20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Visul unei nopți de toamnă“ în Parcul „Romanescu“

„Visul unei nopți de toamnă“ în Parcul „Romanescu“

Primăria Craiova, Asociația Craiova Capitală Culturală 2021 și Asociația Enkidu organizează, în perioada 19 – 21 septembrie, începând cu ora 20.30, în Parcul „Nicolae Romanescu“, evenimentul „Visul unei nopți de toamnă“.
„Proiectul s-a născut din dorința de a marca 100 de ani de la prima proiecție a unui film turnat integral în Craiova, «Cetatea Neamțului». Scenariul purta semnătura directorului de atunci al Teatrului Național, Emil Gîrleanu, și avea la bază opera lui C. Negruzzi și V. Alecsandri, cu o distribuție din care făceau parte actori ai teatrului din Craiova. Din păcate, nu îl vom putea prezenta publicului craiovean pentru că el a dispărut. Vom aduce însă în fața publicului un film de patru minute cu imagini din Craiova anului 1914, atunci când s-a filmat și «Cetatea Neamțului», imaginile aflându-se în fondul cinematografic al Arhivei Naționale de Filme“, a precizat președintele Asociației Craiova Capitală Culturală Europeană, 2021, Antoniu Zamfir.
„Visul unei nopți de toamnă“ propune o incursiune în cinematografia românească. Dacă prima seară va fi deschisă de imaginile imprimate pe peliculă din Craiova anului 1914, de la ora 20.40 se proiectează, în zona Podului Suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu“, comedia „Selfie“ (2014), în regia Cristinei Anton. Filmul a primit recent marele trofeu la Festivalul Internațional de Film Broad Humor din Los Angeles, California. Seara va continua de la ora 22.30 în compania unui îndrăgit personaj, Nea Mărin. Pelicula ce îl are în prim-plan aniversează 35 de ani de la premieră.
Sâmbătă, 20 septembrie, este ziua celor mai recente premiere cinematografice naționale. Înainte de vizionarea celor două filme programate (de la 20.30 filmul „Kira Kiralina“, în regia lui Dan Pița, iar de la 22.30, „Cripta“, în regia lui Cornel Gheorghiță) într-o zonă special amenajată, regizori și actori, protagoniști ai peliculelor prezentate în cadrul evenimentului, vor împărți autografe și vor purta discuții despre probleme reale ale cinematografiei românești.
Duminică, 21 septembrie, la ora 20.30, se întoarce în orașul natal Jean Negulesco, prin intermediul filmului său „Cum să te căsătorești cu un milionar“ (cu Marylin Monroe în rolul principal).
Capodoperele cinematografiei româneşti vor putea fi vizionate de pe unul dintre cele 400 de scaune amplasate pe malul lacului sau chiar din bărcile şi hidrobicicletele rezervate special pentru acest eveniment.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS