretextul unor boli şi probleme personale şi, sub formă de «ţeapă», nu i-a mai dat înapoi. Toţi şoferii maşinilor de distribuţie care vin în zonă sunt obligaţi să-i plătească tribut – de preferat bani, dar primeşte şi produse“, a sesizat cititorul GdS. Acesta a mai povestit că agentul Dinu a mai fost cercetat în trecut pentru fapte asemănătoare, însă singura sancţiune primită a fost mutarea de la un post de poliţie la altul. Aşa se face că agentul-şef Dinu a trecut în ultimii ani pe la posturile de poliţie din Leu, Sopot, Lipovu şi Secu. „Când lucrurile capătă amploare, IPJ Dolj vine, cercetează şi îl mută, dându-i posibilitatea să recidiveze. Oamenii de rând sunt terorizaţi de acest specimen, care, după atâtea plângeri şi mutări, este tot în funcţie. După atâţia ani de chin va beneficia de pensie?“, a încheiat acelaşi cititor GdS.
Și primarul din comuna Lipovu, Dumitru Dobrescu, se numără printre „victimele“ polițistului Dinu. Edilul s-a plâns că i-a împrumutat lui Dinu 7.800 de lei și 200 de euro, însă polițistul i-a dat înapoi numai 5.600 de lei. „Nu mi-a mai dat banii şi nu cred că îi mai văd vreodată. Dacă face aşa şi la Secu, înseamnă că nu şi-a terminat vila de la Leu, pentru că pentru casă se tot împrumuta atunci când lucra la noi. De la Cioroianu Eugen a luat 35 de milioane şi un porc de peste 100 de kilograme şi nu i-a mai dat nici milioanele şi nici banii pe porc. De la Constantin Ioana, tot 35 de milioane a împrumutat, după care i-a prins fiul cu o motocicletă neînmatriculată prin sat. I-a confiscat-o şi după aceea a spus că i-a fost furată de la post. Lui Ghiţă Gheorghe i-a cerut 2.000 de euro împrumut ca să-l ajute cu permisul de conducere, pentru că îi fusese suspendat, dar nu i-a mai văzut. Când a plecat din comună a mai lăsat datorie 11 milioane de lei la magazinul lui Popescu Vali. Astea sunt cele de care îmi amintesc, dar numai el ştie câte mai sunt“, a declarat pentru GdS edilul Dumitru Dobrescu.

Cercetări la IPJ Dolj și Parchet

Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că ofiţerii din conducerea inspectoratului nu sunt străini de „apucăturile“ agentului Dinu. „Conducerea inspectoratului a fost informată despre actele comise de acesta (agentul-şef Marian Dinu – n.r.), fiind dispusă o cercetare prealabilă pentru comiterea unor abateri de la statutul poliţistului. Având în vedere plângerile primite, conducerea inspectoratului a dispus şi sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj“, precizau reprezentanții IPJ Dolj în ianuarie 2013.
De asemenea, procurorii doljeni au explicat atunci că agentul Dinu este cercetat într-un dosar de abuz de încredere, în legătură cu „dispariţia“ misterioasă a unei sume de bani de 1.000 de lei. Victima dintr-un dosar de vătămare corporală şi-a retras plângerea după ce s-a înţeles cu agresorii să-i dea 2.000 de lei, bani pe care trebuia să-i ridice de la Postul de Poliţie din comuna Secu. Aceştia au reclamat însă că au lăsat 1.000 de lei la şeful de post Marian Dinu, după care i-au dus şi diferenţa, însă la victimă a ajuns numai suma de 1.000 de lei, iar restul de bani s-au… „evaporat“.
Întrebat despre aceste acuzații, polițistul Dinu a explicat că sunt numai aberaţii sau porcării. „Când deranjezi pe cineva, caută să scape de «ghimpe», cum se spune. Sunt aberaţii, porcării la ordinea zilei. A fost depusă o reclamaţie şi la inspectorat şi acum se fac cercetări, dar mai multe vă poate spune purtătorul de cuvânt“, a declarat Marian Dinu.

Șpagă pentru permis

În iulie 2014, îl găsim pe același polițist Marian Dinu lucrând la Postul de Poliție din comuna Castranova, unde însă i s-a înfundat, după ce a fost denunțat de un șofer. Agentul-șef Marian Dinu a fost arestat preventiv la sfârșitul lunii iulie, însă acest lucru nu a fost făcut public de anchetatori.  
Joi, pe 18 septembrie, polițistul Dinu a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.
În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpatului, procurorii au reținut că, în seara zilei de 16 iulie, Dinu a cerut mită 700 de lei unui șofer căruia îi reținuse permisul de conducere pentru a-i înapoia documentul. În plus, polițistul Dinu i-a mai cerut șoferului 100 de lei, bani care ar fi trebuit să acopere cheltuielile făcute pentru a-i înapoia permisul. Șoferul a hotărât să-l denunțe pe polițist, care a fost prins în flagrant când primea ultima tranșă din mita cerută. „Inculpatul a primit de la denunțător banii pretinși în două tranșe, după cum urmează: 500 de lei în seara zilei de 16 iulie, iar diferența de 200 de lei în seara zilei de 24 iulie. Cu aceeași ocazie, în data de 24 iulie, inculpatul a primit de la denunțător și suma de 100 de lei, reprezentând contravaloarea benzinei pe care a susținut că a folosit-o în deplasările pe care le-a făcut pentru a rezolva problema permisului denunțătorului“, au reținut anchetatorii.
Vineri, la numai o zi după ce dosarul în care va fi judecat a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanța a hotărât să prelungească mandatul de arestare emis pe numele polițistului Dinu.
Reprezentanții IPJ Dolj au mai explicat că relaţiile de muncă cu agentul-șef Marian Dinu au fost suspendate după arestarea preventivă a acestuia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS