14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎPS a slujit la Mănăstirea "Sfântul Gheorghe" - Prisaca

ÎPS a slujit la Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” – Prisaca

În prima duminică de după Înălţarea Sfintei Cruci, Înalpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta Liturghie la altarul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, de la Mănăstireea Prisaca, de lângă oraşul Craiova. În ziua de sâmbătă, 20 septembrie, Mitropolitul Olteniei a resfinţit Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Parohia Cernădia, Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj.
Peste 200 de credincioşi au fost prezenţi, în Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, la Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită la altarul Mănăstirii Sfântul Gheorghe – Prisaca, de lângă Craiova, de  către ÎPS Părinte Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi si diaconi.
În cuvântul de învăţătură, rostit la finele slujbei religioase, Mitropolitul Olteniei a tâlcuit învăţăturile desprinse din pericopa evanghelică duminicală, subliniind rolul şi importanţa esenţială a Sfintei Cruci în iconomia mântuirii neamului omenesc.

Situată pe cea mai înaltă colină din vecinătatea municipiului Craiova, la ieşirea spre Bucureşti, în zona cunoscută sub numele „Viile Prisaca”, aşezământul monahal a fost ridicat în anul 1950 de către vrednicul de pomenire Mitropolitul Firmilian al Olteniei. Deoarece biserica mică a mânăstirii devenise neîncăpătoare pentru numărul mare al credincioşilor, în ultimii ani a fost ridicat un nou locaş de închinare. Lucrările la noua biserică, efectuate sub coordonarea părintelui protosinghel Grigorie Sandu, au fost finalizate în anul 2010, de praznicul Sfântului Ierarh Nicolae, atunci când sfântul locaş a fost târnosit de IPS Părinte Mitropolit Irineu.
Biserica “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, resfinţită
Credincioşii din Parohia Cernădia s-au împărtăşit de bucurii duhovniceşti la evenimentul resfinţirii Bisericii închinate „Sfântului Mare Mucenic Dimitrie”. Cu acest prilej, în mijlocul lor a poposit IPS Părinte Irineu, care a săvârşit slujba de binecuvântare a locaşului de închinare şi Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
Pentru osteneala depusă în lucrarea de restaurare şi înfrumuseţare a sfântului locaş, credincioşii din Cernădia, în frunte cu preotul paroh Ion Spilcă au fost felicitaţi de Mitropolitul Olteniei.
Parohia Cernădia este aşezată în vecinătatea localităţilor Novaci şi Baia de Fier, intrând în componenţa Protopopiatului Târgu Cărbuneşti. Pe lângă biserica mare a parohiei, ridicată din zid în mijlocul localităţii Cerădia, activitatea liturgică beneficiază de alte două locaşuri de închinare, biserici de lemn, monument-istoric, situate în vechile cătune Schela-Vlădoi şi Măgura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS